piątek, 30 sierpnia 2019

Sierpniowe sakiewki z kurkami, cukinią i pomidorami

Sierpień to kopalnia ciepłych i delikatnych smaków.
Soczyste pomidory, jędrne cukinie i kabaczki, delikatne patisony, smukła fasolka szparagowa, słodkie brzoskwinie i śliwki, winne jeżyny, chrupiące papryki, pierwsze dynie i grzyby.
Tyle dobroci i tak pysznych samych w sobie, że czasami nie wiadomo co spałaszować w pierwszej kolejności i czy na surowo, czy może jakoś ugotować, podsmażyć, a może coś do słoików?
U mnie dziś sierpniowe trio z niewielką ilością przypraw, żeby smaki naturalne, najwspanialsze o tej porze roku, były wyczuwalne najbardziej.
W rolach głównych występują: złociste kurki, zielona cukinia, najsłodszy pomidor malinowy i jego mniejsi krewni o kwaskowatym posmaku - pomidorki koktajlowe!
Brawa, brawa!
Całość podsmażona z aromatycznym czosnkiem i gałązką rozmarynu, która nieco podbija smak warzyw.
Tak przygotowane nadzienie owinęłam w naleśnikowe sakiewki o delikatnym posmaku papryki, który absolutnie wspaniale współgra z pomidorami i sprawia, że naleśniki stają się jeszcze bardziej wytrawne i zaskakujące.
Stańmy dziś wszyscy przy patelniach na te kilka minut i uczcijmy smakami Sierpnia jego ostatni weekend ;)
Sakiewki wypełnione skarbami końca lata nie mogą się doczekać, żeby rozradować Wam podniebienie!



Sakiewki naleśnikowe z kurkami, cukinią i pomidorami
Potrzebujesz:
Naleśniki
  • 220g mąki
  • 2 jajka
  • 220ml mleka
  • 220ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Farsz:
  • 200g kurek
  • 300g cukinii
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Naleśniki
1. W misce wymieszaj mleko z jajami.
2. Dodaj pozostałe składniki - wymieszaj wszystko na gładkie ciasto.
3. Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.

Farsz:
1. Cukinię umyj i pokrój w kostkę - przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż na małym ogniu.
2. Kurki oczyść, podziel na mniejsze kawałki i dodaj do cukinii - smaż 5min.
3. Pomidory umyj i pokrój w kostkę (dużego) i na połówki (koktajlowe) - dodaj na patelnię razem z posiekanym czosnkiem i gałązką rozmarynu - smaż do miękkości warzyw i odparowania nadmiaru płynów z pomidorów.
4. Wyjmij gałązkę rozmarynu, dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Układaj porcję farszu na środku naleśnika i formuj sakiewki, wiążąc u szczytu bawełnianym sznurkiem lub szczypiorkiem.

Smacznego!



Crepes pouches with chanterelles, zucchini and tomatoes
Ingredients:
Crepes:
  • 220g flour
  • 2 eggs
  • 220ml milk
  • 220ml sparkling water
  • pinch of salt
  • frying oil
  • 1/2 teaspoon garlic powder
  • 1/2 teaspoon sweet ground pepper
Stuffing:
  • 200g of chanterelles
  • 300g zucchini
  • 1 large raspberry tomato
  • 1 handful of cherry tomatoes
  • 1 sprig of fresh rosemary
  • 2 garlic cloves
  • salt and pepper
  • frying oil
Method:
Crepes
1. Mix milk and eggs in a bowl.
2. Add the remaining ingredients - mix everything into a smooth dough.
3. Fry thin crepes on a small amount of oil.

Stuffing:
1. Wash and dice zucchini - put into a pan with hot oil and fry on low heat.
2. Clean chanterelles, divide into smaller pieces and add to zucchini - fry for 5 minutes.
3. Wash and dice the tomatoes (large one) and halves (cocktail ones) - add to the pan along with chopped garlic and a sprig of rosemary - fry vegetables until soft and evaporate excess liquid from tomatoes.
4. Remove the rosemary sprig and season to taste with salt and pepper.
5. Place a portion of stuffing in the center of the crepe and form pouches, tying at the top with a cotton string or chives.

Enjoy!


6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...