Ten jeden z najpopularniejszych i najstarszych napojów na świecie obchodził ostatniej soboty (15.12.) swój międzynarodowy dzień!
Do Polski pierwsze herbaty trafiły w XVII w. z Francji i początkowo były uznawane jako zioło lecznicze.
Stąd też polska nazwa tego naparu. Herbata od łac. herba thea.
Pierwsza część pochodzi od łacińskiego słowa herba, czyli zioło, a druga (thea) to zlatynizowana forma chińskiej nazwy tej rośliny.
Dopiero w drugiej połowie osiemnastego wieku rozpowszechnił się zwyczaj spożywania tego napoju na co dzień, jednak był on tak drogi, że pijano go tylko na królewskich i magnackich dworach, a także w kręgach bogatej szlachty i bardzo wysoko usytuowanych mieszczan.
Dziś powszechnie dostępna i w niezliczonej ilości wariantów cieszy podniebienia i rozlewa swoją ciepłą czułość po wychłodzonych wnętrzach :)
O tej porze roku często ubogacamy smak herbaty rozgrzewającymi dodatkami, jak miód, cytryna, czy sok malinowy i laski cynamonu, ale czy wiecie, jak łatwo przygotować własną herbatę smakową?
Wystarczy wymieszać dobrej jakości liściastą herbatę z ulubionymi, wysuszonymi dodatkami.
Możliwości jest co niemiara, a ja przedstawiam Wam dziś sposób na mieszankę o smaku lubianej przez wszystkich szarlotki :)
Rajskiej szarlotki z rajskimi jabłuszkami rosnącymi niedaleko mojego domu.
Pachnie niesamowicie i przyjemnie rozgrzewa!
Taka herbata może być także pysznym, własnoręcznie przygotowanym prezentem pod choinkę :)
Do dzieła!
Domowa herbata Rajska Szarlotka
Potrzebujesz:
- 125g czarnej herbaty liściastej dobrej jakości
- 20-25 rajskich jabłuszek
- 3 laski cynamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 łyżki rodzynek
Sposób przyrządzenia:
1. Jabłuszka umyj i pokrój w cienkie plasterki ok. 3mm, usuń pestki.
2. Ułóż owoce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i susz przez 2h w 50*C przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
3. Imbir pokrój w cienkie słupki i ususz w piekarniku tak, jak jabłuszka - 30-45min.
4. Skórkę cytryny susz podobnie jak imbir i jabłuszka - 1 -1,5 min.
5. Cynamon pokrusz w moździerzu.
6. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce i przełóż do słoika - szczelnie zakręć.
7. Zaparzaj ok. 1 łyżeczki herbaty przez 5-6min.
Smacznego!
Home-made Paradise apple pie tea
Ingredients:
- 125g good quality black leaf tea
- 20-25 paradise apples
- 3 cinnamon sticks
- zest from 1 lemon
- 2 cm ginger root
- 2 tablespoons of raisins
Method:
1. Wash the apple and cut into thin slices about 3mm.
2. Arrange the fruit on a baking tray lined with baking paper and dry for 2 hours at 50*C with the oven door ajar.
3. Cut the ginger into thin sticks and dry in the oven like apples - 30-45min.
4. Dry lemon zest like ginger and apple - 1- 1,5 min.
5. Crush the cinnamon sticks in a mortar.
6. Mix all ingredients thoroughly in a bowl and put them in a jar - tighten them tightly.
7. Brew about 1 teaspoon of tea for 5-6min.
Enjoy!
Wspaniała!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe herbaty, ten cały magiczny rytuał mieszania składników i potem delektowanie się efektami...
Taaaak, jest pysznie :) dzięki :)
UsuńO ja! Pyszności. Nigdy nie wpadłabym na pomysł zrobienia własnej mieszanki w domu! Musi być pyszna, a przede wszystkim jak piszesz: idealny prezent!
OdpowiedzUsuńKupić można wszystko, jednak ręcznie wykonane prezenty mają w sobie to coś :) Szczyptę miłości i uwagi :)
UsuńJeśli nie robiłaś, czas spróbować :D Prosto, pysznie i miliony wersji!
Już czuję ten piękny aromat 💓
OdpowiedzUsuńSłoik pełen szarlotki :)
UsuńRewelacyjny pomysł z tą herbatą, a do tego te cudne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńTaką herbate to ja rozumiem pic. Obledna
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :) Zapach powala!
UsuńŚwietny pomysł! Uwielbiam herbatki więc taką wypiłabym z wielką chęcią :*
OdpowiedzUsuńDziękuję :D Zapraszam na filiżankę :)
UsuńSama nigdy nie aromatyzowałam herbaty... no może dodając do gotowego naparu owoce i inne dodatki. A przecież takie to w gruncie rzeczy proste do zrobienia... pycha! :)
OdpowiedzUsuńProste i można wymyślić tysiące swoich kombinacji :) to fajna zabawa :)
UsuńHerbata ta zapowiada się bardzo smakowicie i już czuję ten zapach oraz intensywny smak domowej herbaty. Dodatkowo kiedy zostanie ona zaparzona w specjalnych naczyniach jakie mają w https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata to myślę, że można się nią delektować przez bardzo długie chwile.
OdpowiedzUsuńAle super! na pewno kiedyś wypróbuję :) na razie przy małych dzieciach nie mam czasu kombinować, korzystam ze sprawdzonych gotowych mieszanek, na https://big-active.pl/ można znaleźć rewelacyjne propozycje i jakie smaczne. Co ważne nie tylko z czarną ale i zieloną czy czerwoną herbatą. Zielona bardzo dobrze wpływa na moje samopoczucie i mam wrażenie że wspomaga odchudzanie.
OdpowiedzUsuń