Wtedy z największą lubością zaciągam rękawy ulubionych swetrów na dłonie i chwytam kubek gorącej czekolady...albo coś równie aromatycznego, ciepłego i mieszczącego się w dłoni :)
Dziś przychodzę do Was z pewną jesienną pysznością, która spełnia wszystkie powyższe kryteria.
Orzechowe kule z kruchego ciasta nadziane roladką z koziego sera w towarzystwie rozgrzewającego smaku relishu z gruszek, to prawdziwa jesienna uczta!
Kruche, delikatnie słodkie ciasto wypełnione wewnątrz gorącym płynnym serem o wyrazistym smaku świetnie ze sobą współgrają.
Całości dopełnia słodko- pikantny relish z gruszek z wyczuwalnymi korzennymi nutami i chrupiąca sałatka z orzechami i świeżą gruszką, skropiona oliwą i oprószona pieprzem.
To jest naprawdę jesienna symfonia smaków w jednym z najlepszych wydań! :)
Przed szarugą i tak nie da się uciec, więc rozjaśnijmy ją sobie świeczkami o ulubionym zapachu i zatopmy zęby w kruchym cieście orzechowym i rozpłyńmy się w pyszności, tak jak rozpływa się w ustach ciepły kozi ser!
Niech gruszki dopełnią całości i niech będzie przytulnie.
Kozi ser w cieście orzechowym i relish z gruszek
Potrzebujesz:
- 70g mielonych orzechów włoskich
- 70g zimnego masła
- 1 łyżkę brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 140g mąki
- 1 białko jaja
- 1 żółtko jaja do posmarowania ciasta
- 200g roladki koziego sera
Relish z gruszek:
- 2 dojrzałe gruszki
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 listki laurowe
- 80g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta granulowanego czosnku
Dodatkowo:
- 1 gruszka
- 200g ulubionych liści sałat
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki dobrej jakości oleju lub oliwy
- sól i pieprz do smaku
1. W misce wymieszaj mielone orzechy z mąką, cukrem i solą.
2. Dodaj masło i białko jaja - zagniataj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
3. Roladkę koziego sera pokrój na 4 części.
4. Z gotowego ciasta uformuj gruby wałek i podziel na 4 równe części.
5. Każdą z części ciasta rozwałkuj i zawiń w nie kozi ser, formując gładką kulę.
6. Gotowe kule włóż do lodówki na 15min.
7. Posmaruj kule żółtkiem jaja i piecz w 180*C przez 15min.
Relish z gruszek:
1. Gruszki pokrój w kostkę i umieść w rondelku.
2. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu do momentu, aż gruszki zmiękną, a sos lekko zgęstnieje.
Dodatkowo:
1. Gruszki pokrój w półplasterki i ułóż na liściach sałaty.
2. Posyp orzechami, skrop oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Baked goat cheese iwrapped in walnut pastry and pear relish
Ingredients:
- 70g ground walnuts
- 70g cold butter
- 1 tbsp brown sugar
- 1/2 teaspoon salt
- 140g flour
- 1 egg white
- 1 egg yolk to grease the cake
- 200g roulades of goat cheese
- 2 ripe pears
- 1 star anise
- 2 bay leaves
- 80g brown sugar
- 1/2 teaspoon chili flakes
- 2 tablespoons of white wine vinegar
- 2 pinches of salt
- 1 pinch of granulated garlic
- 1 pear
- 200g of favorite lettuce leaves
- a handful of walnuts
- 3 tablespoons of good quality oil or oil
- salt and pepper to taste
1. In a bowl, mix ground nuts with flour, sugar and salt.
2. Add butter and egg white - knead until a smooth, uniform dough is obtained.
3. Cut the roulade of goat cheese into 4 parts.
4. Form a thick rolling pin from the finished dough and divide it into 4 equal parts.
5. Roll out each part of the dough and wrap goat cheese in it, forming a smooth ball.
6. Put the finished balls in the fridge for 15 minutes.
7. Brush the balls with egg yolk and bake at 180 * C for 15min.
Pear Relish:
1. Dice the pears and place in a saucepan.
2. Add the remaining ingredients and cook on low heat until the pears soften and the sauce thickens slightly.
Additionally:
1. Cut pears into semi-slices and place on lettuce leaves.
2. Sprinkle with nuts, drizzle with oil and season to taste with salt and pepper.
Enjoy!
W akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz