piątek, 24 lipca 2020

Lipcowa sałatka z burratą i pomidorami

Czy jest na świecie ktoś, kto nie zachwyciłby się płonącym niebem we wszystkich odcieniach pomarańczowej i żółtej barwy przeplatanej fioletem i różem?
Ognistą kulą, która zanurza się w morzu, tonie w łące albo chowa się za szczytami gór, rozlewając złoty blask po okolicy?
Każde spotkanie ze słońcem na horyzoncie zapiera mi dech w piersiach, wzrusza, odbiera mowę i zatrzymuje w zachwycie nad potęgą natury i jednocześnie tak wielką jej delikatnością, kruchością, wdziękiem i bezpretensjolanością.
Ona po prostu jest, nie oczekując zachwytów, westchnień i oklasków.
A gdyby tak zamknąć zachody w smakach?
To może morele.
One kojarzą mi się ze słońcem najbardziej.
Słodkie, mięsiste, o ciepłym smaku i kolorze, jak złota godzina gładząca policzki przytulnym światłem.
Do tego soczyste, letnie pomidory pełne słońca, a wszystko na łące z rukoli, pod świeżym obłokiem z kremowej burraty.
Jeszcze tylko kilka kropel oliwy i miodu, świeże zioła, kilka kwiatów rzodkiewki, która zdążyła zakwitnąć podczas mojej nieobecności i można zasiąść do lekkiej uczty pełnej smaków słońca ♥
Za oknem lato w najpięknieszej postaci, na talerzu lekko, słonecznie i pachnąco.
Kto się przyłączy? ;)








































Sałatka z burratą i pomidorami
Potrzebujesz:

  • 3 duże pomidory malinowe
  • 5 dojrzałych moreli
  • 1 burrata
  • świeża rukola
  • oliwa z oliwek
  • łagodny miód płynny
  • listki świeżego tymianku
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz
  • kwiaty rzodkiewki (opcjolanie)
Sposób przyrządzenia:
1. Na talerzu rozłóż rukolę.
2. Umyj pomidory i morele. Pokrój pomidory w plastry, a morele w ósemki.
3. Ułóż owoce i warzywa na rukoli.
4. Na środku połóż przekrojoną burratę.
5. Skrop całość oliwą i odrobiną miodu, posyp lstkami świeżej bazylii i tymianku, dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!




























Burrata and tomato salad
Ingredients:
  • 3 large raspberry tomatoes
  • 5 ripe apricots
  • 1 burrat
  • fresh arugula
  • olive oil
  • mild liquid honey
  • fresh thyme leaves
  • fresh basil
  • salt and pepper
  • radish flowers (optional)
Method:
1. Arrange the rocket on a plate.
2. Wash tomatoes and apricots. Cut the tomatoes into slices and the apricots into eighths.
3. Arrange the fruits and vegetables on the rocket.
4. Put the notched burrata in the middle.
5. Sprinkle with olive oil and a little honey, sprinkle with leaves of fresh basil and thyme, season with salt and pepper.

Enjoy!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...