piątek, 27 marca 2020

Azjatyckie klopsiki z chrupiącymi warzywami

Zdaje się, że już bardzo dawno nie było tu czegoś dla mięsożerców...?
Od jakiegoś czasu sama jem dużo mniej mięsa, jednak czasami przychodzi ochota na drapieżne zatopienie zębów w wyrazistym mięsiwie ;)
A zatem, pozostając wciąż w smakach Azji, zapraszam dziś wszystkich na nieziemsko aromatyczne klopsiki w sosie z mnóstwem zielonych, chrupiących warzyw!
Są zielone części dymki, które wiją się w sosie, jest słodki groszek cukrowy, który idealnie równoważy słony smak sosu, są też maleńkie różyczki brokuła, które wnoszą ciekawą teksturę i jeszcze więcej zieleni.
W zwieńczeniu solidna garść natki pietruszki lub kolendry, co kto lubi :)
No a co z klopsikami?
Wykorzystałam do ich zrobienia mięsa z indyka, które przeważnie jest dość suche, jednak dodatek sporej ilości cebulki, czosnku i przypraw, a następnie zamknięcie soków w klopsikach poprzez podsmażenie i późniejsze podduszenie całości w sosie sprawia, że mimo iż są całkiem mocno zwarte, są też bardzo soczyste i intensywne w smaku.
Jeżeli jednak wolicie klopsiki bardziej zbliżone teksturą do tych klasycznych, to mielona wieprzowina pierwszorzędnie się sprawdzi!
Zróbmy jeszcze sos, bo w nim także drzemią moce.
To niezwykła mieszanka wielu smaków, które w połączeniu tworzą azjatycką harmonię.
Sos sojowy, imbir, czosnek, chili i brązowy cukier...
Otulone kleistym sosem aromatyczne klopsiki, chrupiące słodkawe warzywa i rzut ziaren sezamu o lekko orzechowym posmaku.
Brakuje tylko ryżu!
Siadajcie do słonecznego stołu, wypełniam już miseczki tą wspaniałą pysznością! :)



























Azjatyckie klopsiki z chrupiącymi warzywami
Potrzebujesz:
Klopsiki
  • 400g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowiny
  • 3 cebule dymki (białe części)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oleju do smażenia
Sos:
  • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100ml sosu sojowego
  • 25ml octu ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżeczki sosu Sriracha lub innego ostrego chili
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • 3 cm świeżego imbiru
Do tego:
  • 3 cebule dymki (zielone części)
  • 100g groszku cukrowego
  • 1/2 małego brokuła
  • sezam
  • ugotowany ryż do podania
  • posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Klopsiki:
1. Białe części cebulek pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
2. Wymieszaj mięso ze wszystkimi składnikami klopsików poza olejem.
3. Zwilż dłonie i formuj klopsiki wielkości orzecha  włoskiego.
4. Smaż mięso na rozgrzanym oleju z każdej strony na jasno brązowy kolor.
5. Do usmażonych klopsików wlej przygotowany sos i dokładnie wymieszaj, aż zgęstnieje - gotuj 5min.
6. Na patelnię wrzuć warzywa, wymieszaj z sosem i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5-7 min.
7. Podawaj z ryżem posypane sezamem i natką pietruszki/ kolendry.

Sos:
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki bardzo dokładnie.
2. Wlej na patelnię z usmażonymi klopsikami.

Do tego:
1. Umyj warzywa.
2. Szczypior dymki pokrój pod skosem na 5cm słupki.
3. Brokuła podziel na jak najmniejsze różyczki, łodygi drobno pokrój.
4. Dodaj szczypior, brokuła i groszek cukrowy do klopsików z sosem i duś do momentu, aż będą al dente.

Smacznego!








































Asian meatballs with crispy vegetables
Ingredients:
Meatballs
  • 400g minced turkey or pork meat
  • 3 spring onions (white parts)
  • 2 large garlic cloves
  • 1 teaspoon spice 5 flavors
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1/2 teaspoon black pepper
  • 3 tablespoons of frying oil
Sauce:
  • 1 flat spoon of corn or potato starch
  • 100ml soy sauce
  • 25ml rice vinegar
  • 2 teaspoons of sesame oil (optional)
  • 1/2 cup water
  • 1 teaspoon pepper
  • 4 teaspoons of Sriracha sauce or other hot chili
  • 2-3 tablespoons of brown sugar
  • 3 cm fresh ginger
Additionally:
  • 3 spring onions (green parts)
  • 100g sugar peas
  • 1/2 small broccoli
  • sesame
  • cooked rice to serve
  • chopped parsley
Method:
meatballs:
1. Dice the white parts of the spring onions, finely and mash the garlic through the press.
2. Mix meat with all meatball ingredients except oil.
3. Wet your hands and form walnut-sized meatballs.
4. Fry the meat in hot oil on each side until a light brown color.
5. Pour the prepared sauce into fried meatballs and mix thoroughly until it thickens - cook for 5 minutes.
6. Add vegetables to the pan, mix with the sauce and cook covered with a lid for another 5-7 minutes.
7. Serve with rice sprinkled with sesame and parsley / coriander.

Sauce:
1. Mix all the ingredients.
2. Pour into the pan with fried meatballs.

Additionally:
1. Wash the vegetables.
2. Chop the spring onion into 5cm chunks.
3. Divide the broccoli into as small as possible roses, finely cut the stems.
4. Add the spring onions, broccoli and sugar peas to the meatballs with the sauce and cook until they are al dente.

Enjoy!



4 komentarze:

  1. I would so love to have this tonight. It really sounds delicious, and better than anything I could buy from my takeaway restaurants xo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I'm so glad to hear it, thank you :) homemade food is always better! :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...