niedziela, 15 grudnia 2019

Ziołowa choinka drożdżowa z Camembertem

Między myciem okien, a układaniem rzeczy w szafie, zakupami i spacerami z psem, zagniatam ciasto drożdżowe z aromatycznym tymiankiem i słodką żurawiną.
Nadziewam krążek Camemberta i układam dookoła drożdżowe kulki wielkości włoskiego orzecha w kształcie choinki, bo na tę prawdziwą będzie jeszcze czas :)
Po niedługim czasie zapach ziół i świeżo pieczonego drożdżowego roznosi się po całym domu.
Jeszcze zdążę poprawić te krzywo zawieszone firanki, a teraz czas na absolutną rozkosz podniebienia, gdzie rozpływa się kremowy ser i chrupie skórka mini bułeczki o mięciutkim wnętrzu, w którym kryją się słodkie drobinki suszonej żurawiny.
Przecież to już brzmi jak zimowa bajka, która całą swą dobrocią i ciepłem wypełnia policzki, głaszcze podniebienie, żeby w końcu umościć się w brzuszku :)
Szczególnie w tym zabieganym i zasprzątanym czasie, jak teraz.
A zatem! Zanim pognasz po kolejne zakupy lub wypucować jeszcze jedno okno, zatop zęby w drożdżowej choince i daj sobie odrobinę przyjemności w przedświątecznej krzątaninie.
Mmmmm...i ten ser! ♥







































Drożdżowa choinka z ziołami i Camembertem
Potrzebujesz:

  • 10g świeżych drożdży / 5g drożdży suszonych
  • 250ml letniej wody
  • szczypta soli
  • 400g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 czubata łyżka suszonej żurawiny
  • 1 ser Camembert
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • oliwa
Sposób przyrządzenia:
1. W letniej wodzie rozpuść drożdże.
2. Dodaj do drożdżowej wody mąkę i sól i zagnieć gładkie ciasto.
3. Posiekaj lekko żurawinę i dodaj do ciasta razem z tymiankiem - ponownie zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1h.
5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na pół.
6. Z każdej części uformuj wałek i każdy z nich podziel na 16 części - na koniec powinniśmy otrzymać 32 małe kawałki.
7. Z małych kawałków ciasta uformuj kulki.
8. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż Camemberta.
9. Na wierzchu sera wytnij nożem okręg i usuń cienką warstwę pleśni, zostawiając jej mały rant wokół.
10. Oberwij z rozmarynu połowę listków i pokrój czosnek w słupki - 

11. Przykryj ser odkrojonym wierzchem.
12. Kulki zrobione z ciasta układaj wokół sera w kształt choinki.
13. Oprósz całość solą i pieprzem, pozostałymi listkami rozmarynu i skrop oliwą.
14. Piecz 20-25min w 180*C.

Smacznego!







































Christmas tree monkeybread with herbs and Camembert heart
Ingredients:
  • 10g fresh yeast / 5g dried yeast
  • 250ml lukewarm water
  • pinch of salt
  • 400g wheat flour
  • 3/4 teaspoon dried thyme
  • 1 heaped tablespoon of dried cranberry
  • 1 Camembert cheese
  • 1 clove of garlic
  • 1 sprig of rosemary
  • salt and pepper
  • olive oil
Method:
1. Dissolve yeast in lukewarm water.
2. Add flour and salt to the yeast water and knead a smooth dough.
3. Lightly chop the cranberry and add to the cake along with thyme - knead again until a homogeneous consistency.
4. Transfer the dough to a bowl, cover with a cloth and leave to rise in a warm place for 1 hour.
5. Knead the rised dough again and divide it in half.
6. Form a roller from each part and divide each into 16 parts - at the end we should get 32 ​​small pieces.
7. Form small pieces of dough into balls.
8. Line the baking tray with baking paper and lay out Camembert.
9. On the top of the cheese, cut a circle with a knife and remove a thin layer of mold, leaving a small edge around it.
10. Cover the cheese with the cut back.
11. Arrange balls made of dough around the cheese in the shape of a Christmas tree.
12. Sprinkle with salt and pepper, the remaining rosemary leaves and drizzle with oil.
13. Bake 20-25min at 180 * C.

Enjoy!



16 komentarzy:

  1. pycha :) super pomysł na spotkanie z przyjaciółmi albo romantyczny wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och, dziękuję! :) rzeczywiście, świetnie się sprawdzi w większym gronie osób :)

      Usuń
  2. Wygląda zjawiskowo 😊zjadłabym z miłą chęcią taja świeżo wyciągniętą z pieca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och tak, taka prosto z pieca jest najlepsza! ;) nie ma co czekać, bo wtedy i ser się najpyszniej leje :D

      Usuń
  3. Idealna choinka który jednoczy wszystkich przy stole! Genialny pomysł na odrywaną choineczkę! Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Rodzinne święta nawet z bułeczkami ;)

      Usuń
  4. Super pomysł, bardzo fajnie to wygląda, i z pewnością jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest naprawdę smakowite! :) Bardzo dziękuję :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię pieczony ser z bułeczkami i podoba mi bardzo świąteczna wersja tego dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny pomysł na zapiekany ser!
    Dla kilu osób to atrakcyjne spotkanie przy stole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda :) W gronie znajomych takie danie sprawdza się idealnie ale trzeba upiec dodatkowy ser ;)
      Dziękuję!

      Usuń
  7. Genialny pomysł! Przyznam, że wygląda obłędnie :) kusi niesamowicie :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo widzę kolejna, pyszna propozycję na świąteczny stół!❤️❤️❤️ Brawo Ty!❤️ Z pewnością super smakuje! Bo wygląda obłędnie!❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wielkie dzięki! :D świetnie sprawdzi się także na karnawałowe spotkanie ze znajomymi :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...