sobota, 19 października 2019

Orzechowe brownie z kubka

Kiedy nachodzi Cię ochota na ciasto czekoladowe, a w zasięgu ręki nie ma akurat żadnego...
Kiedy zjadłoby się coś do kawy, coś niewielkiego ale takiego, które zaspokoi całą wewnętrzną potrzebę słodkości...
Kiedy masz ochotę na coś czekoladowego ale nie czekoladę, ani batona...
Kiedy ochota na mocno czekoladowe ciasto jest bardzo silna ale nie aż tak, żeby robić od razu całą blachę i jeszcze czekać, aż się upiecze, a potem ostygnie...
Kiedy na dworze plucha, chłód, ołów i ogólnie pojęty mrok i Mordor...
Kiedy na dworze przyjemne ciepło, złoto, szelest liści, słońce, niebieskie niebo i zapach jesieni...
Kiedy goście już na schodach, a Ty zapomniałeś zupełnie o ich przybyciu i przygotowaniu poczęstunku...
Kiedy chcesz umilić sobie piątkowe popołudnie po długim spacerze z psem albo zatonąć w fotelu z pysznością po sobotnim sprzątaniu...
...i kiedy potrzebujesz tej kropki nad 'i', wisienki na torcie, kiedy siedzisz owinięty kocem lub ulubionym swetrem z wciągającą książką w ręku albo przed kolejnym odcinkiem serialu, a dookoła świeczki i całkowita przytulność, która odgradza Cię na moment od wszelkich trosk.
Wtedy właśnie przydają się wyjątkowo kubki i filiżanki przystosowane do używania w mikrofalówkach, jak i same mikrofalówki :)
Kilka zgrabnych ruchów przy mieszaniu i dwie minuty później możemy raczyć się czekoladową puszystością ciasta z filiżanki.
U mnie wersja orzechowa ale Wy możecie dodać (lub zupełnie pominąć) to, na co akurat macie ochotę :)
Maliny, siekane kawałki czekolady, a może pokruszoną krówkę?
Wyobraźnia nie ma tu granic...chodźmy! :D








































Orzechowe brownie z kubka
na 1 porcję - filiżanka/ kubek 200-250ml
Potrzebujesz:
  • 1,5 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki kakao
  • 30ml mleka
  • szczypta soli
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • cukier puder do posypania
  • 1 łyżka orzechów włoskich
Sposób przyrządzenia:
1. Masło przełóż do filiżanki i rozpuść.
2. Do masła dodaj mleko, sól i cukier - wymieszaj.
3. Dodaj mąkę, lekko posiekane orzechy i kakao - mieszaj do momentu otrzymania gęstego ciasta i wyrównaj.
4. Po środku zrób w cieście dziurę i wypełnij ją masłem orzechowym, przykryj ciastem.
5. Wstaw do mikrofali i 'piecz' przez 2 min., jeśli moc mikrofali to 800W lub 1min, jeśli moc mikrofali to 1200W - lub do momentu, gdy wierzch ciasta przestanie być kleisty.
6. Oprósz brownie cukrem pudrem i zajadaj!

Smacznego!









































Nutty brownie mugcake
for 1 serving - cup / mug 200-250ml
Ingredients:

  • 1.5 tablespoons of butter
  • 3 tablespoons of wheat flour
  • 4 teaspoons of cocoa
  • 30ml milk
  • pinch of salt
  • 5 teaspoons of sugar
  • 1 teaspoon peanut butter
  • powdered sugar for sprinkling
  • 1 tablespoon of walnuts

Method:
1. Transfer butter to a cup and dissolve.
2. Add milk, salt and sugar to butter - mix.
3. Add flour, lightly chopped nuts and cocoa - mix until a thick dough.
4. Make a hole in the dough and fill it with peanut butter, cover with dough.
5. Put in the microwave and bake for 2 minutes if the microwave power is 800W or 1min, if the microwave power is 1200W - or until the top of the dough is firm.

6. Sprinkle the brownie with powdered sugar and eat!

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...