Uwielbiam
jego smak i teksturę!
Tym razem skarmelizowałam pięknisia w miodzie z dodatkiem
chili i zawinęłam w listkujące ciasto francuskie, tworząc tym samym złote
rogaliki na złoty Wrzesień :)
Aromatyczne nadzienie z kremowego bakłażana, przełamujące
jego orzechowy posmak pomidorki i pachnąca bazylia łączą się wybornie, a całość
skąpana w słodkim miodzie i podkręcona delikatnie chili, która dodaje pikanterii
i pazura jesiennym rogalikom.
Są idealne do chwycenia do ręki w przelotnej bieganinie
o poranku lub do zapakowania do piknikowego koszyka na weekend.
Przepyszne na
ciepło i na zimno, pełne głębokich, sezonowych smaków początku jesieni i
jednocześnie delikatne jak babie lato falujące na złotych podmuchach lekkiego
wiatru.
Naprawdę warto poświęcić kilka
minut na te wytrawne croissanty i rozpłynąć się w ich zdecydowanej delikatności…tylko
szybko łapcie swojego rogalika, bo upieczone rozchodzą się w mgnieniu oka! :D
Croissanty z karmelizowanym w miodzie bakłażanem
na 6 rogalików
Potrzebujesz:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 łyżki oleju
- 200g bakłażana (1 mały)
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 duże szczypty soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 papryczki chili
- 1 łyżka łagodnego miodu
- 1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii/ ½ łyżeczki suszonej bazylii
- Garść pomidorków koktajlowych
Sposób przyrządzenia:
1. Bakłażana umyj i pokrój w dość drobną kostkę.
2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim bakłażana do
miękkości.
3. Przypraw bakłażana czosnkiem, solą, pieprzem i dodaj drobno
posiekana papryczkę chili – wymieszaj.
4. Ustaw ogień na najmniejszy i dodaj do bakłażana miód –
podgrzewaj przez 2-3 min, aż miód się rozpuści i dokładnie pokryje bakłażanowe
kostki – zdejmij z ognia.
5. Do bakłażana dodaj posiekaną bazylię i połówki pomidorków
– wymieszaj i odstaw.
6. Podziel ciasto francuskie na 6 trójkątów, nacinając ciasto
w poprzek.
7. Układaj porcje farszu na dole trójkąta i zwijaj do
czubka, formując rogalika.
8. Układaj rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
i piecz 20min w 200*C.
Smacznego!
Croissants with honey caramelized eggplant
For 6 croissants
Ingredients:
- 1 pack of puff pastry
- 4 tablespoons of oil
- 200g eggplant (1 small)
- ½ teaspoon garlic powder
- 2 large pinches of salt
- 1/3 teaspoon pepper
- 1/3 of chili pepper
- 1 tablespoon of mild honey
- 1 tablespoon of chopped fresh basil leaves / ½ teaspoon dried basil
- A handful of cherry tomatoes
Method:
1. Wash the eggplant and cut into small cubes.
2. Heat oil in a frying pan and fry the eggplant until
tender.
3. Season the eggplant with Garlic powder, salt, pepper and
add finely chopped chili - mix.
4. Set fire to the smallest and add honey to eggplant - heat
for 2-3 minutes until the honey dissolves and covers the eggplant cubes
thoroughly - remove from heat.
5. Add chopped basil and tomato halves to eggplant - mix and
set aside.
6. Divide the puff pastry into 6 triangles, cutting the
dough across.
7. Arrange the portions of stuffing at the bottom of the
triangle and roll to the top, forming a croissant.
8. Arrange the croissants on a baking tray lined with baking
paper and bake 20min at 200*C.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz