Jajeczny placek z ulubionymi dodatkami, na słono lub słodko.
Niektórzy robią omlety na samych białkach, inni z dodatkiem mąki ale czy jedliście kiedyś omleta tak puszystego, jak nadmorskie obłoczki?
Omlet na ubitych na sztywną pianę białkach, z dodatkiem mnóstwa zieloności w postaci świeżych ziół i szpinaku.
Już teraz jest pysznie, ale gdyby tak dodać do tego mleczną mozzrellę, która przyjemnie rozpuszcza się w jajecznej masie, a potem tworzy ciągnące serowe nitki przy każdym kęsie?
Zapowiada się coraz rozkoszniej, a to jeszcze nie koniec! :)
Bo w zwieńczeniu omleta układają się w koralowe fale plastrów wędzonego łososia, który dodaje całości charakteru swoim słonym smakiem i dymnym aromatem, wnosząc na podniebienie kolejną teksturę.
Wspaniale komponuje się z ziołami w omlecie i mleczną mozzarellą!
Pachnąca ziołowa chmurka z masą przepysznych dodatków z pewnością wyciągnie z łóżka niejednego śpiocha ;)
Zrzucajcie zatem kołdry i siadajcie do stołu, gdzie stygną już puchate omlety pełne smaku i zapachu z łososiową falbanką.
To będzie naprawdę dobry dzień!
Mega puchaty omlet ziołowy z łososiem
Potrzebujesz:
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- garść szpinaku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 kulki mozzarelli
- wędzony na zimno łosoś w plastrach MOWI
- posiekany szczypiorek do podania
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
1. Rozdziel białko od żółtek.
2. Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Do piany dodaj żółtka, posiekany drobno szpinak, koperek i połowę porcji mozzarelli pokrojonej w drobna kosteczkę.
4. Delikatnie i dokładnie wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
5. Na patelni rozgrzej olej i wlej masę jajeczną - smaż 3-4 minuty.
6. Przykryj patelnię pokrywką i zostaw na 2-3 minuty.
7. Połowę omleta posyp pozostałą drobno posiekaną mozzarellą i ponownie przykryj pokrywką.
8. Podawaj gorącego omleta z plastrami wędzonego na zimno łososia, posypanego świeżym szczypiorkiem i pędzelkami koperku.
Smacznego!
Fluffy herb omelette with salmon
Ingredients:
1. Separate the egg whites from the yolks.
2. Beat egg whites until stiff with a pinch of salt.
3. Add egg yolks, finely chopped spinach, dill and half a portion of mozzarella cut into small cubes.
4. Gently and thoroughly mix everything into a homogeneous mass.
5. Heat oil in a frying pan and pour in egg mass - fry omlette for 3-4 minutes.
6. Cover the pan with a lid and leave for 2-3 minutes.
7. Sprinkle half the omelette with the remaining finely chopped mozzarella and cover with a lid again.
8. Serve the hot omelette with slices of cold smoked salmon, sprinkled with fresh chives and dill brushes.
Enjoy!
8. Podawaj gorącego omleta z plastrami wędzonego na zimno łososia, posypanego świeżym szczypiorkiem i pędzelkami koperku.
Smacznego!
Fluffy herb omelette with salmon
Ingredients:
- 2 eggs
- 3 tablespoons of milk
- a handful of spinach
- 1 tablespoon of chopped dill
- 1/2 mozzarella balls
- cold smoked salmon slices MOWI
- chopped chives to serve
- salt and pepper
- frying oil
1. Separate the egg whites from the yolks.
2. Beat egg whites until stiff with a pinch of salt.
3. Add egg yolks, finely chopped spinach, dill and half a portion of mozzarella cut into small cubes.
4. Gently and thoroughly mix everything into a homogeneous mass.
5. Heat oil in a frying pan and pour in egg mass - fry omlette for 3-4 minutes.
6. Cover the pan with a lid and leave for 2-3 minutes.
7. Sprinkle half the omelette with the remaining finely chopped mozzarella and cover with a lid again.
8. Serve the hot omelette with slices of cold smoked salmon, sprinkled with fresh chives and dill brushes.
Enjoy!
W konkursie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz