środa, 20 listopada 2019

Badridżani - gruzińskie roladki z bakłażana z pastą orzechową

Jeżeli nie byliście nigdy w Gruzji (jak ja ♥), a chcielibyście poczuć jej smak lub jeśli ją odwiedziliście i chcielibyście wrócić do niej chociaż podniebieniem...oto przepis!
Badridżiani to tradycyjne gruzińskie roladki z bakłażana nadziewane pikantną pastą orzechową z chili i czosnkiem, a także kolendrą, która jest niekwestionowaną królową gruzińskiej kuchni :)
Słodkie rubinki granata równoważą smak smażonych bakłażanów i ostrej pasty orzechowej.
To wspaniała i pełna różnorodnych smaków i tekstur niepowtarzalna pyszność!
Pyszne i niecodziennie podane bakłażany, to prawdziwa podróż nad brzeg Morza Czarnego przy lekkiej melodii starej piosenki Batumi, ech, Batumi...herbaciane pola Batumi ;)
Idealnie sprawdzą się na imprezach i przyjacielskich spotkaniach, jako pyszna przekąska, czy przystawka.
Przepyszna rzecz dla miłośników bakłażana, do których się zaliczam i zwolenników orzechowego smaku i mnóstwa ziół.
Całość wspisuje się koncertowo w jesienny klimat ze swoimi rozgrzewającymi dodatkami i ciepłym aromatem, a smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Tłuczcie orzechy, łuskajcie granat i smażcie bakłażany, bo czas na zwinięcie kilku roladek pełnych samych pyszności!







































Badridżani - gruzińskie roladki z bakłażana z pastą orzechową
Potrzebujesz:
  • 1 duży bakłażan
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili/ 3/4 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 1 łyżeczka nasion kolendry - lekko ubitych w moździerzu
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • sól morska 
  • pieprz mielony 
  • pestki granatu do posypania 
Sposób przyrządzenia:
1. Bakłażana pokrój w plastry wzdłuż o grubości 3-4mm.
2. Posól bakłażana i odstaw na bok.
3. Orzechy, czosnek, zioła, ocet i chili umieść w robocie kuchennym i zmiksuj na pastę lub rozetrzyj wszystko w moździerzu.
4. Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku.
5. Bakłażana osusz papierowym ręcznikiem i usmaż na złoto z obu stron.
6. Odsącz nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem z bakłażanów i każdy plasterek posmaruj orzechową pastą.
7. Zwijaj roladki i podawaj posypane pestkami granatu.

Smacznego!





























Badridżani - Georgian eggplant rolls with nut paste
Ingredients:
  • 1 large eggplant
  • 1 cup walnuts
  • 3 tablespoons of olive oil
  • 2 garlic cloves
  • 1 small chili pepper / 3/4 teaspoon chili flakes
  • 1 teaspoon dried savory 
  • 1 teaspoon dried basil
  • 1 teaspoon dried thyme
  • 1 teaspoon coriander seeds - lightly whipped in a mortar
  • 1 tablespoon of white wine vinegar
  • sea ​​salt
  • ground pepper
  • pomegranate seeds for sprinkling
Method:
1. Cut the eggplant into slices along 3-4mm thick.
2. Sprinkle eggplant with salt and set aside.
3. Place nuts, garlic, herbs, vinegar and chili in a food processor and mix to a paste or rub everything in a mortar.
4. Season the paste with salt and pepper to taste.
5. Dry the eggplant with a paper towel and fry until gold on both sides.
6. Drain off excess fat of aubergine with paper towel and spread nut paste on each slice.
7. Roll the rolls and serve with pomegranate seeds.

Enjoy!




























W akcji: Orzechowe love

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...