niedziela, 22 grudnia 2019

Mleko makowe - litewski przysmak wigilijny

Mleko makowe to pyszny napój roślinny, który w Wigilię pojawia się na większości litewskich stołów.
Tradycyjnie podawane w formie zupy z malutkimi drożdżowymi ciasteczkami z makiem, zwanymi ślyżykami, są jedną z najbardziej wyczekiwanych potraw przez najmłodszych :)
Słodkie, makowe, z kruchymi kosteczkami drożdżowych ciastek są uwielbiane ze względu na pyszny smak i lekkość.
Kiedy trafiłam w sieci na ten przepis, zachwyciła mnie prostota i zaciekawił smak, bo jeszcze nie miałam okazji próbować makowego mleka.
Dodatkowo, świetnie wpisuje się w Bożonarodzeniowy klimat, w którym i u nas maku nigdy nie brakuje.
Napój jest naprawdę smaczny!
Dosłodzony miodem naprawdę wprawia w świąteczny nastrój i świetnie komponuje się z ciasteczkami, dlatego myślę, że nawet Mikołaj w swej nocnej podróży po świecie nie pogardzi tym makowym przysmakiem :)
Odcedzony mak można dodać do świątecznych wypieków lub jakiegoś nadzienia, co również uczyniłam i niebawem podzielę się pomysłem. (Odcedzony mak wykorzystałam w przepisie na słodkie Makowe Panienki)
Tymczasem...zalewajcie na noc mak.
Jeszcze zdążycie cieszyć się jego pysznym smakiem w świąteczne dni!








































Mleko makowe
Potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 2,5 szklanki wody
  • miód 
Sposób przyrządzenia:
1. Zalej mak wodą i zostaw do namoczenia przez noc.
2. Blenduj lub miksuj namoczony mak razem z wodą do momentu, aż całość stanie się biała, a konsystencja zacznie być podobna do konsystencji mleka - ok.3 minut na wysokich obrotach.
3. Przecedź płyn przez gęste sitko lub gazę.
4. Podawaj z miodem do smaku.

Smacznego!




























Poppy milk
Ingredients:
  • 1/2 cup dry poppy seeds
  • 2.5 glasses of water
  • honey
Method:
1. Pour the poppy seeds with water and let it soak overnight.
2. Blend the soaked poppy seeds with water until the whole thing turns white and the consistency starts to look similar to that of milk - about 3 minutes at high speed.
3. Filter the liquid through a thick strainer or gauze.
4. Serve with honey to taste.

Enjoy!


2 komentarze:

  1. Dzień dobry, poproszę o propozycje wykorzystania masy makowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masę pozostałą po zrobieniu makowego mleka wykorzystałam do babeczek :)
      Zapraszam tu po przepis -> https://kuchnia-w-sloncu.blogspot.com/2020/01/makowe-panienki-kremowe-babeczki-z.html

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...