czwartek, 2 lipca 2020

Z ŁĄKI NA TALERZ: Kakaowe ciastka z kwiatami

Ostatnimi dniami Kuchnia tonie nie tylko w słońcu ale i w kwiatach!
Początek lata to cudowny czas na odkrywanie dzikiej kuchni i rozpoczęcie przygody z nowymi smakami z gęstych kniei.
Była galaretka z kwiatów bzu i przecier z płatków piwonii, które cieszyły się zainteresowaniem, co ogromnie mnie cieszy :)
Jednak zanim rzucicie się w wir dzikich pyszności, na początek wystarczy wyjść na łąkę, do ogródka z kwiatową rabatą lub na balkon i zobaczyć, co w doniczkach piszczy.
Wybrałam się pewnego popołudnia na łąkę za osiedlem poszukać inspiracji i przyniosłam mały bukiecik rumianku, kilka chabrów i baldach kwiatu czarnego bzu.
Do tego balkonowe bratki i gwiezdne kwiaty ogórecznika :)
Na maślanym cieście z kakao i migdałami cała kwiatowa gawiedź świetnie się odnajdzie w formie rustykalnych ciasteczek.
We wczesnym lipcowym słońcu przy herbacie w ulubionym kubku lub filiżance aromatycznej kawy sprawdzą się idealnie jako słodka, chrupiąca przyjemność.
Tak urocze ciasteczka z pewnością umilą niejedno popołudnie, czy spotkanie z przyjaciółmi, gdzie zachęcą do snucia wakacyjnych marzeń albo do opowiadania o wojażach, które już sie spełniły :)
Chodźcie więc na łąkę poszukać pięknych smakowitości!







































Kakaowe ciasteczka z kwiatami
Potrzebujesz:

  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao w proszku
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • garść pokruszonych płatków migdałów
  • kwiaty jadalne (tu: czarny bez, bratki, ogórecznik, chabry bławatki)
Sposób przyrządzenia:
1. W misce wymieszaj suche składniki (mąka, cukier, sól, kakao, migdały).
2. Dodaj jajko i masło i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
3. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ułóż na nim kwiaty i ponownie delikatnie przejedź wałkiem po cieście.
4. Schłodź ciasto w lodówce przez 30min.
5. Wycinaj ciasteczka z kwiatami i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz w 180*C przez 7-8min.

Smacznego!








































Cocoa cookies with flowers
Ingredients:
  • 1 cup flour
  • 4 tablespoons of cocoa powder
  • 1/3 cup powdered sugar
  • 100g butter
  • 1 egg
  • pinch of salt
  • a handful of crushed almond flakes
  • edible flowers (here: elderberry flower, pansies, borage, cornflowers)
Method:
1. Mix dry ingredients in a bowl (flour, sugar, salt, cocoa, almonds).
2. Add egg and butter and knead a smooth, uniform dough.
3. Roll out the dough between two sheets of baking paper, arrange flowers on it and gently roll the dough over again (once).
4. Cool the cake in the fridge for 30 minutes.
5. Cut out cookies with flowers and place them on a baking tray lined with baking paper.
6. Bake in 180*C for 7-8minutes.

Enjoy!




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...