Dlatego niech ten październikowy, złoty wtorek stanie się dniem do kulania jesiennych, złotych knedli dyniowych...lub inspiracją do ukulania ich innego dnia :)
Złota jesień, złote dyniowe kluseczki i złote kurki w farszu, czyli całe piękno jasnej strony tego sezonu, który ozłaca policzki popołudniowym słońcem i odbija się w oczach.
A zatem!
Przenieśmy trochę tej złocistej poświaty do kuchni i na talerze, polejmy potem to wszystko masełkiem z pietruszką i niech będzie pysznie!
Bo w dyniowym knedelku kryje się aromatyczne nadzienie z delikatnej ricotty, kawałków złocistych kurek i aromatycznych przypraw, które dodają daniu przytulności, a przecież tego jesienią nigdy za wiele :)
Odrobinę zbyt intensywny farsz w pojedynkę staje się idealny w połączeniu z delikatnie słodkim ciastem z dynią.
Harmonia i pełnia smaków!
Pyszne, sycące i bardzo jesienne i otulające tylko najlepszym.
Ukulajmy więc coś pysznego! :)
Knedle dyniowe z kurkami i ricottą
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 300g upieczonej dyni, ostudzonej
- 400g ugotowanych ziemniaków, ostudzonych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 200g mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz:
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 200g kurek
- 250g ricotty
- 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 gałązki tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Do tego:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Knedle:
1. Dynię i ziemniaki rozgnieć razem na gładką masę.
2. Dodaj jajko, mąki i sól - zagnieć wszystko na gładkie ciasto.
3. Uformuj z ciasta wałek grubości wałka kuchennego i podziel na 16-18 równych części.
4. Każdą część rozpłaszcz, formując placuszek, nałóż do środka farszu i dokładnie zalep, formując kulkę.
5. Wysoki garnek wypełnij wodą do 3/4 wysokości, dodaj 1 łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia.
6. Gotuj knedle 7-8min od wypłynięcia.
Farsz:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju do miękkości.
2. Kurki oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli - smaż do miękkości grzybów.
3. Dopraw całość do smaku czosnkiem, listkami tymianku, solą i pieprzem - wymieszaj.
4. Dodaj ricottę, wymieszaj dokładnie, do całkowitego połączenia się składników, zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
Do tego:
1. Rozpuść masło i wymieszaj z posiekaną pietruszką.
2. Polewaj ugotowane knedle.
Smacznego!
Pumpkin dumplings with chanterelles and ricotta
Ingredients:
Dumplings dough:
- 300g baked pumpkin, cooled down
- 400g boiled potatoes, cooled down
- 1 egg
- 1 teaspoon salt
- 200g wheat flour
- 4 tablespoons of potato flour
Stuffing:
- 1 onion
- 2 tbsp oil
- 200g chanterelles
- 250g ricotta
- 1.5 teaspoons garlic powder
- 1 teaspoon salt
- 2 sprigs of thyme
- 1/2 tsp pepper
Additionally:
- 1 tablespoon of butter
- 1 tablespoon of chopped parsley
Method:
Dumplings:
1. Mash the pumpkin and potatoes together until smooth.
2. Add egg, flour and salt - knead everything into a smooth dough.
3. Form a rolling pin thick from the dough and divide it into 16-18 equal parts.
4. Flatten each part, forming a pancake, put the stuffing inside and seal it thoroughly, forming a ball.
5. Fill the tall pot with water up to 3/4 of height, add 1 teaspoon of salt and bring to a boil.
6. Cook dumplings 7-8min after surfacing.
Stuffing:
1. Dice onion, finely and fry on oil until tender.
2. Clean chanterelles, cut into smaller pieces and add to onions - fry the mushrooms until tender.
3. Season to taste with garlic, thyme leaves, salt and pepper - mix.
4. Add ricotta, mix thoroughly, until the ingredients combine completely, remove from heat and set aside to cool.
Additionally:
1. Melt the butter and mix with chopped parsley.
2. Pour on the cooked dumplings.
Enjoy!
W akcji:
Jak zwykle u Ciebie same pyszności, a knedle z kurkami to czysty rarytas:). Dziękuję za przyłączenie się kolejny raz do kolejnej do akcji :). Miłego dnia! A.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przemiłe słowa i szykuję kolejne dyniowe przepisy! :) :)
Usuń