Nad głową nieskazitelnie błękitne niebo w jesiennym odcieniu, a na jego tle żółtawe i pomarańczowe liście z wciąż dużą dozą zieleni.
Pięknie! :D
Dziś na porannym spacerze z psem naprawdę szeleściło pod butami!
Jesienne szczęście i wiatr, który zamaszyście rozwiewał włosy w każdą stronę, moszcząc się między nimi i zostawiając świeży zapach :)
Przy okazji poprzesuwał na balkonie doniczki, rozrzucił poduszki i zamknął na chwilę odłożoną na bok książkę.
Ach! Pozrzucał też najbardziej dojrzałe pomidorki koktajlowe, które jeszcze próbowały złapać trochę słodkości...
Chyba zatem czas kończyć sezon letnio-jesienny i zacząć otulać się typowo jesiennymi smakami.
Zabrałam gromadkę do kuchni i zainspirowana przepisem wygrzebanym z kolekcji książek kucharskich, przygotowałam sałatkę końca sezonu, w której pomidorki świetnie się odnalazły.
Do tego cząstki słodkiej, soczystej wciąż nektarynki, garść liści aromatycznej bazylii, która coraz gorzej znosi noce na balkonie i słony ser.
Połączenie zupełnie niespodziewane, a na nim chrupiący rzut taklii, mieszanki nasion kolendry i czosnku, tak popularnej na Środkowym Wschodzie i Libii, czy Egipcie.
Oprócz chrupkości, dodaje sałatce także niezwykłego ciepłego aromatu, który spaja wszystkie składniki.
Pycha!
Zapraszam zatem na ucztę zamykającą balkonowy sezon letnio-jesienny w złocistym, naprawdę ciepłym słońcu i talerzem pysznej, świeżej i bardzo nieprzewidywalnej w smaku sałatki :)
Niech to będzie piękny koniec Najbardziej Złotego Czasu w Roku!
Sałatka z pomidorkami, nektarynką i taklią
Potrzebujesz:
Taklia:
- 1 łyżka nasion kolendry
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 szczypty soli
Sałatka:
- 2 dojrzałe nektarynki
- 200g pomidorków koktajlowych
- duża garść świeżych liści bazylii
- 40g sera feta / owczego w kawałku/ niewędzonego oscypka
- 2 łyżki octu jabłkowego
Sposób przyrządzenia:
Taklia:
1. Na patelni rozgrzej olej na małym ogniu.
2. Czosnek obierz z łupin i grubo poszatkuj - wrzuć na rozgrzany olej i podsmażaj, wciąż mieszając, aż się zrumieni.
3. Ziarna kolendry delikatnie rozgnieć i dodaj do czosnku - smaż 30sek. i zdejmij z ognia.
Sałatka:
1. Nektarynki umyj, wyjmij pestki i pokrój na wąskie cząstki, ułóż w salaterce.
2. Do nektarynek dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
3. Skrop całość octem jabłkowym i wymieszaj.
4. Posyp sałatkę liśćmi bazylii i pokruszonym serem.
5. Sałatkę polej taklią.
Smacznego!
Cherry tomatoes, nectarine and taklia salad
Ingredients:
Taklia:
- 1 tablespoon of coriander seeds
- 4 garlic cloves
- 4 tablespoons of rapeseed oil
- 2 pinches of salt
Salad:
- 2 ripe nectarines
- 200g cherry tomatoes
- a large handful of fresh basil leaves
- 40g feta cheese / piece of sheep / no smoked oscypek cheese
- 2 tablespoons of apple cider vinegar
Method:
Taklia:
1. Heat oil in a frying pan on low heat.
2. Peel the garlic and chop it thickly - put it on hot oil and fry, stirring constantly until it is golden brown.
3. Gently crush coriander seeds and add to garlic - fry 30sec. and remove from heat.
Salad:
1. Wash the nectarines, remove the stones and cut them into narrow particles, place in a salad bowl.
2. Add the cherry tomatoes cut in half to the nectarines.
3. Sprinkle with apple cider vinegar and mix.
4. Sprinkle the salad with basil leaves and crushed cheese.
5. Pour the taklia over the salad.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz