Do tego koleżanka zza rogu zaproponowała pieczenie słodkości we własnych zaciszach, a potem zebranie do jednego auta i zorganizowanie tym samym słodkiej przesyłki dla pracowników pobliskiego szpitala.
Takie czasy przedziwne, że nie wiadomo, co nowego przyniesie jutro, dlatego dobrze trzymać się razem i wzajemnie wspierać, a już szczególnie tych, którzy dzielnie toczą boje na liniach frontu.
Pod kuchennym sufitem zaczął unosić się przytulny zapach czekolady i masła.
W misce ubijały się jajka z cukrem na masę puszystą jak wiosenne obłoczki.
Kilka zgrabnych ruchów, jeszcze więcej czekolady...i są!
Pyszne, popękane i lekko ciągnące się w środku ciasteczka brownie :)
Idealne do popołudniowej kawy w wiosennym słońcu, na szybką czekoladową zachciankę i do pudełka pełnego wdzięczności i wsparcia dla medyka.
Jedzone na ciepło przyjemnie przyklejają się do podniebienia, a kawałeczki białej kruszonej czekolady rozpływają się w ustach, rozjaśniając ciężki smak jej gorzkiej siostry.
Zróbmy sobie ciastka!
Zróbmy sobie dobro i podzielmy się nim z kim można i z kim mamy ochotę.
Bo kiedy dobro się dzieli, to się je mnoży :)
A i na Wielkanoc, takiej czekoladowości nikt nie odmówi...no to jak?
Kruszcie czekoladę! :D
Popękane ciasteczka brownie
Potrzebujesz:
- 100g gorzkiej czekolady
- 60g masła
- 2 jajka
- 130g cukru
- 50g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g białej czekolady
Sposób przyrządzenia:
1. Gorzką czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Jajka z cukrem ubij na jasną, puszystą masę.
3. Przestudzoną czekoladę z masłem wmieszaj do ubitych jajek.
4. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekaną białą czekoladę - wymieszaj dokładnie.
5. Włóż masę do lodówki na 10min.
6. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj masę - po 1 łyżce na ciastko - w dużych odstępach.
7. Piecz 10 min. w 180*C.
Smacznego!
Cracked brownie cookies
Ingredients:
- 100g dark chocolate
- 60g butter
- 2 eggs
- 130g sugar
- 50g wheat flour
- 1/2 teaspoon baking powder
- 50g white chocolate
Method:
1. Melt dark chocolate and butter in a water bath.
2. Whisk eggs with sugar until light and fluffy mass.
3. Stir the cooled chocolate with butter in the whisked eggs.
4. Add flour, baking powder and chopped white chocolate - mix thoroughly.
5. Put the mass in the fridge for 10min.
6. On a baking tray lined with baking paper lay out the mass - 1 tablespoon per cake - at large intervals.
7. Bake for 10 minutes at 180 * C.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz