czwartek, 9 kwietnia 2020

Dalgona coffee, czyli ubijana kawa

Lubicie ten moment podczas świąt albo spotkań rodzinnych, kiedy wszyscy zjedzą, to co najlepsze i przyszykowane i z lubością klepią się po brzuchach z zadowoleniem na twarzy?
Ja bardzo!
Wtedy często, a już w szczególności wiosną, kiedy na białych koszulach tańczy popołudniowe słońce, a wiatr kołysze firankami przez uchylony balkon, pojawia się błogość.
To moment, w którym postawione na stół wazy i półmiski ustępują miejsca paterom i tackom wypełnionym ciastami, owocami i słodkością.
Gdzieś z kuchni dobiegają wesołe rozmowy, szeleszczą sztućce i coraz mocniej czuć ciepły zapach kawy.
Dlatego dziś ukłon w stronę kawoszy, miłośników błogości i wszystkich tych, dla których kawa bywa także swego rodzaju deserem :)
Ubijana kawa, znana powszechnie jako Dalgona Coffee, to wspaniały i nietuzinkowy pomysł na podanie tego pysznego napoju w odwróconej formie.
Na dole mleko, a na wierzchu lekka jak chmurka kawowa pianka.
Mocna i słodka otacza kołnierzykiem górną część wargi, jak najpyszniejszy krem...mmmm!
Wspaniała na ciepło i na zimno, na mleku, na samej wodzie lub na mieszance obydwu, którą osobiście preferuję najbardziej.
Można pić samą ale można też zagryźć ją ulubionym ciastem wielkanocnym, kawałkiem mazurka lub ciasteczkiem.
No cudo! Gotowe w kilka minut!
Ze zdjęć polecają się na słodką przekąskę do kawy ekspresowe ciasteczka brownie, a z bardziej wielkanocnych wypieków, które tak samo wspaniale chrupną do kawy polecam kruche jajeczka z lemon curdserowe  ciasteczka z brzoskwinią, które do złudzenia przypominają jajka i wspaniałego mazurka z chałwą i malinami :)
I niech błogość rozleje się naokoło w te Święta ♥




























Dalgona coffee
na 2 porcje
Potrzebujesz:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • gorące lub zimne mleko
  • gorąca lub zimna woda (opcjonalnie)
  • kostki lodu (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Do miski wsyp kawę, cukier i wlej 2 łyżki wody.
2. Ubijaj mikserem do momentu uzyskania jasnej, błyszczącej i puszystej masy (ok. 3-4min.). Można ubijać ręcznie trzepaczką (ok. 10min.).
3. Szklankę wypełnij ciepłym lub zimnym mlekiem / ciepłą lub zimną wodą albo mieszanką obu, do 7/8 wysokości szklanki.
4. Jeżeli chcesz, dodaj kostki lodu.
5. Wykładaj na wierzch porcję ubitej kawy.

Smacznego!









































Dalgona coffee
for 2 servings
Ingredients:
  • 2 tablespoons of instant coffee
  • 2 tbsp sugar
  • 2 tbsp water
  • hot or cold milk
  • hot or cold water (optional)
  • ice cubes (optional)
Method:
1. Place instant coffee, sugar and pour 2 tablespoons of water into the bowl.
2. Whip with a mixer until a light, shiny and fluffy mass is obtained (about 3-4 minutes). Can be whisked by traditional whisk (approx. 10 minutes).
3. Fill the glass with warm or cold milk / warm or cold water or a mixture of both, up to 7/8 the height of the glass.
4. Add ice cubes if you like.
5. Put a portion of whipped coffee on top.

Enjoy!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...