piątek, 13 września 2019

Konfitura z pomidorów z chili

Pomidorowy sezon trwa w najlepsze i, jak dla mnie, mógłby się w ogóle nie kończyć.
Ale wszystko co dobre, kiedyś się kończy (nawet jeśli na chwilę) i w końcu trzeba będzie zaśpiewać Addio Pomidory!
Dlatego przybywam dziś z jedną z fantastycznych opcji zachowania błogiej pomidorowości w postaci szklistej, słodko-pikantnej konfitury pomidorowej z chili i imbirem!
Taki zestaw nie dość, że przywoła wspomnienia złocistych dni lata, to jeszcze przyjemnie rozgrzeje podniebienie w chłodne dni.
Absolutnie pyszna, wspaniała, nieoczywista i zaskakująca!
W mojej kuchni gości już drugi raz i wiem na pewno, że przez następne sezony też będę ładować pomidory do słoików, między innymi właśnie w postaci tej konfitury.
Bardzo wyrazista w smaku będzie świetnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, czy nawet mięs!
U nas z największą aprobatą spotyka się połączenie pomidorowej konfitury z twarożkiem - wędzonym lub nie albo z kozim serem w każdej postaci.
Słodycz pomidorów, pikanteria papryczek chilli, rozgrzewająca moc imbiru i delikatny słony smak sosu sojowego przenikają się w dżemie z niezwykłym wyważeniem!
Polecam go Wam wszystkim, czym tylko mogę! :)








































Pomidorowy dżem chili
Potrzebujesz:
  • 1,5kg pomidorów
  • 5cm świeżego imbiru/ 2 łyżeczki suszonego
  • 6 ząbków czosnku
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 papryczki chili
  • 500g cukru
Sposób przyrządzenia:
1. Umieść w blenderze pokrojone pomidory wraz z czosnkiem, obranym imbirem, sosem sojowym, papryczkami chili (z pestkami) i sokiem z cytryny - zmiksuj na gładko.
2. Zmiksowane pomidory przelej na głęboką patelnię i doprowadź do wrzenia.
3. Do wrzących pomidorów dodaj cukier.
4. Dżem gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu uzyskania gęstej, szklistej konsystencji - ok. 2,5h.
5. Gotowy i gorący dżem przelewaj do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcaj i odstaw do góry dnem pozostawiając do ostygnięcia.

Smacznego!









































Tomato chili jam
Ingredients:
  • 1.5 kg tomatoes
  • 5cm fresh ginger/ 2 teaspoons of ground ginger
  • 6 garlic cloves
  • 7 tablespoons soy sauce
  • juice of 1/2 lemon
  • 2 chillies
  • 500g of sugar

Method:
1. Slice tomatoes into quarters and place in a food processor along with the garlic, peeled ginger, soy sauce, chilli (with seeds) and lemon juice - blend until smooth.
2. Pour blended tomatoes into deep pan and bring to the boil.
3. Add sugar to the boiling tomatoes.
4. Boil jam over medium heat, stirring occasionally, until a thick, glossy consistency - approx. 2,5 hours.
6. Pour ready, hot jam into boiled jars, tightly turn and leave upside down to cool.

Enjoy!



9 komentarzy:

  1. O, zrobiłaś konfiturę z pomidorów!
    Na ostrrrrro...

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś wspaniałego 😃pomidory zawsze alr konfitury jeszxze nie miałam okazji spróbować 😃dzięki za pomysł 💚

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja z chęcią zrobiłabym wersję bez chili, żeby moje dzieciaki zjadły ❤️

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobną ale bez chilli 😊 pyszna jest!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaskoczyłaś mnie tym przepisem, ale bardzo pozytywnie. Sama wypróbuję 😁

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...