Ozdobny krzyż na każdej bułeczce nie jest przypadkowy przy Wielkanocy i symbolizuje on ukrzyżowanego Jezusa, a korzenne przyprawy dodawane do ciasta są symbolem mieszaniny przypraw, których użyto do zabalsamowania Jego ciała po zdjęciu z krzyża.
Są bardzo aromatyczne i lekko słodkie :)
Historia ich powstania cofa nas aż do XIV wieku, w którym to mnich Thomas Rodcliffe opracował bardzo podobną recepturę bułeczek zwanych 'Alban Buns', które wypiekał i rozdawał biednym w Wielki Piątek.
Późniejsza historia bułeczki w Anglii jest dość burzliwa.
Jej sprzedaż zostaje wstrzymywana, odnawiana i wytyczna tylko na konkretne dni w roku dla biednych, a złamanie dekretu wiąże się z całoroczną karą na ich zakup.
Takim sposobem bułeczki zaczęto wypiekać w domowych zaciszach i ulepszać ich recepturę, może właśnie dlatego zyskały sobie przydomek bułek przynoszących szczęście i pomyślność w domu.
Legendy głoszą, że powieszona bułeczka Hot Cross Bun przy piecu gwarantuje udane wypieki pieczywa i chroni przed pożarami, zabrana w morską podróż przynosi powodzenie podróży i chronią statek przed rozbiciem, a kawałek bułeczki podarowany choremu pomoże mu szybciej wrócić do zdrowia :)
Tradycyjnie dodaje się do nich rodzynki i mieszankę suszonych owoców.
Ja je zastąpiłam słodko-kwaśną suszoną żurawiną, ponieważ nie darzę rodzynek zbyt głębokim uczuciem.
Wyszły pysznie i pięknie prezentują się w wielkanocnym koszyczku, dlatego bardzo polecam :)
Wyśmienicie smakują same, posmarowane masłem lub przełożone cienką warstwą ulubionego dżemu.
Proste, smaczne i z naprawdę ładną historią.
Hot cross buns z żurawiną
na 12 szt.
Potrzebujesz:
- 20g świeżych drożdży / 10g suchych drożdży
- 300ml letniego mleka
- 75g cukru
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
- 40g masła
- 80g suszonej żurawiny
- 2 szczypty soli
- 1 jajko
Pasta na krzyżyki
- 75g mąki
- 100ml wody
Sposób przygotowania:
1. W letnim mleku rozpuść drożdże z cukrem.
2. Do miski wsyp mąkę, przyprawy, skórkę otartą z cytryny, sól i żurawinę - wymieszaj.
3. Wlej do miski z mąką zaczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
4. Dodaj jajko i masło - zagniataj do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
5. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 40min. do wyrośnięcia.
6. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na 12 części, formując okrągłe bułeczki.
7. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Pasta na krzyżyki: dokładnie wymieszaj mąkę z wodą na pastę, przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj cienki krzyżyk na każdej bułeczce.
9. Piecz bułki w 200*C przez 15-20 min.
Smacznego!
Hot cross buns with cranberries
for 12 buns
Ingredients:
- 20g of fresh yeast / 10g of dry yeast
- 300ml of lukewarm milk
- 75g of sugar
- 500g of wheat flour
- 1 teaspoon of ground cinnamon
- 1/2 a teaspoon of ground ginger
- 1/2 a teaspoon of cardamom
- zest from 1 lemon
- 40g butter
- 80g of dried cranberry
- 2 pinches of salt
- 1 egg
Flour paste for crosses:
- 75g of flour
- 100ml of water
Method:
1. Dissolve the yeast with sugar in lukewarm milk.
2. Place flour, spices, lemon peel, salt and cranberry into a bowl - mix well.
3. Pour yeast leaven into the flour bowls and start kneading the dough.
4. Add egg and butter - knead until a smooth and uniform dough is obtained.
5. Put into a bowl, cover with a cloth and leave for 40min. to rise.
6. Knead the dough again and divide into 12 parts, forming round buns.
7. Arrange buns on a baking tray lined with baking paper.
8. Toothpaste: mix thoroughly the flour and water with the paste, transfer it to the confectionery sleeve and squeeze a thin cross on each bun.
9. Bake buns at 200*C for 15-20 minutes.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz