Do tej pory jeszcze nie piekłam nic wegańskiego na słodko.
Zdarzały się wytrawne wegańskie wypieki, jak na przykład Orzechowy pasztet z fasoli z gruszkami, który miał tu swój debiut ubiegłego roku i był przeeepyszny!
Dziś przeskakuję na moment na wegańską, słodką stronę pieczenia i wypełniam kuchenne przestworza zapachem świątecznych muffinek czekoladowych wypełnionych po brzegi aromatami i smakami zbliżających się świąt.
Dodałam sezonowe pyszności do czekoladowej podstawy i upiekłam pierwszą małą partię w ramach eksperymentu, bo faktem jest, że w wegańskim pieczeniu jestem nowicjuszką.
Wyciągnęłam i oniemiałam!
I od razu wstawiłam kolejne muffiny do pieczenia!
Wyszły zaskakująco fantastycznie czekoladowe, lekko wilgotne, słodkie, przeplatane kwaśnymi kawałeczkami żurawiny, świąteczną pomarańczą i przytulnym cynamonem ♥
Wspaniały smak i przyjemna konsystencja.
Policzki wypełniają się czekoladową rozkoszą i zapowiedzią świątecznej radości.
W tle słychać melodie ulubionych zimowych piosenek.
Takie muffinki mogą być pyszną przekąską podczas przygotowań i świątecznego zawirowania, słodkością na świątecznym stole ale i słodkim upominkiem (np. razem z buteleczką domowej Świątecznej nalewki mandarynkowej i dojrzewającym piernikiem) :)
Spróbujcie koniecznie tych prostych i pysznych czeko-pięknotek, które zatańczą na Waszych podniebieniach w rytm Last Christmas! :D
Wegańskie muffiny czekoladowe z pomarańczą i żurawiną
Na 12 szt
Potrzebujesz:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 50g świeżych owoców żurawiny
- szczypta soli
- 1 szklanka zimnej wody
- 1/3 szklanki oleju
- cukier puder do posypania
1. W misce połącz wszystkie suche składniki.
Vegan chocolate muffins with orange and cranberries
for 12 muffins
Ingredients:
- 1.5 cups of wheat flour
- 3/4 cup of sugar
- 3 tablespoons of cocoa powder
- 1 teaspoon of baking powder
- 1 tablespoon of lemon juice
- zest of 1 orange
- 50g of fresh cranberries
- pinch of salt
- 1 cup of cold water
- 1/3 cup of oil
- powdered sugar for sprinkling
Method:
1. Combine all dry ingredients in a bowl.
2. Add the orange zest and the cranberries, cut into smaller pieces.
3. Add water and oil - combine everything for a smooth dough.
4. Line the muffin molds with muffin cups or grease them with butter and sprinkle with breadcrumbs.
5. Pour the dough up to 3/4 of the height of the molds.
6. Bake for 30 minutes at 180*C with hot air.
7. Sprinkle the cooled muffins with powdered sugar.
Enjoy!
Bardzo smakowity przepis!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję! :)
Usuń