Ptaki coraz śmielej poćwierkują, pąki na krzaczkach i drzewach przecierają zaspane oczy i wyciągają się ku niebu.
Nawet słońce ma jakby bardziej wiosenne odcienia światła, no i popołudnia coraz dłużej widne :)
Jednak meteorologiczna wiosna to bardzo złudny okres jeśli chodzi o pogodę, bo człowiek stęskniony za słońcem i ciepłym powietrzem gotów porzucić szalik i cieplejszy sweter, żeby w końcu poczuć lekkość.
Nie trudno wtedy o przeziębienie i chorobę, dlatego postanowiłam dziś podzielić się pysznym, stawiającym na nogi i wzmacniającym napojem w kolorze słońca.
Złote mleko jest znane ludzkości od wieków ze swoich zdrowotnych właściwości.
Dzięki kurkumie, której zawdzięcza swój złoty kolor, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, a także wspiera pracę żołądka, wątroby i jelit.
Dodatek czarnego pieprzu wspiera i wzmacnia działanie kurkumy, a imbir rozgrzewa, wspiera odporność i dodaje charakteru całemu napojowi.
Zalecany przez medycynę ajurwedyjską do picia wieczorem ale i w ciągu dnia.
To naprawdę bardzo smakowity napój, który w całej swej wspaniałości i dobroczynności niesie w sobie także mnóstwo ukojenia, uspokojenia i rozjaśnienia myśli, które w obecnej chwili chyba najbardziej nam się przysłużą :)
Dbajmy o siebie, nie zamykajmy się na drugiego i pelęgnujmy w sobie dobre i życzliwe reakcje.
Podobno zakwitły już fiołki, więc spodziewajcie się wiosennego wybuchu na blogu!
Ach, jakże nie mogę się tego doczekać! :D
Złote mleko
na 1 dużą porcję
Potrzebujesz:
- 400ml mleka (najlepiej roślinnego)
- 1,5 łyżeczki mielonej kurkumy / 3cm świeżego korzenia kurkumy
- 2 szczypty cynamonu
- 4 plasterki świeżego imbiru
- 1 strąk kardamonu
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- miód do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Mleko zagotuj z kurkumą, imbirem i pieprzem - całość gotuj przez 5min.
2. Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj jeszcze 3-4min.
3. Przelej gorący napój do kubka i dosłódź miodem jeśli potrzebujesz.
Smacznego!
Golden milk
for 1 large serving
Ingredients:
1. Boil milk with turmeric, ginger and pepper - cook for 5 minutes.
2. Add remaining spices and cook again for 3-4 minutes.
3. Pour the hot drink into a cup and sweeten with honey if you need it.
Enjoy!
2. Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj jeszcze 3-4min.
3. Przelej gorący napój do kubka i dosłódź miodem jeśli potrzebujesz.
Smacznego!
Golden milk
for 1 large serving
Ingredients:
- 400ml milk (vegetable milk is best)
- 1.5 teaspoons ground turmeric / 3cm fresh turmeric root
- 2 pinches of cinnamon
- 4 slices of fresh ginger
- 1 cardamom pod
- 3 black peppercorns
- 1/2 teaspoon of coconut oil
- honey to taste
1. Boil milk with turmeric, ginger and pepper - cook for 5 minutes.
2. Add remaining spices and cook again for 3-4 minutes.
3. Pour the hot drink into a cup and sweeten with honey if you need it.
Enjoy!
Odpowiednik naszego mleka z masłem, miodem i czosnkiem? Ja akurat lubię takie smaki, wyobrażam sobie, że to musi fajnie rozgrzewać. Faktycznie na przeziębionko- idealny napój :)
OdpowiedzUsuńtak, to coś w klimacie naszego mleka z innej kultury :) zachęcam spróbować, bo akurat smakiem mocno odbiega od czosnku z miodem :D
Usuń