niedziela, 24 listopada 2019

Kozi ser w cieście orzechowym i relish z gruszek

Druga połowa Listopada do szczególnie przeszywający chłodem czas.
Wtedy z największą lubością zaciągam rękawy ulubionych swetrów na dłonie i chwytam kubek gorącej czekolady...albo coś równie aromatycznego, ciepłego i mieszczącego się w dłoni :)
Dziś przychodzę do Was z pewną jesienną pysznością, która spełnia wszystkie powyższe kryteria.
Orzechowe kule z kruchego ciasta nadziane roladką z koziego sera w towarzystwie rozgrzewającego smaku relishu z gruszek, to prawdziwa jesienna uczta!
Kruche, delikatnie słodkie ciasto wypełnione wewnątrz gorącym płynnym serem o wyrazistym smaku świetnie ze sobą współgrają.
Całości dopełnia słodko- pikantny relish z gruszek z wyczuwalnymi korzennymi nutami i chrupiąca sałatka z orzechami i świeżą gruszką, skropiona oliwą i oprószona pieprzem.
To jest naprawdę jesienna symfonia smaków w jednym z najlepszych wydań! :)
Przed szarugą i tak nie da się uciec, więc rozjaśnijmy ją sobie świeczkami o ulubionym zapachu i zatopmy zęby w kruchym cieście orzechowym i rozpłyńmy się w pyszności, tak jak rozpływa się w ustach ciepły kozi ser!
Niech gruszki dopełnią całości i niech będzie przytulnie.







































Kozi ser w cieście orzechowym i relish z gruszek
Potrzebujesz:
  • 70g mielonych orzechów włoskich
  • 70g zimnego masła
  • 1 łyżkę brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 140g mąki
  • 1 białko jaja
  • 1 żółtko jaja do posmarowania ciasta
  • 200g roladki koziego sera
Relish z gruszek:
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 listki laurowe
  • 80g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta granulowanego czosnku
Dodatkowo:
  • 1 gruszka
  • 200g ulubionych liści sałat
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki dobrej jakości oleju lub oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. W misce wymieszaj mielone orzechy z mąką, cukrem i solą.
2. Dodaj masło i białko jaja - zagniataj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
3. Roladkę koziego sera pokrój na 4 części.
4. Z gotowego ciasta uformuj gruby wałek i podziel na 4 równe części.
5. Każdą z części ciasta rozwałkuj i zawiń w nie kozi ser, formując gładką kulę.
6. Gotowe kule włóż do lodówki na 15min.
7. Posmaruj kule żółtkiem jaja i piecz w 180*C przez 15min.

Relish z gruszek:
1. Gruszki pokrój w kostkę i umieść w rondelku.
2. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu do momentu, aż gruszki zmiękną, a sos lekko zgęstnieje.

Dodatkowo:
1. Gruszki pokrój w półplasterki i ułóż na liściach sałaty.
2. Posyp orzechami, skrop oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!









































Baked goat cheese iwrapped in walnut pastry and pear relish
Ingredients:
  • 70g ground walnuts
  • 70g cold butter
  • 1 tbsp brown sugar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 140g flour
  • 1 egg white
  • 1 egg yolk to grease the cake
  • 200g roulades of goat cheese
Pear Relish:
  • 2 ripe pears
  • 1 star anise
  • 2 bay leaves
  • 80g brown sugar
  • 1/2 teaspoon chili flakes
  • 2 tablespoons of white wine vinegar
  • 2 pinches of salt
  • 1 pinch of granulated garlic
Additionally:
  • 1 pear
  • 200g of favorite lettuce leaves
  • a handful of walnuts
  • 3 tablespoons of good quality oil or oil
  • salt and pepper to taste
Method:
1. In a bowl, mix ground nuts with flour, sugar and salt.
2. Add butter and egg white - knead until a smooth, uniform dough is obtained.
3. Cut the roulade of goat cheese into 4 parts.
4. Form a thick rolling pin from the finished dough and divide it into 4 equal parts.
5. Roll out each part of the dough and wrap goat cheese in it, forming a smooth ball.
6. Put the finished balls in the fridge for 15 minutes.
7. Brush the balls with egg yolk and bake at 180 * C for 15min.

Pear Relish:
1. Dice the pears and place in a saucepan.
2. Add the remaining ingredients and cook on low heat until the pears soften and the sauce thickens slightly.

Additionally:
1. Cut pears into semi-slices and place on lettuce leaves.
2. Sprinkle with nuts, drizzle with oil and season to taste with salt and pepper.

Enjoy!




W akcji: Owoce jesieni Serowe rozkosze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...