niedziela, 17 marca 2019

Irlandzkie ciasto czekoladowe na piwie Guinness

Zbaczam na moment z wiosenno-wielkanocnego szlaku, bo dziś najbardziej zielone święto w roku!
Dzień św. Patryka i mojej ukochanej Irlandii, której jest patronem :)
Tego dnia w Irlandii (a także w innych krajach) zielona fala ludzi w uniesieniu przemierza ulice miast, świętując, śpiewając i popijając zielone piwo.
Z tej okazji na stół stawiam cudowne, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto na najbardziej irlandzkim piwie - Guinnessie!
Ciężki, o głębokim smaku, lekko dekadencki deser zwieńczony jest lekkim kremem na bazie śmietankowego serka i białej czekolady, który jest świetnym kontrastem dla czarnego ciasta :)
Całość idealnie komponuje się z dźwiękami gitary, skrzypiec i irlandzkiego fletu, które rozbrzmiewają tego dnia niezwykle skocznie, głośno i radośnie, rwąc do tańca każdego!
Ogromnie polecam, bo to jedno z lepszych i prostszych niezwykłych ciast czekoladowych, jakie upieczecie! :D



Irlandzkie ciasto czekoladowe na piwie Guinness
Potrzebujesz:
  • 300g masła
  • 100g kakao
  • 175ml piwa Guinness 
  • 250g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 370g cukru
  • 150ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
  • 300g śmietankowego serka typu Philadelphia/ President
  • 100g białej czekolady dobrej jakości
  • 3 łyżki śmietanki 36%
Sposób przyrządzenia:
1. Masło rozpuść i dokładnie wymieszaj z kakao i piwem - odstaw.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem.
3. Do mąki dodaj jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i roztopione masło z piwem i kakao - wymieszaj bardzo dokładnie trzepaczką/ szpatułką, tak aby masa była gładka i jednolita.
4. Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz 1h w 180*C lub do suchego patyczka.

Krem:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Wymieszaj czekoladę z serkiem i śmietaną.
3. Krem wyłóż na wierzch ostudzonego ciasta i równomiernie rozsmaruj.

Smacznego!





























Irish chocolate Guinness cake 
Ingredients:
  • 300g butter
  • 100g of cocoa
  • 175ml of Guinness beer
  • 250g of wheat flour
  • 1.5 teaspoons of baking powder
  • 370g of sugar
  • 150ml of sour cream 18%
  • 3 eggs
  • 1 teaspoon vanilla extract
Topping:
  • 300g cream cheese (Philadelphia)
  • 100g white chocolate of good quality
  • 3 tablespoons of double cream 
Method:
1. Dissolve butter and mix thoroughly with cocoa and beer - set aside.
2. In a large bowl, mix the flour with baking powder and sugar.
3. Add cream, vanilla extract and melted butter with beer and cocoa to the flour - mix thoroughly with a whisk / spatula, so that the dough is smooth and uniform.
4. Pour the dough into a springform pan lined with baking paper.
5. Bake 1 hour at 180 * C or into a dry stick.

Topping:
1. Dissolve the chocolate in a water bath.
2. Mix chocolate with cream cheese and cream.
3. Place the topping on top of the cooled cake and spread it evenly.

Enjoy!



7 komentarzy:

  1. Ojoj! Zapowiada się prawdziwa uczta. Chyba muszę tego spróbować 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Spodobało mi się! Jestem zainteresowana przepisem 😉 ale że z piwem??! Taki alkoholowy Murzynek 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Piwo Guinness to moje ulubione! I jest u mnie bazą do niektórych dań na piwie.
    Takie ciasto z Guinnessem na pewno świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. pijany murzynek? :D bardzo chętnie się poczęstuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Na Święta często piekę piernik na piwie Guinness i jest pyszny :) tak samo cudownie wyrasta jak Twoje ciasto <3 no jadłabym! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. O piekłam kiedyś na tym piwie i wyszło super smacznie z delikatna, ciekawa nutka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaskakujące, nigdy nie próbowałem ciata na piwie. Ciekawe

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...