sobota, 21 września 2019

Wrześniowe croissanty z karmelizowanym bakłażanem

Jeżeli czytacie bloga od dłuższego czasu, to na pewno pamiętacie, że mam ukrytą w swojej głowie listę pięknych rzeczy do jedzenia, i że na podium znajduje się tam jędrny, połyskujący i bardzo kształtny bakłażan.
Uwielbiam jego smak i teksturę! 
Tym razem skarmelizowałam pięknisia w miodzie z dodatkiem chili i zawinęłam w listkujące ciasto francuskie, tworząc tym samym złote rogaliki na złoty Wrzesień :) 
Aromatyczne nadzienie z kremowego bakłażana, przełamujące jego orzechowy posmak pomidorki i pachnąca bazylia łączą się wybornie, a całość skąpana w słodkim miodzie i podkręcona delikatnie chili, która dodaje pikanterii i pazura jesiennym rogalikom. 
Są idealne do chwycenia do ręki w przelotnej bieganinie o poranku lub do zapakowania do piknikowego koszyka na weekend. 
Przepyszne na ciepło i na zimno, pełne głębokich, sezonowych smaków początku jesieni i jednocześnie delikatne jak babie lato falujące na złotych podmuchach lekkiego wiatru. 
Naprawdę warto poświęcić kilka minut na te wytrawne croissanty i rozpłynąć się w ich zdecydowanej delikatności…tylko szybko łapcie swojego rogalika, bo upieczone rozchodzą się w mgnieniu oka! :D



























Croissanty z karmelizowanym w miodzie bakłażanem
na 6 rogalików
Potrzebujesz:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 łyżki oleju
  • 200g bakłażana (1 mały)
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 duże szczypty soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 papryczki chili
  • 1 łyżka łagodnego miodu
  • 1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii/ ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • Garść pomidorków koktajlowych

Sposób przyrządzenia:
1. Bakłażana umyj i pokrój w dość drobną kostkę.
2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim bakłażana do miękkości.
3. Przypraw bakłażana czosnkiem, solą, pieprzem i dodaj drobno posiekana papryczkę chili – wymieszaj.
4. Ustaw ogień na najmniejszy i dodaj do bakłażana miód – podgrzewaj przez 2-3 min, aż miód się rozpuści i dokładnie pokryje bakłażanowe kostki – zdejmij z ognia.
5. Do bakłażana dodaj posiekaną bazylię i połówki pomidorków – wymieszaj i odstaw.
6. Podziel ciasto francuskie na 6 trójkątów, nacinając ciasto w poprzek.
7. Układaj porcje farszu na dole trójkąta i zwijaj do czubka, formując rogalika.
8. Układaj rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20min w 200*C.

Smacznego!





Croissants with honey caramelized eggplant
For 6 croissants
Ingredients:
  • 1 pack of puff pastry
  • 4 tablespoons of oil
  • 200g eggplant (1 small)
  • ½ teaspoon  garlic powder
  • 2 large pinches of salt
  • 1/3 teaspoon pepper
  • 1/3 of chili pepper
  • 1 tablespoon of mild honey
  • 1 tablespoon of chopped fresh basil leaves / ½ teaspoon dried basil
  • A handful of cherry tomatoes

Method:
1. Wash the eggplant and cut into small cubes.
2. Heat oil in a frying pan and fry the eggplant until tender.
3. Season the eggplant with Garlic powder, salt, pepper and add finely chopped chili - mix.
4. Set fire to the smallest and add honey to eggplant - heat for 2-3 minutes until the honey dissolves and covers the eggplant cubes thoroughly - remove from heat.
5. Add chopped basil and tomato halves to eggplant - mix and set aside.
6. Divide the puff pastry into 6 triangles, cutting the dough across.
7. Arrange the portions of stuffing at the bottom of the triangle and roll to the top, forming a croissant.
8. Arrange the croissants on a baking tray lined with baking paper and bake 20min at 200*C.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...