wtorek, 15 października 2019

Knedle dyniowe z kurkami i ricottą

Chyba nie ma dnia, który nie byłby dobry na kulanie.
Dlatego niech ten październikowy, złoty wtorek stanie się dniem do kulania jesiennych, złotych knedli dyniowych...lub inspiracją do ukulania ich innego dnia :)
Złota jesień, złote dyniowe kluseczki i złote kurki w farszu, czyli całe piękno jasnej strony tego sezonu, który ozłaca policzki popołudniowym słońcem i odbija się w oczach.
A zatem!
Przenieśmy trochę tej złocistej poświaty do kuchni i na talerze, polejmy potem to wszystko masełkiem z pietruszką i niech będzie pysznie!
Bo w dyniowym knedelku kryje się aromatyczne nadzienie z delikatnej ricotty, kawałków złocistych kurek i aromatycznych przypraw, które dodają daniu przytulności, a przecież tego jesienią nigdy za wiele :)
Odrobinę zbyt intensywny farsz w pojedynkę staje się idealny w połączeniu z delikatnie słodkim ciastem z dynią.
Harmonia i pełnia smaków!
Pyszne, sycące i bardzo jesienne i otulające tylko najlepszym.
Ukulajmy więc coś pysznego! :)







































Knedle dyniowe z kurkami i ricottą
Potrzebujesz:
Ciasto:

  • 300g upieczonej dyni, ostudzonej
  • 400g ugotowanych ziemniaków, ostudzonych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 200g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 200g kurek
  • 250g ricotty
  • 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 gałązki tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Do tego:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Knedle:
1. Dynię i ziemniaki rozgnieć razem na gładką masę.
2. Dodaj jajko, mąki i sól - zagnieć wszystko na gładkie ciasto.
3. Uformuj z ciasta wałek grubości wałka kuchennego i podziel na 16-18 równych części.
4. Każdą część rozpłaszcz, formując placuszek, nałóż do środka farszu i dokładnie zalep, formując kulkę.
5. Wysoki garnek wypełnij wodą do 3/4 wysokości, dodaj 1 łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia.
6. Gotuj knedle 7-8min od wypłynięcia.

Farsz:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju do miękkości.
2. Kurki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli - smaż do miękkości grzybów.
3. Dopraw całość do smaku czosnkiem, listkami tymianku, solą i pieprzem - wymieszaj.
4. Dodaj ricottę, wymieszaj dokładnie, do całkowitego połączenia się składników, zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.

Do  tego:
1. Rozpuść masło i wymieszaj z posiekaną pietruszką.
2. Polewaj ugotowane knedle.

Smacznego!









































Pumpkin dumplings with chanterelles and ricotta
Ingredients:
Dumplings dough:
  • 300g baked pumpkin, cooled down
  • 400g boiled potatoes, cooled down
  • 1 egg
  • 1 teaspoon salt
  • 200g wheat flour
  • 4 tablespoons of potato flour
Stuffing:
  • 1 onion
  • 2 tbsp oil
  • 200g chanterelles
  • 250g ricotta
  • 1.5 teaspoons garlic powder
  • 1 teaspoon salt
  • 2 sprigs of thyme
  • 1/2 tsp pepper
Additionally:
  • 1 tablespoon of butter
  • 1 tablespoon of chopped parsley
Method:
Dumplings:
1. Mash the pumpkin and potatoes together until smooth.
2. Add egg, flour and salt - knead everything into a smooth dough.
3. Form a rolling pin thick from the dough and divide it into 16-18 equal parts.
4. Flatten each part, forming a pancake, put the stuffing inside and seal it thoroughly, forming a ball.
5. Fill the tall pot with water up to 3/4 of height, add 1 teaspoon of salt and bring to a boil.
6. Cook dumplings 7-8min after surfacing.

Stuffing:
1. Dice onion, finely and fry on oil until tender.
2. Clean chanterelles, cut into smaller pieces and add to onions - fry the mushrooms until tender.
3. Season to taste with garlic, thyme leaves, salt and pepper - mix.
4. Add ricotta, mix thoroughly, until the ingredients combine completely, remove from heat and set aside to cool.

Additionally:
1. Melt the butter and mix with chopped parsley.
2. Pour on the cooked dumplings.

Enjoy!




























W akcji: Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III Na grzyby... Edycja 3.

2 komentarze:

  1. Jak zwykle u Ciebie same pyszności, a knedle z kurkami to czysty rarytas:). Dziękuję za przyłączenie się kolejny raz do kolejnej do akcji :). Miłego dnia! A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przemiłe słowa i szykuję kolejne dyniowe przepisy! :) :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...