niedziela, 2 grudnia 2018

Korzenne oponki w maślankowym lukrze z cynamonem

Złociste, krągłe i pełne korzennego smaku i aromatu oponki na maślance są bohaterami dzisiejszego wpisu, który jest słodkim pożegnaniem przepięknej, tegorocznej jesieni i szerokim powitaniem zimowego sezonu.
Kolejny przełom pór roku, których wspólnym mianownikiem są korzenne przyprawy.
Ciepłe, aromatyczne, rozgrzewające, pełne troski i przytulności we wszystkich odcieniach beżu i brązu :)
To wszystko możecie odnaleźć także w tych maślankowych oponkach!
Pysznie korzenne, mięciutkie i pełne maślanki, która nadaje ciastu dość ciężką strukturę.
W połączeniu maślankowym lukrem z cynamonem tworzą wspaniały duet pełen ciepłego aromatu, który może dopełnić każde deszczowe i śnieżne popołudnie wraz z ulubioną kawą lub herbatą :)
Przyjemnie też sięgnąć po pyszną, lepką od lukru oponkę, pisząc listy do Mikołaja, które wysyłać już najwyższa pora!
Zatem wyciągajcie moździerze i kruszcie przyprawy, czas na korzenne, pękate przyjemności szarych miesięcy :D








































Korzenne oponki w maślankowym lukrze z cynamonem
na ok. 30 oponek
Potrzebujesz:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 roztarte ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 krople śmietankowego aromatu (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy do smażenia
Na maślankowy lukier:
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przyrządzenia:
1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
2. Dodaj maślankę, masło, jajka i ekstrakt waniliowy - całość bardzo dokładnie wymieszaj i przełóż na podsypany mąka blat.
3. Zagnieć gładkie ciasto.
4. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5cm i wykrawaj pączki np. szklanką, a dziurki, np. kieliszkiem.
5. Oponki smaż na głębokim oleju na złoty kolor z obu stron.
6. Usmażone pączki odkładaj na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
7. Jeszcze ciepłe oponki zanurzaj w maślankowym lukrze.

Maślankowy lukier:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek.

Smacznego!











































Spicy donuts in buttermilk cinnamon glaze
for about 30 donuts
Ingredients:
  • 3.5 cups of wheat flour
  • 2 spoons of baking powder
  • 1 glass of sugar
  • 1.5 teaspoons of cinnamon
  • 1 teaspoon of ground ginger
  • 1/4 teaspoon of ground cloves
  • 1/4 teaspoon ground nutmeg
  • 3 seeds of allspice grounded in mortar
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 2 tablespoons of soft butter
  • 3/4 cup buttermilk
  • 2 eggs
  • 1 teaspoon vanilla extract or 2 drops of creamy aroma (optional)
  • rapeseed oil for frying
Buttermilk glaze:
  • 1/2 glass of buttermilk
  • 4 heaped tablespoons of powdered sugar
  • 1/2 a teaspoon of cinnamon
Method:
1. Mix all dry ingredients in a bowl.
2. Add buttermilk, butter, eggs and vanilla extract - mix everything very well and put on a surface sprinkled with flour.
3. Knead the smooth dough.
4. Roll out the dough to a thickness of approx. 0.5 cm and cut the donuts with, for example, a glass, and holes, with eg a shot glass.
5. Fry donuts in deep oil until golden color on both sides.
6. Put fried donuts on paper towels to drain off excess fat.
7. Immerse still warm donuts in buttermilk glaze.

Buttermilk glaze:
1. Mix all ingredients thoroughly so that there are no lumps.

Enjoy!



28 komentarzy:

  1. Oj kusisz 😍😍😍słodkości u mnie zawsze na pierwszym miejscu, dlatego na pewno skuszę się na ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być rozkoszne do kawy !

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być przepyszne! Ale narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyprawami korzennymi zdecydowanie trafiasz w mój gust! Muszą smakować wyjątkowo, a oponek piernikowych nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo zachęcam do wypróbowania :) Są tego warte!

      Usuń
  5. Bardzo apetycznie prezentują się! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham oponki, a już nie pamietam kiedy ostatnio jadłam! Trzeba to zmienić 🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Ohhhh uwielbiam oponki! Smażę zawsze w tłusty czwartek! Ale w sumie i na święta sprawdziły by sie super! :-) zaindpirowalas mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! Cudowne.
    Zjadłabym teraz do śniadaniowej kawy. Jedną, dwie, trzy,,,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wielkie dzięki! :) o tak, do kawy pasują wyjątkowo :)

      Usuń
  9. idealne zimowe oponki :D u mnie goszczą tylko w karnawale ale narobiłaś mi ochoty by usmażyć je wcześniej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na oponki nigdy nie jest ani za późno, ani za wcześnie :D

      Usuń
  10. ojej, jadłabym :D wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejna propozycja swiateczna, ktora skradla moje podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczne! U mnie na Święta zawsze albo pączki, albo racuchy. W tym roku chyba skuszę się na Twoją propozycję. Myślę, że sprawdzą się doskonale! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pewnością dobrze będą się prezentować wśród świątecznego menu :) cynamon to przecież zapach zimy! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...