Nadziewam krążek Camemberta i układam dookoła drożdżowe kulki wielkości włoskiego orzecha w kształcie choinki, bo na tę prawdziwą będzie jeszcze czas :)
Po niedługim czasie zapach ziół i świeżo pieczonego drożdżowego roznosi się po całym domu.
Jeszcze zdążę poprawić te krzywo zawieszone firanki, a teraz czas na absolutną rozkosz podniebienia, gdzie rozpływa się kremowy ser i chrupie skórka mini bułeczki o mięciutkim wnętrzu, w którym kryją się słodkie drobinki suszonej żurawiny.
Przecież to już brzmi jak zimowa bajka, która całą swą dobrocią i ciepłem wypełnia policzki, głaszcze podniebienie, żeby w końcu umościć się w brzuszku :)
Szczególnie w tym zabieganym i zasprzątanym czasie, jak teraz.
A zatem! Zanim pognasz po kolejne zakupy lub wypucować jeszcze jedno okno, zatop zęby w drożdżowej choince i daj sobie odrobinę przyjemności w przedświątecznej krzątaninie.
Mmmmm...i ten ser! ♥
Drożdżowa choinka z ziołami i Camembertem
Potrzebujesz:
- 10g świeżych drożdży / 5g drożdży suszonych
- 250ml letniej wody
- szczypta soli
- 400g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 czubata łyżka suszonej żurawiny
- 1 ser Camembert
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- sól i pieprz
- oliwa
Sposób przyrządzenia:
1. W letniej wodzie rozpuść drożdże.
2. Dodaj do drożdżowej wody mąkę i sól i zagnieć gładkie ciasto.
3. Posiekaj lekko żurawinę i dodaj do ciasta razem z tymiankiem - ponownie zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1h.
5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na pół.
6. Z każdej części uformuj wałek i każdy z nich podziel na 16 części - na koniec powinniśmy otrzymać 32 małe kawałki.
7. Z małych kawałków ciasta uformuj kulki.
8. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż Camemberta.
9. Na wierzchu sera wytnij nożem okręg i usuń cienką warstwę pleśni, zostawiając jej mały rant wokół.
10. Oberwij z rozmarynu połowę listków i pokrój czosnek w słupki -
11. Przykryj ser odkrojonym wierzchem.
12. Kulki zrobione z ciasta układaj wokół sera w kształt choinki.
13. Oprósz całość solą i pieprzem, pozostałymi listkami rozmarynu i skrop oliwą.
14. Piecz 20-25min w 180*C.
Smacznego!
Christmas tree monkeybread with herbs and Camembert heart
Ingredients:
- 10g fresh yeast / 5g dried yeast
- 250ml lukewarm water
- pinch of salt
- 400g wheat flour
- 3/4 teaspoon dried thyme
- 1 heaped tablespoon of dried cranberry
- 1 Camembert cheese
- 1 clove of garlic
- 1 sprig of rosemary
- salt and pepper
- olive oil
Method:
1. Dissolve yeast in lukewarm water.
2. Add flour and salt to the yeast water and knead a smooth dough.
3. Lightly chop the cranberry and add to the cake along with thyme - knead again until a homogeneous consistency.
4. Transfer the dough to a bowl, cover with a cloth and leave to rise in a warm place for 1 hour.
5. Knead the rised dough again and divide it in half.
6. Form a roller from each part and divide each into 16 parts - at the end we should get 32 small pieces.
7. Form small pieces of dough into balls.
8. Line the baking tray with baking paper and lay out Camembert.
9. On the top of the cheese, cut a circle with a knife and remove a thin layer of mold, leaving a small edge around it.
10. Cover the cheese with the cut back.
11. Arrange balls made of dough around the cheese in the shape of a Christmas tree.
12. Sprinkle with salt and pepper, the remaining rosemary leaves and drizzle with oil.
13. Bake 20-25min at 180 * C.
Enjoy!
pycha :) super pomysł na spotkanie z przyjaciółmi albo romantyczny wieczór :)
OdpowiedzUsuńoch, dziękuję! :) rzeczywiście, świetnie się sprawdzi w większym gronie osób :)
UsuńWygląda zjawiskowo 😊zjadłabym z miłą chęcią taja świeżo wyciągniętą z pieca
OdpowiedzUsuńoch tak, taka prosto z pieca jest najlepsza! ;) nie ma co czekać, bo wtedy i ser się najpyszniej leje :D
UsuńIdealna choinka który jednoczy wszystkich przy stole! Genialny pomysł na odrywaną choineczkę! Palce lizać!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Rodzinne święta nawet z bułeczkami ;)
UsuńSuper pomysł, bardzo fajnie to wygląda, i z pewnością jeszcze lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńTak, jest naprawdę smakowite! :) Bardzo dziękuję :)
UsuńBardzo lubię pieczony ser z bułeczkami i podoba mi bardzo świąteczna wersja tego dania :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania :)
UsuńPyszny pomysł na zapiekany ser!
OdpowiedzUsuńDla kilu osób to atrakcyjne spotkanie przy stole.
Tak, to prawda :) W gronie znajomych takie danie sprawdza się idealnie ale trzeba upiec dodatkowy ser ;)
UsuńDziękuję!
Genialny pomysł! Przyznam, że wygląda obłędnie :) kusi niesamowicie :*
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję! :D
UsuńOoo widzę kolejna, pyszna propozycję na świąteczny stół!❤️❤️❤️ Brawo Ty!❤️ Z pewnością super smakuje! Bo wygląda obłędnie!❤️
OdpowiedzUsuńwielkie dzięki! :D świetnie sprawdzi się także na karnawałowe spotkanie ze znajomymi :)
Usuń