piątek, 13 marca 2020

Aromatyczne złote mleko na wszelkie zło

Początek przedwiośnia!
Ptaki coraz śmielej poćwierkują, pąki na krzaczkach i drzewach przecierają zaspane oczy i wyciągają się ku niebu.
Nawet słońce ma jakby bardziej wiosenne odcienia światła, no i popołudnia coraz dłużej widne :)
Jednak meteorologiczna wiosna to bardzo złudny okres jeśli chodzi o pogodę, bo człowiek stęskniony za słońcem i ciepłym powietrzem gotów porzucić szalik i cieplejszy sweter, żeby w końcu poczuć lekkość.
Nie trudno wtedy o przeziębienie i chorobę, dlatego postanowiłam dziś podzielić się pysznym, stawiającym na nogi i wzmacniającym napojem w kolorze słońca.
Złote mleko jest znane ludzkości od wieków ze swoich zdrowotnych właściwości.
Dzięki kurkumie, której zawdzięcza swój złoty kolor, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, a także wspiera pracę żołądka, wątroby i jelit.
Dodatek czarnego pieprzu wspiera i wzmacnia działanie kurkumy, a imbir rozgrzewa, wspiera odporność i dodaje charakteru całemu napojowi.
Zalecany przez medycynę ajurwedyjską do picia wieczorem ale i w ciągu dnia.
To naprawdę bardzo smakowity napój, który w całej swej wspaniałości i dobroczynności niesie w sobie także mnóstwo ukojenia, uspokojenia i rozjaśnienia myśli, które w obecnej chwili chyba najbardziej nam się przysłużą :)
Dbajmy o siebie, nie zamykajmy się na drugiego i pelęgnujmy w sobie dobre i życzliwe reakcje.
Podobno zakwitły już fiołki, więc spodziewajcie się wiosennego wybuchu na blogu!
Ach, jakże nie mogę się tego doczekać! :D







































Złote mleko
na 1 dużą porcję
Potrzebujesz:
  • 400ml mleka (najlepiej roślinnego)
  • 1,5 łyżeczki mielonej kurkumy / 3cm świeżego korzenia kurkumy
  • 2 szczypty cynamonu
  • 4 plasterki świeżego imbiru
  • 1 strąk kardamonu
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • miód do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Mleko zagotuj z kurkumą, imbirem i pieprzem - całość gotuj przez 5min.
2. Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj jeszcze 3-4min.
3. Przelej gorący napój do kubka i dosłódź miodem jeśli potrzebujesz.

Smacznego!









































Golden milk
for 1 large serving
Ingredients:
  • 400ml milk (vegetable milk is best)
  • 1.5 teaspoons ground turmeric / 3cm fresh turmeric root
  • 2 pinches of cinnamon
  • 4 slices of fresh ginger
  • 1 cardamom pod
  • 3 black peppercorns
  • 1/2 teaspoon of coconut oil
  • honey to taste
Method:
1. Boil milk with turmeric, ginger and pepper - cook for 5 minutes.
2. Add remaining spices and cook again for 3-4 minutes.
3. Pour the hot drink into a cup and sweeten with honey if you need it.

Enjoy!



2 komentarze:

  1. Odpowiednik naszego mleka z masłem, miodem i czosnkiem? Ja akurat lubię takie smaki, wyobrażam sobie, że to musi fajnie rozgrzewać. Faktycznie na przeziębionko- idealny napój :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to coś w klimacie naszego mleka z innej kultury :) zachęcam spróbować, bo akurat smakiem mocno odbiega od czosnku z miodem :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...