sobota, 21 marca 2020

Z ŁĄKI N TALERZ: Pomarańczowe babeczki z fiołkami i miodem

Dziś pierwszy Dzień Wiosny kalendarzowej!
W końcu wszystkie początki odhaczone i można wystartować z impetem w tę piękną porę roku :)
Jako pierwsze wystąpią przed Państwem moje ukochane fiołki, które co roku tak samo rozczulają mnie swoją małą istotką i rozkładają na łopatki zapachem.
I tak jak jedna jaskółka wiosny nie czyni, tak nawet jeden fiołek wonny wyglądający nieśmiało spod zimowych pieleszy zwiastuje Zieloną Pannę!
A zatem są fiołki, jest wiosna i są też wiosenne słodkości.
Oto słoneczne i bardzo aromatyczne kruche babeczki pomarańczowe z jogurtowym kremem na bazie Mascarpone i miodu.
Pomarańcze w kruchym cieście, w nadzieniu, w kremie i dekoracji...i wcale nie czuć pomarańczowego przepychu.
Jest za to mnóstwo słońca, słodyczy, jogurtowej świeżości i są też one...fioletowe iskierki w zwieńczeniu kruchej babeczki o wielu teksturach :)
Delikatnie słodkie, pięknie pachnące fiołki, jak żadne inne kwiaty komponują się idealnie w śmietankowych smakach.
I chociaż pierwotnie w mojej głowie wyglądały trochę inaczej, to smakowo wyszły tak dobrze, że postanowiłam się nimi z Wami podzielić mimo pewnych niedociągnięć wizualnych ;)
Pyszne i urocze o lekkim wiosennym smaku będą także wspaniałym, wiosennym deserem na wielkanocnym stole!
Nareszcie, niech dzieje się wiosna! ♥








































Pomarańczowe babeczki z fiołkami i miodem
Potrzebujesz:
Kruche ciasto
  • 150g mąki
  • 60g masła
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru
Krem
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Do tego
  • 6 kostek białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 pomarańcza pokrojona w drobną kostkę
Sposób przyrządzenia:
Kruche ciasto
1. Połącz wszystkie składniki i zagnieć gładkie ciasto.
2. Wylep ciastem foremki do babeczek, ponakłówaj widelcem i schłodź w lodówce przez 10-15min.
3. Piecz przez 5-7min w 180*C.

Krem
1. Połącz dokładnie wszystkie składniki na gładką masę.

Całość:
1. Rozpuść białą czekoladę z masłem i posmaruj cienką warstwą wnętrza babeczek - odstaw do zastygnięcia.
2. Babeczki wypełnij kosteczkami świeżej pomarańczy.
3. Przykryj całość porcją kremu i udekoruj skórką pomarańczową oraz kwiatkami fiołków.

Smacznego!





























Orange cupcakes with violets and honey
Ingredients:
Shortbread
  • 150g flour
  • 60g butter
  • 2 tbsp orange juice
  • 1/2 tsp peeled orange peel
  • 1 teaspoon of sugar
Cream
  • 250g mascarpone
  • 2 tablespoons of plain yogurt
  • 3 teaspoons honey
  • 2 tbsp orange juice
  • 1/2 teaspoon lemon zest
Additionally
  • 6 cubes of white chocolate
  • 1/2 teaspoon butter
  • 1 orange, finely diced
Method:
Shortbread
1. Combine all ingredients and knead a smooth dough.
2. Make dough for cupcakes, knead with a fork and cool in the fridge for 10-15 minutes.
3. Bake for 5-7min at 180 * C.

Cream
1. Combine all ingredients thoroughly to a smooth paste.

Whole:
1. Melt white chocolate with butter and spread a thin layer of the inside of the cupcakes - set aside to set.
2. Fill the muffins with cubes of fresh orange.
3. Cover the whole with a portion of cream and decorate with orange peel and violet flowers.

Enjoy!


4 komentarze:

  1. Bardzo niespotykane połączenie, ale musi być smaczne. Chętnie wypróbuję..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo zachęcam! :) babeczki świeżości i pięknych wiosennych aromatów ♥

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...