czwartek, 30 kwietnia 2020

Wiosenna zupa ogrodnika z soczewicą

Wiosną w ogrodzie zawsze jest dużo do zrobienia.
Niezależnie od tego, czy masz ogród koło domu, kilka grządek od frontu, czy też uprawiasz małe ogrodnictwo balkonowo-tarasowe, to co nie co zrobić trzeba, żeby w swoim czasie zebrać zachwycające plony.
Przekopywanie, przesypywanie, sianie, sadzenie, podlewanie...to wszystko zajmująca praca i niezbędna, by cieszyć się własnymi zbiorami :)
Co prawda mój mini gródek funkcjonuje w granicach barierek balkonowych ale i tak to uwielbiam!
Każdego roku wyczekuję momentu, kiedy w końcu będę mogła posłać pierwsze nasionka do ziemi.
I chociaż tym razem miałam niewielkie opóźnienie, a cały balkon został już zagospodarowany, to wciąż dochodzą nowi lokatorzy ;)
Do ogrodniczej pracy potrzebne są zapał, chęci, troska ale i siła, dlatego dziś na blogowym stole parują miseczki pełne pożywnej zupy ogrodników!
W środku wszystkie odcienie mojej ukochanej zieleni i lekkie smaki.
Słodycz warzyw przełamuje zielona sozewica, która syci ale nie napycha i dodaje mocy!
Wszystko, czego potrzeba na dobry dalszy dzień.
Jest nawet mrożony bób, który spał w zamrażarce i przepyszne liście rzodkiewki, bo dobry ogrodnik wie, ile pracy wymaga hodowla i zjada, co może, żeby jak najmniej wyrzucać :)
Chodźcie zatem wszyscy do stołu na zupę pełną dobroci i wiosennej świeżości i niech się zieleni ♥































Wiosenna zupa ogrodnika z soczewicą
Potrzebujesz:
  • 3/4 szklanki suchej zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziarna pieprzu 
  • 1/2 młodej cukini
  • 1 mały por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • garść mrożonego bobu (opcjonalnie)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • liście rzodkiewki z 1 pęczka (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Soczewicę zalej wodą i namaczaj 30min.
2. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w grube plastry.
3. Cukinię, pora i selera naciowego umyj i pokrój w plasterki, podsmaż na łyżce klarowanego masła.
4. Do garnka przełóż namoczoną soczewicę, marchewkę, piepruszkę, posiekany czosnek i ziarna pieprzu - zalej całość bulionem i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną.
5. Dodaj do garnka podsmażone zielone warzywa i mrożony bób - gotuj 7 min.
6. Kiedy soczewica będzie już ugotowana, zdejmij zupę z palnika.
7. Dodaj posiekany koperek i pokrojone liście rzodkiewki (jeśli używasz) - zamieszaj dokładnie, żeby liście zmiękły.
8. Dopraw zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.

Smacznego!





























Spring gardener's soup with lentils
Ingredients:
  • 3/4 cup dry green lentils
  • 1 carrot
  • 1 parsley root
  • 1 clove of garlic
  • 4 peppercorns
  • 1/2 young zucchini
  • 1 small lieutenant
  • 1 celery stalk
  • 1 tablespoon of clarified butter
  • a handful of frozen broad beans (optional)
  • 1.5 liters of vegetable broth
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • salt and pepper to taste
  • lemon juice to taste
  • 1 tablespoon of chopped fresh dill
  • radish leaves of 1 bunch (optional)
Method:
1. Cover the lentils with water and soak 30 minutes.
2. Peel carrots and parsley and cut into chunks.
3. Wash zucchini, leek and celery and cut into slices, fry on a tablespoon of clarified butter.
4. Put the soaked lentils, carrots, parsley, chopped garlic and peppercorns into the pot - pour the whole broth and cook until the vegetables soften.
5. Add pre-fried green vegetables and broad beans to the pot and cook for 7min.
6. When the lentils are cooked, remove the soup from the burner.
7. Add chopped dill and chopped radish leaves (if using) - mix thoroughly to make the leaves soften.
8. Season the soup with salt, pepper and lemon juice to taste.

Enjoy!



6 komentarzy:

  1. Trafna nazwa! Bardzo lubię liście rzodkiewki, są dla mnie nawet atrakcyjniejsze od samych bulw ;) U mnie ten dodatek do zupy zapewne nie będzie więc opcjonalny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda! kiedy dowiedziałam się lata temu, że są jadalne, żadnemu nie przepuszczę! :D a zupie dodają fajnego posmaku ♥ dziękuję! :)

      Usuń
  2. Wow, ale fajnie wygląda, serio tak wiosennie :)
    Buziaki, mój blog♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję! :) taki był właśnie zamysł ♥ biegnę zobaczyć, co u Ciebie!

      Usuń
  3. Zupy z soczewicą należą do moich ulubionych jestem fanką strączków, dzięki za inspirację ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też przepadam za takimi zupami :) częstuj się!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...