Ryba, która na naszym rodzinnym stole zajmuje jedno z głównych miejsc.
Tym razem w zupełnie nowej, nieco egzotycznej odsłonie z marokańskim tłem.
Słodko-ostre i z charakterystycznym dla siebie rybnym posmakiem tworzą zaskakującą mieszankę tekstur, smaków i aromatu.
Absolutnie przepyszne! :)
Pikantna strona smaku rozgrzewa podniebienie i przyjemnie szczypie w język, żeby już za chwilę słodkie daktyle mogły złagodzić ostrość i wprowadzić lekko egzotyczne zamieszanie.
Chrupnięcie migdała, kosteczka cebulki, aromat czosnku...
Wszystkie te elementy sprawiają, że zupełnie codzienny śledź jawi się w zupełnie nowej i zaskakująco pysznej odsłonie.
Z pewnością zaskarbią sobie podniebienie niejednego poszukiwacza ciekawych smaków! :D
Na codzień i szczególnie od Święta w słodko-ostrym, rozgrzewającym anturażu lekkiej słodkości ;)
Pikantne śledzie w migdałach z daktylami
Potrzebujesz:
- 5-6 filetów śledzia a'la matias
- 2 łyżki ostrego sosu Sriracha
- 3 ząbki czosnku
- 8 suszonych daktyli
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1/2 niewielkiej cebuli
- 7 łyżek dobrej jakości oleju roślinnego
Sposób przyrządzenia:
1. W miseczce wymieszaj olej, Srirachę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Daktyle pokrój w plasterki i dodaj do marynaty razem z płatkami migdałów.
3. Poszatkuj drobno cebulę.
4. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki.
5. W słoiku układaj warstwami naprzemiennie: marynata, śledź, odrobina cebulki - i tak do wyczerpania produktów.
6. Schłodź w lodówce.
Smacznego!
Spicy herring in almonds with dates
Ingredients:
- 5-6 fillets of herring a'la matias
- 2 tablespoons of Sriracha hot sauce
- 3 garlic cloves
- 8 dried dates
- 2 tablespoons of almond flakes
- 1/2 small onion
- 7 tablespoons of good quality vegetable oil
Method:
1. In a bowl, mix the oil, Sriracha and smashed garlic.
2. Cut dates into slices and add to the marinade along with almond flakes.
3. Chop the onion, finely .
4. Cut herrings into smaller pieces.
5. Arrange the layers alternately in a jar: marinade, herring, a little onion - continue until the products run out.
6. Cool in the fridge.
Enjoy!
Bardzo ciekawy pomysł na śledzia! moje właśnie się robią, są ze suszonymi pomidorami :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję! :) suszone pomidory to bardzo aromatyczny dodatek, śledzię będą cudnie pachnieć! :D
UsuńZapisuje przepis 💚🎄Świetna propozycja.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) daj znać, jak wyszły!
UsuńOstrość cudownie harmonizuje ze słodyczą. Łącząc to ze śledziami musi wyjść genialne danie! Próbuję sobie wyobrazić ten smak i zapach i już wiem, że te sledziki na pewno są pyszne.
OdpowiedzUsuńto dość charakterne śledzie ;D dużo skrajnych smaków ale i wielka harmonia jednocześnie :)
UsuńLubie pikantne potrawy, a połączenie z migdałami i daktylami przywołuje wspomnienia z Arabii. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu
OdpowiedzUsuńogromnie zachęcam :) sama byłam zaskoczona, jak dobrze smaki się uzupełniały, a ostrą Srirachę można dozować według własnych upodobań :)
UsuńMuszę zacytować: "...przyjemnie szczypie w język, żeby już za chwilę słodkie daktyle mogły złagodzić ostrość i wprowadzić lekko egzotyczne zamieszanie", oj wprowadziłaś to egzotyczne zamieszanie ;-) Mam prawdziwe matiasy, porcję przygotuję z Twojego przepisu już dziś!
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło, mam nadzieję, że wprowadzi pyszne zamieszanie takze na Twoim języku! :)
UsuńPysznie się prezentują. Ale to bardzo ostrrry przepis na śledzie. Łyżka sriracha na 6 płatów śledzi...Mam nadzieję, że tę ostrość niwelują daktyle i migdały.
OdpowiedzUsuńTak, daktyle wprowadzają sporo słodyczy, która równoważy ostrość ale sos Sriracha można dozować według własnych upodobań :)
UsuńOoo kolejna propozycja na świąteczny stół!😘 Już widzę, że będzie super smakować!😘 Pozdrawiam serdecznie!😘
OdpowiedzUsuńJeżeli ktoś lubi takie mocno poprzełamywane smaki, to na pewno będzie zadowolony z tych śledzi :) pozdrawiam i ja! ;*
UsuńLubię takie nieoczywiste oryginalne połączenia. Bardzo chętnie spróbuje
OdpowiedzUsuńzatem polecam najserdeczniej :)
Usuńtaki pomysł na śledzie mi się bardzo podoba zapisuję sobie do wypróbowania
OdpowiedzUsuńdzięki, mam nadzieję, że zatańczą na Twoim podniebieniu! :)
UsuńAch, jak pięknie wyglądają! uwielbiam śledzie, przepis koniecznie do wypróbowania :*
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
Usuń