Dzień św. Patryka i mojej ukochanej Irlandii, której jest patronem :)
Tego dnia w Irlandii (a także w innych krajach) zielona fala ludzi w uniesieniu przemierza ulice miast, świętując, śpiewając i popijając zielone piwo.
Z tej okazji na stół stawiam cudowne, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto na najbardziej irlandzkim piwie - Guinnessie!
Ciężki, o głębokim smaku, lekko dekadencki deser zwieńczony jest lekkim kremem na bazie śmietankowego serka i białej czekolady, który jest świetnym kontrastem dla czarnego ciasta :)
Całość idealnie komponuje się z dźwiękami gitary, skrzypiec i irlandzkiego fletu, które rozbrzmiewają tego dnia niezwykle skocznie, głośno i radośnie, rwąc do tańca każdego!
Ogromnie polecam, bo to jedno z lepszych i prostszych niezwykłych ciast czekoladowych, jakie upieczecie! :D
Irlandzkie ciasto czekoladowe na piwie Guinness
Potrzebujesz:
- 300g masła
- 100g kakao
- 175ml piwa Guinness
- 250g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 370g cukru
- 150ml kwaśnej śmietany 18%
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
- 300g śmietankowego serka typu Philadelphia/ President
- 100g białej czekolady dobrej jakości
- 3 łyżki śmietanki 36%
Sposób przyrządzenia:
1. Masło rozpuść i dokładnie wymieszaj z kakao i piwem - odstaw.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.
3. Do mąki dodaj jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i roztopione masło z piwem i kakao - wymieszaj bardzo dokładnie trzepaczką/ szpatułką, tak aby masa była gładka i jednolita.
4. Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz 1h w 180*C lub do suchego patyczka.
Krem:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Wymieszaj czekoladę z serkiem i śmietaną.
3. Krem wyłóż na wierzch ostudzonego ciasta i równomiernie rozsmaruj.
Smacznego!
Irish chocolate Guinness cake
Ingredients:
- 300g butter
- 100g of cocoa
- 175ml of Guinness beer
- 250g of wheat flour
- 1.5 teaspoons of baking powder
- 370g of sugar
- 150ml of sour cream 18%
- 3 eggs
- 1 teaspoon vanilla extract
Topping:
- 300g cream cheese (Philadelphia)
- 100g white chocolate of good quality
- 3 tablespoons of double cream
Method:
1. Dissolve butter and mix thoroughly with cocoa and beer - set aside.
2. In a large bowl, mix the flour with baking powder and sugar.
3. Add cream, vanilla extract and melted butter with beer and cocoa to the flour - mix thoroughly with a whisk / spatula, so that the dough is smooth and uniform.
4. Pour the dough into a springform pan lined with baking paper.
5. Bake 1 hour at 180 * C or into a dry stick.
Topping:
1. Dissolve the chocolate in a water bath.
2. Mix chocolate with cream cheese and cream.
3. Place the topping on top of the cooled cake and spread it evenly.
Enjoy!
Ojoj! Zapowiada się prawdziwa uczta. Chyba muszę tego spróbować 😊
OdpowiedzUsuńSpodobało mi się! Jestem zainteresowana przepisem 😉 ale że z piwem??! Taki alkoholowy Murzynek 😉
OdpowiedzUsuńPiwo Guinness to moje ulubione! I jest u mnie bazą do niektórych dań na piwie.
OdpowiedzUsuńTakie ciasto z Guinnessem na pewno świetnie smakuje.
pijany murzynek? :D bardzo chętnie się poczęstuję :D
OdpowiedzUsuńNa Święta często piekę piernik na piwie Guinness i jest pyszny :) tak samo cudownie wyrasta jak Twoje ciasto <3 no jadłabym! :D
OdpowiedzUsuńO piekłam kiedyś na tym piwie i wyszło super smacznie z delikatna, ciekawa nutka!
OdpowiedzUsuńZaskakujące, nigdy nie próbowałem ciata na piwie. Ciekawe
OdpowiedzUsuń