piątek, 29 stycznia 2021

Krewetki w gorącym sosie Sambal

Po słodkim wstępie, czas na karnawałową przystawkę z egzotycznym akcentem.
Przed Państwem danie z odległych zakątków Azji, pełne ciepłych nut, rozgrzewających aromatów i satysfakcjonującej pikanterii.
Krewetki w gorącym sosie Sambal to pyszna propozycja ze Słonecznej Kuchni, która ogrzeje przewiane, zimowe wnętrza i rozpieści podniebienia gęstym, wyrazistym sosem.
Sos Sambal to pikantny dodatek kuchni indonezyjskiej, łączący w sobie ostrość chili i imbiru z karmelową łagodnością trzcinowego cukru i świeżym cytrynowym smakiem.
Ta mieszanka idealnie pasuje do owoców morza i ryb ale i mięso odnajdzie się w niej bardzo dobrze :)
Soczyste krewetki w mocnym, aromatycznym sosie i kawałek ulubionego, podpieczonego pieczywa to prawdziwa uczta dla podniebienia i zmysłów.
To naprawdę pyszny i łatwy w przygotowaniu pomysł na krewetki, którym z pewnością zachwycisz swoich przyjaciół i bliskich.
Bierzcie i jedzcie te azjatyckie pychotki! :)








































Krewetki w sosie Sambal na gorąco
Potrzebujesz:
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki oleju / oliwy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub więcej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 200g krewetek tygrysich
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Podsmaż na oleju cebulę z czosnkiem i imbirem.
3. Dodaj poszatkowane chili i cukier - dokładnie wymieszaj.
4. Do sosu dodaj krewetki i podgrzewaj całość przez 2 minuty, obracając krewetki na drugą stronę w połowie czasu.
5. Zdejmij krewetki z palnika i dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, jeśli potrzeba.
6. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
7. Podawaj z grzankami lub makaronem.

Smacznego!








































Hot Sambal sauce prawns
Ingredients:
  • 1 medium onion
  • 3 cloves of garlic
  • 1/2 chili pepper
  • 4 cm of fresh ginger
  • 3 tablespoons of oil / olive oil
  • 1 teaspoon of brown sugar
  • 1 tablespoon of lemon juice or more
  • salt and pepper to taste
  • 1 tablespoon of parsley
  • 1 tablespoon of chopped dill
  • 200g of tiger prawns
Method:
1. Finely chop the onion and garlic. Grate the ginger on a fine grater.
2. Fry the onion, garlic and ginger in oil.
3. Add chopped chili and sugar - mix thoroughly.
4. Add the prawns to the sauce and heat it up for 2 minutes, turning the prawns over halfway.
5. Remove the shrimp from the burner and add lemon juice, salt and pepper to taste if needed.
6. Sprinkle everything with chopped parsley and dill.
7. Serve with toasts or pasta.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...