Słodkie pieczone buraki, aromatyczny dip z koperkiem, słony wędzony łosoś o dymnym posmaku i malutkie ale charakterne kapary, czy wszystko to, co znajdziemy w pysznych i bezglutenowych placuszkach.
Dwa odcienie różu, które rozweselają talerze, świeże zioła pachnące ogrodem i dobrym czasem na zewnątrz, chrupiące krążki czerwonej cebulki.
Wszystkie te pyszności w połączeniu tworzą świetną feerię smaków i tekstur, rozbudzając tym samym kubeczki smakowe do wiosennego tańca ze skandynawską nutą przytulności :)
Proste w przygotowaniu, wyraziste w smaku i delikatne w kolorach, mogą stać się także świetnym urozmaiceniem wielkanocnego menu.
Pieczcie buraczki i niech dookoła będzie trochę bardziej różowo...szczególnie na talerzach, a potem niech rozleje się dobro po całym wnętrzu!
Buraczane placuszki z łososiem i kaparami - bez glutenu
Potrzebujesz:
Placuszki:
- 100g upieczonego buraka (1 średniej wielkości)
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2-3/4 szklanki wody
- 1 jajko
- olej do smażenia
Do tego:
- 100g jogurtu greckiego
- 1 łyżka posiekanego koperku + kilka łodyżek do ozdoby
- wędzony na zimno łosoś w plastrach
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mały słoiczek kaparów
- świeżo mielony pieprz
- cżastki cytryny do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Buraka obierz ze skórki i drobno posiekaj ale nie miksuj na pastę.
2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki placuszków i dodaj buraka, ocet oraz jajko - wymieszaj.
3. Dolewaj stopniowo wodę do momentu, aż masa osiągnie konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
4. Smaż na niewielkiej ilości oleju z obu stron.
Do tego:
1. Jogurt grecki wymieszaj z posiekanym koprem i ułóż porcję na każdym placuszku.
2. Na placuszkach z dipem połóż po kawałku łososia, posyp kaparami, listkami koperku i cienko pokrojoną cebulą.
3. Podawaj z cząstkami cytryny.
Smacznego!
Gluten free beetroot fritters with salmon and capers
Ingredients:
fritters:
- 100g baked beetroot (1 medium size)
- 1 cup corn flour
- pinch of salt
- 1 teaspoon of baking powder
- 1 tablespoon apple cider vinegar
- 1/2- 3/4 cup water
- 1 egg
- frying oil
Additionally:
- 100g Greek yogurt
- 1 tablespoon of chopped dill + a few stalks to decorate
- cold smoked salmon in slices
- 1 small red onion
- 1 small jar of capers
- freshly ground black pepper
- lemon pieces to serve
Method:
1. Peel the beetroot and chop finely but do not mix to a paste.
2. In a bowl, mix together all the dry ingredients and add the beetroot, vinegar and egg - mix.
3. Add water gradually until the mass reaches the consistency of a thick batter.
4. Fry in a small amount of oil on both sides.
Additionally:
1. Mix Greek yogurt with chopped dill and arrange a serving on each cake.
2. Put a piece of salmon on each fritter, sprinkle with capers, dill leaves and thinly chopped onions.
3. Serve with lemon pieces.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz