Błyskawiczne cake pops w świątecznej odsłonie zachwycą najmłodszych milusińskich ale i starsi nie przejdą obok nich obojętnie :)
Tradycyjnie na cake pops piecze się ciasto, które potem łączy się ze śmietankowym serkiem, jednak ja postanowiłam pominąć pieczenie i wykorzystać w podstawie herbatniki.
Dzięki połączeniu ich z mascarpone, te ciastka na patyku zyskują konsystencję aksamitnej bajaderki lub lekkiej trufli.
Masę można doprawić ulubionymi przyprawami korzennymi (ja wykorzystałam imbir) lub skórkami cytrusów :)
A potem już tylko kulanie kulek i dekorowanie, w którym ogranicza Was jedynie wyobraźnia!
To naprawdę świetna zabawa i dobry pomysł na kreatywne spędzenie przedświątecznego czasu w kuchni, co pozwoli jeszcze bardziej poczuć magię i radość zbliżających się dni :)
Do kulania!
Gotowi?
Start!
Błyskawiczne cake pops na Święta
na 18-20 sztuk
Potrzebujesz:
- 250g kakaowych herbatników
- 4 łyżki Mascarpone
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Polewy:
- czekolada deserowa/ biała czekolada
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka śmietanki 30%
Dodatkowo:
- patyczki do cake pops
- precelki
- posypki
- kruszone cukierki
- pisaki lukrowe
Sposób przyrządzenia:
1. Zmiksuj/ pokrusz herbatniki do konsystencji mąki.
2. Dokładnie wymieszaj herbatniki z mascarpone i imbirem na jednolitą masę.
3. Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i schłodź w lodówce ok. 1h.
4. Przygotuj polewy, rozpuszczając czekoladę i masło w kąpieli wodnej i dodając śmietankę.
5. Zamocz koniec patyczka w polewie i wbij go w środek schłodzonej kulki - schłodź w lodówce 15min.
6. Podgrzej delikatnie polewę, aby była płynna.
7. Zanurzaj cake pops w polewie i ozdabiaj według własnego uznania.
8. Wstaw gotowe cake pops do kieliszków/ szklaneczek i włóż do lodówki, aby polewa zastygła.
Smacznego!
Quick cake pops for Christmas
for 18-20 pieces
Ingredients:
- 250g of cocoa biscuits
- 4 tablespoons Mascarpone
- 1 teaspoon of ground ginger
Toppings:
- dark chocolate / white chocolate
- 1 teaspoon of butter
- 1 tablespoon of double cream
Additionally:
- sticks for cake pops
- pretzels
- sprinkles
- crushed peppermint
- iced pens
Method:
1. Mix / crush biscuits to the consistency of the flour.
2. Mix the biscuits with mascarpone and ginger thoroughly into a homogeneous mass.
3. Shape the balls of the size of a walnut and cool in the fridge for about 1 hour.
4. Prepare the toppings by melting the chocolate and butter in a water bath and adding the double cream.
5. Dip the top of the cake pop sticks and put it into the center of the cooled cake pop ball - chill in the fridge for 15 minutes.
6. Heat the topping gently so that it is smooth and more liquid.
7. Dip cake pops in chocolate glaze and garnish at your own discretion.
8. Put the ready cake pops into the glasses and put in the fridge so that the topping freezes.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz