Pomyślałam jednak, że wyszły tak znakomicie, że podzielę się nimi z Wami i tak! :)
Bo zostały stworzone w duchu wielkanocnym ale są tak bardzo wiosenne same w sobie, że nadadzą się na każą okazję, a i bez okazji też.
No to teraz Wam o nich opowiem, a jest o czym!
Cukiniowe muffiny z ogromem ziół i dodatkiem chrzanu to naprawdę solidna porcja smaku w każdym kęsie.
Zielone, pachnące, ubrane w beret z kremu z zielonego groszku i broszkę z przepiórczego jajeczka (którą można zakładać na wielkanocne okazje albo zamenić na ćwiartkę jajka kurzego), obsypane odrobiną pikantnej świeżej rzeżuchy.
Aromat, zieleń, świeżość, głęboki smak, różnorodne tekstury - wszystko w jednej muffince, wszystko mieści się w dłoni :)
Wiosna za oknem właśnie prowadzi główną część swojego zielonego festiwalu, a zatem przekąska jak najbardziej przyda się na to widowisko, zwłaszcza, że w tym roku jest dla nas transmitowane trochę inaczej, niż zwykle.
Pyszna pocieszka i smakowy umilacz, idealny na ciepło i na zimno, na pewno się przyda i sprawdzi, w szczególności, że ma w sobie mnóstwo odcieni koloru nadziei :)
Zielone muffiny z kremem z groszku i jajkiem
Potrzebujesz:
- 1 szklanka mąki
- 3/4 łyzeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 małej cukini (50-70g)
- 2 czubate łyżeczki chrzanu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 cebula dymka (cała)
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Krem z groszku:
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu
- jajka przepiórcze (opcjonalnie)
- świeża rzeżucha
Sposób przyrządzenia:
1. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.
3. Do suchych składników dodaj cukinię, poszatkowane zioła, jajka, chrzan i olej - wymieszaj całość bardzo dokładnie na jednolitą masę.
4. Formę do muffin wyłóż papilotkami lub natłuść masłem i wysyp bułką tartą.
5. Wypełniaj foremki ciastem cukiniowym do 3/4 wysokości foremki.
6. Piecz w 180*C przez 20-25min.
Krem z groszku:
1. Groszek z puszki odcedź na sitku i zblenduj z majonezem i chrzanem na krem.
2. Układaj porcję kremu na upieczonych muffinach, ozdabiaj połową jajka i posyp rzeżuchą.
1. Jajka ugotuj na twardo (3min dla jajek przepiórczych).
Smacznego!
Green muffins with green pea cream and egg
Ingredients:
- 1 cup flour
- 3/4 teaspoon baking powder
- 2 eggs
- 0.5 cup vegetable oil
- 1/2 small courgette (50-70g)
- 2 heaped teaspoons of horseradish
- 1 tablespoon of chopped dill
- 1 spring onion (whole)
- 3/4 teaspoon salt
- 1/2 tsp pepper
Green pea cream:
- 1 can of canned peas
- 1 spoonful of mayonnaise
- 1 teaspoon horseradish
- quail eggs (optional)
- fresh watercress
Method:
1. Grate zucchini on a grater with large meshes.
2. Mix flour, baking powder, salt and pepper in a bowl.
3. Add the zucchini, chopped herbs, eggs, horseradish and oil to the dry ingredients - mix the whole thoroughly until completely combined.
4. Line the muffin mold with curlers or grease with butter and sprinkle with breadcrumbs.
5. Fill the molds with zucchini dough to 3/4 of the height of the mold.
6. Bake at 180 * C for 20-25min.
Green pea cream:
1. Drain canned peas in a strainer and blend with mayonnaise and horseradish for cream.
2. Arrange a portion of cream on baked muffins, decorate with half egg and sprinkle with watercress.
1. Hard-boil the eggs (3min for quail eggs).
Pyszne!
OdpowiedzUsuńdzięki! :D
Usuń