niedziela, 15 września 2019

PROJEKT ŚNIADANIE: Jajka po florencku i sos holenderski, który zawsze się udaje

Kiedyś wiele razy przyglądałam się w zachwycie zdjęciom, na których widniały jajka w koszulce oblane muślinowym sosem w kolorze słońca.
Takie wykwintne, wielowarstwowe, wieloteksturowe…no i ten sos! 
Delikatny, aksamitny, puszysty z wyraźnym maślanym akcentem i cytrynową nutą.
I chociaż sos jest bardzo popularny w kuchni francuskiej, to jednak nazwa mówi zdaje się kierować nas w inne rejony Europy.
W historii sosu można odnaleźć kilka wątków co do jego pochodzenia i nazwy.
Prawdopodobnie bardzo podobny sos był niegdyś podawany na Holenderskim dworze królewskim, inne podanie głosi, że został on wynaleziony na dworze francuskiego Króla Słońce podczas wojny Francji z Niderlandami.
Próbowałam go przygotować wiele razy i tyle samo razy wyrzucałam wszystko do kosza.
Przygotowywanie całości w kąpieli wodnej zupełnie mi nie wychodziło.
W końcu znalazłam metodę, dzięki której ten sos udaje się za każdym razem, a ryzyko zrobienia jajecznicy zamiast sosu holenderskiego prawie w ogóle znika!
Ta płynna rozkosz dla podniebienia wspaniale komponuje się z płynnym żółtkiem jajka w koszulce na delikatnie chrupiącym pieczywie typu brioche.
Do tego może być gotowana lub podwędzana szynka, żeby powstały jajka po benedyktyńsku, albo delikatnie podsmażone liście szpinaku dla klimatu prosto z Florencji.
U mnie dziś i szynka i szpinak, a całość na kromce miękkiej, lekko stostowanej chałki ziołowej, o której niedawno pisałam.
Niech będzie po królewsku i niech będzie przepysznie!
W końcu sos holenderski to dodatek z dworskich stołów ;)



























Jajka po florencku z sosem holenderskim
Potrzebujesz:
  • 2 bułki przekrojone na pół wzdłuż / 2 grubsze kromki brioche lub chałki ziołowej
  • 300g świeżego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 3 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2-4 jajka
  • 1 łyżka octu winnego
  • świeży, pokrojony szczypiorek
  • kilka plastrów gotowanej lub podwędzanej szynki (opcjonalnie)
Sos holenderski:
  • 80g rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła
  • 4 żółtka
  • sok z 1/3 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Szpinak podsmaż na łyżce oleju do miękkości (3-4min), dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
2. Połówki bułek/ kromki pieczywa stostuj lub opiecz w piekarniku (100*C przez 5-7min.).
3. Do średniej wielkości garnka nalej do połowy wody, dodaj ocet i doprowadź do wrzenia.
4. Wbij do miseczki 1 jajko, w garnku z gotującą się wodą utwórz łyżką wir i tuż nad jego powierzchnią wlej z miseczki jajko - gotuj 2-2,5min.

Sos holenderski:
1. W wysokiej misce ubij żółtka z sokiem z cytryny i szczyptą soli na jasnożółtą, puszystą pianę.
2. Wciąż ubijając, wlewaj małymi porcjami lekko ciepłe masło.
3. Kiedy żółtka wchłoną już całe masło, a sos zgęstnieje, miksuj całość jeszcze przez pół minuty.
4. Dopraw sos do smaku pieprzem i solą.

Całość:
1. Na opieczonym pieczywie ułóż porcję szpinaku, następnie plaster lub więcej szynki.
2. Na szynce ułóż gorące jajko w koszulce, a całość polej sosem i posyp szczypiorkiem.

Smacznego!









































Eggs Florentine with hollandaise sauce
Ingredients:
  • 2 rolls cut in half lengthwise / 2 thicker slices of brioche or herby challah
  • 300g fresh spinach
  • 1/2 teaspoon of garlic powder
  • 3 pinches of salt
  • 2 pinches of pepper
  • 1 tablespoon of rapeseed oil
  • 2-4 eggs
  • 1 tablespoon of wine vinegar
  • fresh, chopped chives
  • several slices of cooked or smoked ham (optional)
Hollandaise Sauce:
  • 80g melted and slightly cooled butter
  • 4 yolks
  • juice from 1/3 lemon
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Fry the spinach in a tablespoon of oil until tender (3-4min), season with salt, pepper and garlic.
2. Toast the bread rolls / slices of bread in toaster or in the oven (100*C for 5-7 minutes).
3. Pour water into a medium-sized pot to the half, add vinegar and bring to a boil.
4. Insert 1 egg into the bowl, create a whirlpool in a pot of boiling water with a spoon and pour the egg from the bowl just above its surface - boil for 2-2.5 min.

Hollandaise Sauce:
1. In a high bowl, whisk the egg yolks with lemon juice and a pinch of salt until light yellow, fluffy foam.
2. Still whisking, pour in small portions of slightly warm butter.
3. When the yolks have absorbed all the butter and the sauce thickens, mix the whole for another half minute.
4. Season the sauce to taste with salt and pepper.

Whole:
1. Place a portion of spinach on toasted bread, then a slice or more of ham.
2. Put a hot poached egg on the ham and pour over the sauce and sprinkle with chives.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...