Koniec lata to zawsze pracowity okres dla ogrodników.
Przycinanie,
obrywanie, dosadzanie, przesadzanie, podsypywanie, zbieranie plonów i cały
szereg innych zajęć związanych z przygotowywaniem ogrodu do snu.
Do takich
zadań potrzebny jest dobry start w dzień, a taki z pewnością może zapewnić
pyszne śniadanie, dlatego dziś Chałka ogrodnika!
Wypieczona, mięsista i pełna
ziół zebranych o poranku.
Piekąc się, pachnie tak obłędnie, że wyciągnie z
łóżek nawet największych śpiochów :)
Idealna jeszcze lekko ciepła z
roztapiającym się na kromce masłem i oszałamiającym zapachem ziół, który
wypełnia kuchnię po sam sufit.
Wytrawna chałka z pewnością będzie wspaniałym i niecodziennym
uzupełnieniem śniadaniowego stołu, przy którym na wypełnionych buziach jedzących
będzie malował się poranny uśmiech pyszności, a w przestrzeni nad stołem może
być słyszane przeciągłe mmmmm ;)
Po takim początku dnia wszystko pójdzie, jak z
płatka i to niezależnie od tego, jaka aura za oknem i jakie wyzwania przyniesie
dzień.
Ale ja tu tak o tym śniadaniu, bo przeważnie z tym posiłkiem jest
kojarzona chałka, a przecież można zajadać się nią przez cały dzień!
Ze swoją
delikatnością i ziołowym posmakiem będzie idealna na grilla, sprawdzi się jako grzanki
lub jako zamiennik chleba tostowego.
Ja wykorzystałam ją na dwa sposoby, o
których napiszę niebawem :)
A zatem do plecenia, gotowi, start!
Ziołowa chałka ogrodnika
Potrzebujesz:
- 45g świeżych drożdży
- 200ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- garść liści bazylii
- 500g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 50g parmezanu
- jajko do posmarowania chałki
Sposób przyrządzenia:
1. Poszatkuj drobno zioła i umieść w małym garnku.
2. Zalej zioła ciepłym mlekiem, dodaj drożdże i cukier - mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży.
3. Do miski wsyp mąkę z solą i dodaj drożdżowy rozczyn z ziołami - połącz.
4. Dodaj do masy jajka i starty na drobnej tarce ser - zagnieć gładkie ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30min.
5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na trzy równe części, formując z każdej wałek długości ok. 30cm - zapleć z nich warkocz.
6. Przełóż chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20min.
7. Posmaruj chałkę rozmąconym jajkiem i piecz 40-45 min. w 180*C.
Smacznego!
Herbal gardener's challah
Ingredients:
- 45g fresh yeast
- 200ml warm milk
- 1 teaspoon of sugar
- 1 bunch of parsley
- 1 bunch of chives
- a handful of basil leaves
- 500g wheat flour
- 2 teaspoons of salt
- 2 eggs
- 4 tablespoons of rapeseed oil
- 50g Parmesan cheese
- egg for spreading challah
Method:
1. Finely chop the herbs and place in a small pot.
2. Pour the herbs with warm milk, add yeast and sugar - mix until the yeast dissolves.
3. Place flour and salt into a bowl and add the yeast solution with herbs - combine.
4. Add eggs and grated cheese on a fine grater - knead a smooth dough, cover and leave to rise for 30 minutes.
5. Knead the fermented dough again and divide it into three equal parts, forming a 30 cm long roller - braid them.
6. Transfer the challah to a baking tray lined with baking paper and leave to rise again for 20 minutes.
7. Brush the challah with a beaten egg and bake for 40-45 minutes. at 180 * C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz