Z tej okazji na zielony przełom sezonów zapraszam wszystkich do Słonecznej Kuchni na absolutnie wspaniałego burgera w domowych bułkach! :)
Pyszna, chrupiąca buła wypełniona po same brzegi tylko dobrocią.
Miedzy cienkimi warstwami aromatycznego, zielonego pesto kryją się czosnkowe i bardzo soczyste pieczarki w occie balsamicznym, potem wdzięczą się plasterki słodkiej cukinii, a na niej wyrazisty, przepyszny smażony ser halloumi.
Czy to nie brzmi zachęcająco?
A to jeszcze nie koniec!
Bo oto wiosenny akcent w postaci świeżego, młodego szpinaku zachwycającego zielenią, krążki młodej dymki kuszącej chrupkością, świeżością i wspaniałym zapachem nowalijki oraz garstka kiełków rzodkiewki.
Ta-dam!
Oto pyszny burger, bez grama mięsa, a sycący i rozbrajający nie tylko mnogością tekstur ale i przenikającymi się smakami, które świetnie się razem komponują, łącząc ziemisty smak pieczarek i mocno słone halloumi ze świeżością warzyw i wszystkich zielonych przyjaciół ;)
No i jeszcze te bułki!
Bardzo proste i typowo hamburgerowe.
Wchłaniają w siebie wszystkie smaki i aromaty wydobywające się ze składników ciepłej kanapki, a do tego są puszyste, miękkie i mogą być opieczone właśnie tak, jak lubicie najbardziej ;)
Porzućmy chociaż na chwilę rozterki i odsuńmy na bok kłębuszki lęku, bo właśnie zaczyna się najzieleńsza i pachnąca mirabelką pora roku.
Szkoda byłoby ją przegapić i nie zatopić zębów w przełomowym burgerze pełnym zielonych nadziei :)
Wege burgery z serem halloumi i pieczarkami w domowych bułkach
Potrzebujesz:
Bułki:
- 400g mąki pszennej
- 100g mąki pełnoziarnistej / orkiszowej
- 250g letniego mleka
- 20g cukru
- 30g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 50g masła
- sezam do posypania
Czosnkowe pieczarki w occie:
- 250g pieczarek brunatnych lub zwykłych
- 1 łyżka oleju
- 3 szczypty granulowanego czosnku
- 2 szczypty suszonego tymianku
- 1 łyżka octy balsamicznego
- sól do smaku
Do tego:
- 1/2 małej cukinii
- 1 ser halloumi
- 1 słoiczek zielonego pesto
- kiełki rzodkiewki
- biała część dymki
- świeży szpinak baby
Sposób przyrządzenia:
Bułki:
1. Drożdże i cukier rozpuść w letnim mleku - odstaw mieszaninę na 10min.
2. Do zaczynu drożdżowego dodaj mąkę, sól i żółtka - zagnieć na jednolitą masę.
3. Rozpuść masło, dodaj do ciasta i ponownie zagnieć na jednolitą masę.
4. Przełóż ciasto do wysokiej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 40 min do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć, podziel na 10 równych części i z każdej uformuj kulkę.
6. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj je białkiem i posyp sezamem - odstaw do wyrośnięcia na 15min.
7. Piecz w 170*C przez 15-18min.
Czosnkowe pieczarki w occie:
1. Pieczarki umyj i usuń ogonki.
2. Rozgrzej na patelni olej, smaż kapelusze pieczarek do zbrązowienia z obu stron.
3. Dodaj przyprawy i podlej octem - podsmażaj jeszcze przez 3-4min, aż ocet zgęstnieje i oblepi grzyby.
Do tego:
1. Cukinię i ser pokrój w plasterki i podsmaż na oleju po pieczarkach.
2. Bułkę na burgera przekrój w poprzek na pół i opiecz na grillu lub suchej patelni.
3. Górę i duł opieczonych bułek posmaruj od wewnątrz pesto - po 1 łyżeczce na część.
4. Na spodniej części bułki ułóż liście szpinaku, następnie czosnkowe pieczarki i plastry cukinii.
5. Na cukinię ułóż 2 plastry sera halloumi, plasterki dymki i kiełki rzodkiewki.
6. Przykryj całość górną częścią bułki i zajadaj!
Smacznego!
Veg burgers with halloumi cheese and mushrooms in homemade rolls
Ingredients:
Rolls:
- 400g wheat flour
- 100g wholemeal / spelled flour
- 250g of lukewarm milk
- 20g sugar
- 30g fresh yeast
- 2 yolks
- 1/2 teaspoon salt
- 50g butter
- sesame for sprinkling
Garlic mushrooms in vinegar:
- 250g brown or ordinary mushrooms
- 1 tbsp oil
- 3 pinches of granulated garlic
- 2 pinches of dried thyme
- 1 tbsp balsamic vinegar
- salt to taste
Additionally:
- 1/2 small zucchini
- 1 halloumi cheese
- 1 jar of green pesto
- radish sprouts
- white part of speech bubbles
- fresh baby spinach
Method:
Rolls:
1. Dissolve yeast and sugar in lukewarm milk - let the mixture stand for 10 minutes.
2. Add flour, salt and yolks to the yeast leaven - knead to a homogeneous mass.
3. Melt the butter, add to the dough and knead again to a homogeneous mass.
4. Transfer the dough to a high bowl, cover with a cloth and let stand for 40 minutes to rise.
5. Knead the kneaded dough once again, divide it into 10 equal parts and form a ball from each.
6. Place buns on a baking tray lined with baking paper, smear them with protein and sprinkle with sesame seeds - leave to rise for 15 minutes.
7. Bake at 170 * C for 15-18min.
Garlic mushrooms in vinegar:
1. Wash the mushrooms and remove the petioles.
2. Heat oil in a frying pan, fry the mushroom hats on both sides until browned.
3. Add spices and vinegar - fry for 3-4 minutes until the vinegar thickens and coat the mushrooms.
Additionally:
1. Slice zucchini and cheese and fry in oil after mushrooms.
2. Burger roll cut in half across and grill on a grill or dry pan.
3. Brush the top and bottom of toasted bread rolls with pesto on the inside - 1 teaspoon per part.
4. Arrange spinach leaves on the underside of the roll, followed by garlic mushrooms and zucchini slices.
5. Put 2 slices of halloumi cheese, slices of spring onions and radish sprouts on zucchini.
6. Cover the whole with the top of the roll and eat!
Enjoy!
Jaki apetyczny burger! Ja jem coraz mniej mięsa, więc takie dania są idealne. Podkradam Twój pomysł!
OdpowiedzUsuńZachęcam, zachęcam :D Myślę, że nawet dla mięsożerców to będzie naprawdę pyszna odskocznia ♥
UsuńPrezentuje się cudownie, wspaniała apetyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :D
UsuńPysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńDomowe bułki konieczne. Duet kulinarny na 6!
och, bardzo dziękuję! :) częstuj się!
UsuńUwielbiam halloumi 😉a w połączenii z innymi składnikami musi smakować świętnie. Biore takiego burgerka bez zastanowienia
OdpowiedzUsuńczęstuj się! :D takie połączenie na pewno Cię pysznie zaskoczy :D
Usuńhalloumi zdecydowanie skradło moje serce. Z wielką ochotą wpakowałabym je do takiego właśnie burgera. Cudo!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Jestem pewna, że skradł by także Twoje podniebienie :)
Usuń