czwartek, 18 lutego 2021

Proste placuszki z pieczonej dyni

Podobno dzisiaj ostatni zimowy dzień...przynajmniej, jeśli chodzi o aurę, bo wiosna zdaje się już niecierpliwie pukać do drzwi, podczas gdy zima nie skończyła jeszcze rozpieszczać nas swoim białym puchem.
Postanowiłam zatem uczcić tę piękną, tegoroczną zimę placuszkami z resztek pieczonej dyni, bo ta pora roku to również sezon na dynie piżmowe, które kuszą swoimi kobiecymi ształtami ze sklepowych skrzynek.
Te proste placuszki to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację albo lunch do pracy!
Wystarczy zmieszać ze sobą kilka prostych składników, by już po chwili móc delektować się puszystymi placuszkami o lekko chrupiących brzegach :)
Słodkie kawałki dyni, mleczny posmak sera, który nadaje lekkości i tekstury i ciepłe przyprawy sprawiają, że ciężko poprzestać na jednym placku.
Wspaniałe same w sobie, jak i z dodatkiem dipu, czy ulubionych warzyw.
Do złoto-pomarańczowych pychotek podałm prosty dip z jogurtu i szczypiorku, który orzeźwia całość i wprowadza odrobinę ziołowego zamieszania na podniebieniu.
Jeśli lubicie więcej zieleniny, spokojnie możecie dodać posiekaną natkę pietruszki, czy koperek do dipu - u mnie akurat był tylko szczypiorek.
A zatem, zanim cała biel śniegu zamieni się w rwące potoczki chodnikowe, chodźmi na ostanią śnieżną bitwę, a potem rozgrzejmy się pysznymi placuszkami z pieczonej dyni i ricotty! :)





Proste placuszki z pieczonej dyni z ricottą
Potrzebujesz:
  • 250g pieczonej dyni piżmowej 
  • 250g ricotty lub serka kanapkowego naturalnego (np. President)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Do tego:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • sól i pierz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Pieczoną dynię podziel na mniejsze kawałki, wielkości kęsa i umieść w misce.
2. Do dyni dodaj ser, przyprawy, mąkę z proszkiem do pieczenia i jajko - połącz całość dokładnie na jednolitą masę.
3. Rozgrzej na patelni niewielką ilość olejui smaż placuszki na złoto z obu stron (1 pełna łyżka na 1 placuszka).
4. Sos: jogurt wymieszaj ze szczypiorkiem i dopraw do smaku.

Smacznego!







Simple leftover baked pumpkin and ricotta fritters
Ingredients:
  • 250g of roasted butternut squash
  • 250g ricotta or natural sandwich cheese (e.g. President)
  • 2 eggs
  • 1/2 teaspoon of ground allspice
  • 1/2 teaspoon granulated garlic
  • 1/3 teaspoon of sweet smoked paprika
  • a pinch of ground nutmeg
  • salt and pepper to taste
  • 2 tablespoons of flour
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • frying oil
Additionally:
  • 3 tablespoons of plain yogurt
  • 2 teaspoons of chopped chives
  • salt and wash to taste
Method:
1. Divide the baked pumpkin into bite-sized pieces and place it in a bowl.
2. Add cheese, spices, flour with baking powder and egg to the pumpkin - combine everything thoroughly to a homogeneous mass.
3. Heat a small amount of oil in a non-stick frying pan and fry the fritters until golden on both sides (1 spoonful for 1 fritter).
4. Sauce: mix yogurt with chives and season to taste.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...