Zimowe podmuchy wiatru, przenikliwy chłód i deszcze sprawiają, że wiele liści nie zdąża się zezłocić, zżółknąć, zaczerwienić i pod wpływem wilgoci spadają jeszcze zielone na ziemię, gdzie cicho oddają swoje liściaste życie w kałużach i pod kołami samochodów.
To tak, jakby zaraz po lecie nastąpił listopad!
Nie tracę jednak nadziei do końca i zbierając z balkonu ostatnie plony z lawendowych skrzynek, wciąż liczę na babie lato i szelest złotych liści pod nogami.
Aromat lawendy rozcieranej między palcami, tymianek i zapach cytrynowej skórki przyjemnie otulają, gdy za oknem gęsta mżawka i ołowiane chmury.
Zestaw tych przepięknie pachnących ziół i cytrynę mieszam z miodem, oliwą i czosnkiem, bo już za chwilę skąpią się w nich udka kurczaka.
Francuski przepis na deliktne mięso, które rozpływa się w ustach i niesamowicie smakuje!
Aromat pieczonego mięsa, świeże nuty cytryny i ziół, które wypełniają podczas pieczenia całą kuchnię, pozwalają na nostalgiczny powrót do lata z lawendowym tłem i mnóstwem bzyczących nad kwiatami pszczół.
Do tego pieczone w ziołach ziemniaczki, lekka sałata z sosem vinegret lub innych ulubionym i wspaniały obiad gotowy!
Łatwy, przyjemny i niecodzienny pomysł na kurczaka z francuskim akcentem z pewnością zaskarbi sobie niejedno podniebienie i stworzy przytulny klimat francuskiej prowincji przy domowym stole.
Z takim daniem na talerzu nie straszna żadna słota :)
Cytrynowy kurczak z lawendą
Potrzebujesz:
Cytrynowy kurczak z lawendą
Potrzebujesz:
- 4 udka z kurczaka
Marynata:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka świeżych kwiatów lawendy / 3/4 łyżeczki suszonej lawendy
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki łagodnego miodu płynnego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przyrządzenia:
1. Czosnek obierz z łupinek i rozgnieć, przyciskając nożem na płasko.
2. Wszystkie składniki marynaty umieść w woreczku strunowym lub misce - dokładnie wymieszaj.
3. Włóż kurczaka do marynaty i schłodź w lodówce min. 30 minut, do 4h (max).
4. Przełóż kurczaka razem z całą marynatą do naczynia do zapiekania.
5. Piecz 45min w 190*C.
Smacznego!
Lemon Chicken with Lavender
Ingredients:
- 4 chicken thighs
Marinate:
- 4 tablespoons of rapeseed oil
- 3 sprigs thyme
- 1 teaspoon fresh lavender flowers / 3/4 teaspoon dried lavender flowers
- zest of 1/2 lemon
- 1 tablespoon lemon juice
- 2-3 garlic cloves
- 3 tablespoons of mild liquid honey
- 1 level tsp salt
- 1/2 tsp pepper
Method:
1. Peel garlic cloves from the shells and crush them, pressing the knife flat.
2. Place all marinade ingredients in a string bag or bowl - mix thoroughly.
3. Put the chicken into the marinade and cool in the fridge min. 30 minutes, up to 4h (max).
4. Transfer the chicken and whole marinade to the baking dish.
5. Bake 45min at 190 * C.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz