poniedziałek, 17 grudnia 2018

Domowa herbata Rajska Szarlotka

Poniedziałek, to dobry dzień na zmieszanie własnej herbaty smakowej :)
Ten jeden z najpopularniejszych i najstarszych napojów na świecie obchodził ostatniej soboty (15.12.) swój międzynarodowy dzień!
Do Polski pierwsze herbaty trafiły w XVII w. z Francji i początkowo były uznawane jako zioło lecznicze.
Stąd też polska nazwa tego naparu. Herbata od łac. herba thea.
Pierwsza część pochodzi od łacińskiego słowa herba, czyli zioło, a druga (thea) to zlatynizowana forma chińskiej nazwy tej rośliny.
Dopiero w drugiej połowie osiemnastego wieku rozpowszechnił się zwyczaj spożywania tego napoju na co dzień, jednak był on tak drogi, że pijano go tylko na królewskich i magnackich dworach, a także w kręgach bogatej szlachty i bardzo wysoko usytuowanych mieszczan.
Dziś powszechnie dostępna i w niezliczonej ilości wariantów cieszy podniebienia i rozlewa swoją ciepłą czułość po wychłodzonych wnętrzach :)
O tej porze roku często ubogacamy smak herbaty rozgrzewającymi dodatkami, jak miód, cytryna, czy sok malinowy i laski cynamonu, ale czy wiecie, jak łatwo przygotować własną herbatę smakową?
Wystarczy wymieszać dobrej jakości liściastą herbatę z ulubionymi, wysuszonymi dodatkami.
Możliwości jest co niemiara, a ja przedstawiam Wam dziś sposób na mieszankę o smaku lubianej przez wszystkich szarlotki :)
Rajskiej szarlotki z rajskimi jabłuszkami rosnącymi niedaleko mojego domu.
Pachnie niesamowicie i przyjemnie rozgrzewa!
Taka herbata może być także pysznym, własnoręcznie przygotowanym prezentem pod choinkę :)
Do dzieła!







































Domowa herbata Rajska Szarlotka
Potrzebujesz:

  • 125g czarnej herbaty liściastej dobrej jakości
  • 20-25 rajskich jabłuszek
  • 3 laski cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki rodzynek
Sposób przyrządzenia:
1. Jabłuszka umyj i pokrój w cienkie plasterki ok. 3mm, usuń pestki.
2. Ułóż owoce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i susz przez 2h w 50*C przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
3. Imbir pokrój w cienkie słupki i ususz w piekarniku tak, jak jabłuszka - 30-45min.
4. Skórkę cytryny susz podobnie jak imbir i jabłuszka - 1 -1,5 min.
5. Cynamon pokrusz w moździerzu.
6. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce i przełóż do słoika - szczelnie zakręć.
7. Zaparzaj ok. 1 łyżeczki herbaty przez 5-6min.

Smacznego!





























Home-made Paradise apple pie tea
Ingredients:
  • 125g good quality black leaf tea
  • 20-25 paradise apples
  • 3 cinnamon sticks
  • zest from 1 lemon
  • 2 cm ginger root
  • 2 tablespoons of raisins
Method:
1. Wash the apple and cut into thin slices about 3mm.
2. Arrange the fruit on a baking tray lined with baking paper and dry for 2 hours at 50*C with the oven door ajar.
3. Cut the ginger into thin sticks and dry in the oven like apples - 30-45min.
4. Dry lemon zest like ginger and apple - 1- 1,5 min.
5. Crush the cinnamon sticks in a mortar.
6. Mix all ingredients thoroughly in a bowl and put them in a jar - tighten them tightly.
7. Brew about 1 teaspoon of tea for 5-6min.

Enjoy!



16 komentarzy:

  1. Wspaniała!
    Uwielbiam domowe herbaty, ten cały magiczny rytuał mieszania składników i potem delektowanie się efektami...

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja! Pyszności. Nigdy nie wpadłabym na pomysł zrobienia własnej mieszanki w domu! Musi być pyszna, a przede wszystkim jak piszesz: idealny prezent!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupić można wszystko, jednak ręcznie wykonane prezenty mają w sobie to coś :) Szczyptę miłości i uwagi :)
      Jeśli nie robiłaś, czas spróbować :D Prosto, pysznie i miliony wersji!

      Usuń
  3. Już czuję ten piękny aromat 💓

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny pomysł z tą herbatą, a do tego te cudne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką herbate to ja rozumiem pic. Obledna

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł! Uwielbiam herbatki więc taką wypiłabym z wielką chęcią :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama nigdy nie aromatyzowałam herbaty... no może dodając do gotowego naparu owoce i inne dodatki. A przecież takie to w gruncie rzeczy proste do zrobienia... pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste i można wymyślić tysiące swoich kombinacji :) to fajna zabawa :)

      Usuń
  8. Herbata ta zapowiada się bardzo smakowicie i już czuję ten zapach oraz intensywny smak domowej herbaty. Dodatkowo kiedy zostanie ona zaparzona w specjalnych naczyniach jakie mają w https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata to myślę, że można się nią delektować przez bardzo długie chwile.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale super! na pewno kiedyś wypróbuję :) na razie przy małych dzieciach nie mam czasu kombinować, korzystam ze sprawdzonych gotowych mieszanek, na https://big-active.pl/ można znaleźć rewelacyjne propozycje i jakie smaczne. Co ważne nie tylko z czarną ale i zieloną czy czerwoną herbatą. Zielona bardzo dobrze wpływa na moje samopoczucie i mam wrażenie że wspomaga odchudzanie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...