Po drodze rozrzuciła tu i tam maleńkie fiołki o obezwładniającym zapachu (oddam pół królestwa za takie perfumy ♥).
Zebrałam kilka tych pysznych maleństw i ułożyłam na wiosennym kremie z zielonego groszku i grzankach z kozim serem, które także są w dzisiejszym zestawie pyszności.
Groszek mrożony, ale słodki i chrupiący (bo przecież wiosna dopiero głaszcze młode siewki i zawiązuje rzodkiewkowe główki), dlatego garść z nich odłożyłam na bok i pozwoliłam zupełnie się rozmrozić.
Dzięki temu stały się wspaniałym dodatkiem do kremowej zupy, dodając ciekawej tekstury i świeżej słodyczy :)
Jeżeli tak jak ja, czekaliście na tę Zieloną Damę, to zupa powitalna na jej cześć w równie pięknym odcieniu koloru nadziei z pewnością przypadnie Wam do gustu!
Delikatna, kremowa podstawa z miętową nutą, a na niej cała gama uzupełniających dodatków w postaci chrupiących groszkowych kulek, kleksa kwaśnej śmietany, pysznych kropel oleju i absolutnie przecudownych fiołków, dzięki którym zupa zyskuje totalnie wiosenny wymiar :)
A na to wszystko chrupiące grzanki z wyrazistym kozim twarożkiem, które są ostatecznym zwieńczeniem powitalnego przysmaku.
Hej, wiosna!
I czego tu nie kochać? :D
Krem z zielonego groszku z miętą i tymiankiem z grzankami z kozim serem i fiołkami
Potrzebujesz:
- 450g zielonego groszku mrożonego Hortex
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 400ml wody
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Do tego:
- pieczywo na grzanki
- kozi twarożek
- olej rzepakowy lub inny tłoczony na zimno
- kwiaty i listki fiołka wonnego
- creme fraiche/ kwaśna śmietana
- surowe (rozmrożone) ziarna zielonego groszku
Sposób przyrządzenia:
1. W garnku umieść obrane i pokrojone ziemniaki, zielony groszek, cebulę i czosnek.
2. Zalej całość wodą i gotuj do miękkości ziemniaków, około 20-25min.
3. Zmiksuj zupę na gładki krem.
4. Dodaj miętę, tymianek, sok z cytryny i masło - zmiksuj ponownie.
5. Dopraw krem z groszku solą i pieprzem do smaku.
6. Z pieczywa przygotuj grzanki i posmaruj je kozim twarożkiem.
7. Podawaj zupę z kleksem kwaśnej śmietany, kwiatkami i liśćmi fiołka, chrupiącymi kulkami zielonego groszku, skropioną olejem. Do tego ciepłe grzanki.
Smacznego!
Creamy green peas, mint and thyme soup & croutons with goat's cheese and violets
Ingredients:
- 450g frozen green peas Hortex
- 2 medium potatoes
- 1 small onion
- 1 large clove of garlic
- 400ml of water
- 2 teaspoons of dried mint
- 1 teaspoon of fresh thyme leaves
- 1 tablespoon of butter
- 1 teaspoon of lemon juice
- salt and pepper to taste
Additionally:
- bread for toasts
- goat cheese
- rapeseed oil or other cold pressed
- flowers and leaves of wood violet
- creme fraiche / sour cream
- raw (thawed) green peas seeds
Method:
1. Put peeled and chopped potatoes, green peas, onions and garlic in a pot.
2. Pour the water in and cook until the potatoes are soft, about 20-25min.
3. Blend the soup into a smooth cream.
4. Add mint, thyme, lemon juice and butter - mix again.
5. Season the pea cream with salt and pepper to taste.
6. Prepare the croutons and spread them with goat cheese.
7. Serve the soup with a drop of sour cream, flowers and leaves of violet, crunchy balls of green peas, sprinkled with oil along with hot croutons.
Enjoy!
W akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz