piątek, 20 grudnia 2019

Domowa herbata Wieczór w Laponii

Grudzień to wspaniały miesiąc na mieszanie i tworzenie własnych herbat, szczególnie, że dokładnie w połowie tego miesiąca herbata obchodzi swój Międzynarodowy Dzień.
Jeżeli planujecie obdarować rodzinę i przyjaciół własnoręcznie przygotowanymi prezentami w postaci przetworów lub innych, pysznych jadalnych prezentów, to dorzucam jeszcze tę wspaniałą herbatę prosto z zacisza Słonecznej Kuchni. 
Mieszanka suszonych cytrusów, żurawiny i przypraw korzennych to esencja Świąt w każdym łyku. 
Przyjemny, ciepły aromat wpisuje się w zimowy klimat, otulając przytulnym zapachem korzennych przypraw i bardzo świątecznej mandarynki :) 
W wolne, chłodne popołudnie miło będzie owinąć się kocem, otoczyć ciepłym światłem świeczek albo lampek i z lubością wypić kubek gorącej herbaty. 
W zimowy i ciemny wieczór, jasny napar z mocą cytrusowego i ciepłego aromatu rozgrzeje niejednego zmarzlucha i roztopi niejedno serce nawet w najzimniejszych zakątkach Laponii ;)
Mieszajcie i podarujcie bliskim kawałeczek roziskrzonej krainy Mikołaja!







































Domowa herbata Wieczór w Laponii
Potrzebujesz:
  • 10 owoców świeżej żurawiny
  • 1 mandarynkę
  • 1 pomarańczę
  • skórka z 3 pomarańczy
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 6 goździków
  • 3 plastry kandyzowanego imbiru (opcjonalnie)
  • 6 owoców kumkwata (opcjonalnie)
  • 50g czarnej herbaty liściastej
Sposób przyrządzenia:
1. Owoce (żurawinę, mandarynę, kumkwaty, 1 pomarańczę bez skórki) umyj i pokrój w najcieńsze plasterki w jakie Ci się uda.
2. Z cytrusów usuń pestki.
3. Skórkę z pomarańczy obierz obieraczką do warzyw, wtedy będzie cienka i bez białych błonek.
4. Pokrojone owoce i skórki z pomarańczy ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Susz owoce przez 2-4h w 50*C przy uchylonych drzwiczkach (żurawina i skórki pomarańczy wysuszą się o wiele szybciej, a niektóre z plastrów pomarańczy mogą potrzebować więcej czasu, dlatego sprawdzaj regularnie poziom wysuszenia.)
6. Wysuszone i ostudzone owoce umieść w słoiczku z liśćmi herbaty. Żurawina i kumkwat w całości, reszta pokruszona na mniejsze kawałki.
7. Przyprawy delikatnie pokrusz w moździerzu ( nie na proszek!).
8. Imbir pokrój w bardzo drobną kostkę i dodaj do mieszanki razem z pokruszonymi przyprawami.
9. Wymieszaj dokładnie całość i ciesz się smakiem zimowej herbaty.

Smacznego!









































Homemade Evening in Lapland tea 
Ingredients:
  • 10 fresh cranberry fruit
  • 1 tangerine
  • 1 orange
  • zest of 3 oranges
  • 2 cinnamon sticks
  • 2 anise stars
  • 6 cloves
  • 3 slices of candied ginger (optional)
  • 6 kumquat fruits (optional)
  • 50g black leaf tea
Method:
1. Wash fruit (cranberry, tangerine, kumquats, 1 orange without skin) and cut into the thinnest slices you can.
2. Remove seeds from citrus fruit.
3. Peel the orange with a vegetable peeler, then it will be thin and without white films.
4. Arrange the sliced ​​fruit and orange zest on a baking sheet lined with baking paper.
5. Dry fruit for 2-4 hours at 50 * C with the oven door ajar (cranberry and orange zest will dry much faster, and some of the orange slices may need more time, so check the dryness level regularly.)
6. Place the dried and cooled fruit in a jar with tea leaves. Cranberry and kumquat whole, the rest crushed into smaller pieces.
7. Gently crush spices in a mortar (not for powder!).
8. Cut ginger into very small cubes and add to the mixture along with crushed spices.
9. Mix thoroughly and enjoy the taste of winter tea.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...