W takich momentach z głęboką tęsknotą wspominam czasy studenckie, kiedy można było po prostu nie pójść na wykłady i korzystać z uroków pogody i życia w szerszym zakresie :)
Albo za momentami, kiedy chwilowo nie imałam się żadnego zajęcia i w środku tygodnia wystarczyło zapakować kilka smakołyków do plecaka i wybrać się na śniadanie na trawie, które bez większych przeszkód mogło trwać do późnego popołudnia.
Właśnie na jedno z takich śniadań pod gołym, majowym niebem zabrałam klasyczne rosyjskie syrniki, czyli delikatne twarogowe placuszki, które wspaniale smakowały z dżemem malinowym!
Tym razem, moszcząc się wygodnie w jesiennych promieniach słońca, uformowałam te same syrniki w wersji na słono, wypchane po brzegi świeżymi ziołami i aromatem czosnku!
Złote placuszki z delikatnie chrupiącą skórką i jeszcze delikatniejszym wnętrzem w wersji wytrawnej, to naprawdę pyszna przekąska!
Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, bo na zimno także smakuje wybornie lub szybki obiad/ kolacja w środku tygodnia.
Nade wszystko jednak będzie świetnym czasoumilaczem i przekąską podczas jesiennego pikniku, czy leśnej wyprawy bo złoty bukiet liści.
Pyszne, szybkie w przygotowaniu i pełne smaku!
Do słonych syrników podałam też moją ulubioną konfiturę z pomidorów i chili, o której możecie więcej przeczytać TUTAJ.
Częstujcie się! :)
Rosyjskie syrniczki na słono z ziołami
Potrzebujesz:
- 300g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (szczypiorek, pietruszka, tymianek)
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
1. Twaróg umieść w misce i dokładnie pokrusz go widelcem.
2. Do twarogu dodaj jajko, przyprawy i zioła - dokładnie wymieszaj.
3. Dosyp 2 łyżki mąki i połącz w lepkie ciasto.
4. Podsyp blat mąką i uformuj z ciasta gruby wałek, podziel na 8 równych części.
5. Z każdej części formuj placuszka, obtocz w mące, strzep jej nadmiar i smaż na złoto z obu stron.
Smacznego!
Ingredients:
- 300g semi-fat cottage cheese
- 1 egg
- 2 tablespoons of chopped fresh herbs (chives, parsley, thyme)
- 2.5 tablespoons of wheat flour
- 1 flat teaspoon garlic powder
- 1/2 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon pepper
- frying oil
1. Place the curd in a bowl and crush it thoroughly with a fork.
2. Add the egg, spices and herbs to the cottage cheese - mix thoroughly.
3. Add 2 tablespoons of flour and combine into a sticky dough.
4. Cover the worktop with flour and form a thick rolling pin from the dough, divide it into 8 equal parts.
5. Form a cake from each part, coat in flour, shake off the excess and fry until golden on both sides.
You can serve it with Tomato&chili jam [click here for the recipe].
Enjoy!
na słono ich jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńzachęcam do spróbowania :)
Usuń