Soczyste pomidory, jędrne cukinie i kabaczki, delikatne patisony, smukła fasolka szparagowa, słodkie brzoskwinie i śliwki, winne jeżyny, chrupiące papryki, pierwsze dynie i grzyby.
Tyle dobroci i tak pysznych samych w sobie, że czasami nie wiadomo co spałaszować w pierwszej kolejności i czy na surowo, czy może jakoś ugotować, podsmażyć, a może coś do słoików?
U mnie dziś sierpniowe trio z niewielką ilością przypraw, żeby smaki naturalne, najwspanialsze o tej porze roku, były wyczuwalne najbardziej.
W rolach głównych występują: złociste kurki, zielona cukinia, najsłodszy pomidor malinowy i jego mniejsi krewni o kwaskowatym posmaku - pomidorki koktajlowe!
Brawa, brawa!
Całość podsmażona z aromatycznym czosnkiem i gałązką rozmarynu, która nieco podbija smak warzyw.
Tak przygotowane nadzienie owinęłam w naleśnikowe sakiewki o delikatnym posmaku papryki, który absolutnie wspaniale współgra z pomidorami i sprawia, że naleśniki stają się jeszcze bardziej wytrawne i zaskakujące.
Stańmy dziś wszyscy przy patelniach na te kilka minut i uczcijmy smakami Sierpnia jego ostatni weekend ;)
Sakiewki wypełnione skarbami końca lata nie mogą się doczekać, żeby rozradować Wam podniebienie!
Sakiewki naleśnikowe z kurkami, cukinią i pomidorami
Potrzebujesz:
Naleśniki
- 220g mąki
- 2 jajka
- 220ml mleka
- 220ml wody gazowanej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 200g kurek
- 300g cukinii
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Naleśniki
1. W misce wymieszaj mleko z jajami.
2. Dodaj pozostałe składniki - wymieszaj wszystko na gładkie ciasto.
3. Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
Farsz:
1. Cukinię umyj i pokrój w kostkę - przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż na małym ogniu.
2. Kurki oczyść, podziel na mniejsze kawałki i dodaj do cukinii - smaż 5min.
3. Pomidory umyj i pokrój w kostkę (dużego) i na połówki (koktajlowe) - dodaj na patelnię razem z posiekanym czosnkiem i gałązką rozmarynu - smaż do miękkości warzyw i odparowania nadmiaru płynów z pomidorów.
4. Wyjmij gałązkę rozmarynu, dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Układaj porcję farszu na środku naleśnika i formuj sakiewki, wiążąc u szczytu bawełnianym sznurkiem lub szczypiorkiem.
Smacznego!
Crepes pouches with chanterelles, zucchini and tomatoes
Ingredients:
Crepes:
- 220g flour
- 2 eggs
- 220ml milk
- 220ml sparkling water
- pinch of salt
- frying oil
- 1/2 teaspoon garlic powder
- 1/2 teaspoon sweet ground pepper
Stuffing:
- 200g of chanterelles
- 300g zucchini
- 1 large raspberry tomato
- 1 handful of cherry tomatoes
- 1 sprig of fresh rosemary
- 2 garlic cloves
- salt and pepper
- frying oil
Method:
Crepes
1. Mix milk and eggs in a bowl.
2. Add the remaining ingredients - mix everything into a smooth dough.
3. Fry thin crepes on a small amount of oil.
Stuffing:
1. Wash and dice zucchini - put into a pan with hot oil and fry on low heat.
2. Clean chanterelles, divide into smaller pieces and add to zucchini - fry for 5 minutes.
3. Wash and dice the tomatoes (large one) and halves (cocktail ones) - add to the pan along with chopped garlic and a sprig of rosemary - fry vegetables until soft and evaporate excess liquid from tomatoes.
4. Remove the rosemary sprig and season to taste with salt and pepper.
5. Place a portion of stuffing in the center of the crepe and form pouches, tying at the top with a cotton string or chives.
Enjoy!
Świetny pomysł,pyszne sakiewki :-)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję! :)
UsuńSakiewki prezentują się niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że prezentacja się udała, chociaż nie było łatwo wiązać :) dziękuję! :)
Usuńprzepysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :D
Usuń