To taki czas kiedy przytulność rozpościera swoje plecione, wełniane skrzydła w pełnej krasie.
Ciepłe koce i rude skarpetki, ulubione swetry i piękne kubki z aromatycznymi herbatami, a do tego masa przytulnych, ciepłych zapachów wydobywających się spod podskakujących pokrywek, które tak przyjemnie łaskoczą pod nosem.
Seriale, długie filmy i fascynujące książki w ciepłym świetle świeczek i lampek...
Niektórzy mówią, że jak to, że przecież jest tak ponuro, zimno, ołowiane chmury prawie ocierają brzuchami o chodnik, wiatr, mrok, deszcz z mżawką na zmianę i sterty mokrych liści pod nogami.
A ja Wam powiem, że właśnie na tym polega cały urok Listopada, a zapach mokrej ziemi i dymu dodaje mu charakteru :)
W żadnym innym miesiącu siedzenie w kokonie z ulubionego swetra i popijanie gorącej czekolady nie smakuje tak dobrze, a im więcej deszczu i pochmurności na zewnątrz, tym przytulniej i milej wewnątrz.
Gdyby nie ten cały Mordor na dworze, nie byłoby przyjemności z tworzenia przytulnych kątów w domach, ani z potraw o ciepłym, jesiennym smaku.
W słońcu lampki i świeczki nie oddają w pełni swojego klimatu i nie sprawdzają się puszyste koce.
Przypomnijcie sobie ileż przyjemności daje powrót wieczorem do domu, wskoczenie w ulubione dresy i zmiana przemoczonych skarpetek na suche.
Małe wielkie radości! :)
Do worka listopadowych plusów dorzucam dziś także przepyszną pastę z pieczonej dyni i wędzonych śliwek!
Gotowa w 5 minut i spełniająca wszystkie warunki dobrej pasty do kanapek.
Słodko-słona, o ciepłych dyniowo-orzechowych nutach idealnie rozsmarowuje się na jesiennej grzance ♥
Dymny posmak śliwek i wędzonej papryki otulają ciepłem razem z odrobiną chili, a masło orzechowe z cytryną wynoszą całość na niezwykły poziom.
A do tego garstka ostatnich listków natki pietruszki z balkonowej doniczki, dla ożywienia i ogromny kubek herbaty!
Pyszne smarowidełko w przytulnych kolorach jesieni i wcześnie zachodzącego słońca.
Nie marudź!
Załóż ulubiony sweter i chodź na kanapkę z najlepszą pastą dyniową! :D
Pasta z pieczonej dyni z wędzonymi śliwkami
Potrzebujesz:
- 300g upieczonej dyni Hokkaido
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 5 śliwek wędzonych (wcześniej namoczonych w wodzie)
- 1/2 szklanki wody po namaczaniu śliwek
- 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 szczypty płatków chili
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przyrządzenia:
1. Śliwki i wodę po namaczaniu umieść w robocie kuchennym lub wysokim naczyniu i zmiksuj na drobne kawałki.
2. Do rozdrobnionych śliwek dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na pastę.
Smacznego!
Baked pumpkin paste with smoked plums
Ingredients:
- 300g baked Hokkaido pumpkin
- 2 teaspoons of peanut butter
- 5 smoked plums (previously soaked in water)
- 1/2 cup water after soaking plums
- 1.5 teaspoons of garlic powder
- 1 teaspoon dried thyme
- 3/4 teaspoon sweet smoked pepper
- 2 tablespoons lemon juice
- 4 pinches of chili flakes
- 1 teaspoon salt
- 1/2 tsp pepper
Method:
1. Place plums and water from plums soaking in a food processor or tall dish and mix/ blend into small pieces.
2. Add the remaining ingredients to the ground plums and mix to a paste.
Enjoy!
W akcji:
musze wyprobowac ten przepis, akurat jest sezon na dynie :)
OdpowiedzUsuńoooch! ogromnie zachęcam! To pasta idealna na szary Listopad! :D kremowa i ciepła w smaku ♥
Usuń