wtorek, 8 grudnia 2020

Świąteczne muffinki czekoladowe z żurawiną - wegańskie

Do tej pory jeszcze nie piekłam nic wegańskiego na słodko.
Zdarzały się wytrawne wegańskie wypieki, jak na przykład Orzechowy pasztet z fasoli z gruszkami, który miał tu swój debiut ubiegłego roku i był przeeepyszny!
Dziś przeskakuję na moment na wegańską, słodką stronę pieczenia i wypełniam kuchenne przestworza zapachem świątecznych muffinek czekoladowych wypełnionych po brzegi aromatami i smakami zbliżających się świąt.
Dodałam sezonowe pyszności do czekoladowej podstawy i upiekłam pierwszą małą partię w ramach eksperymentu, bo faktem jest, że w wegańskim pieczeniu jestem nowicjuszką.
Wyciągnęłam i oniemiałam!
I od razu wstawiłam kolejne muffiny do pieczenia!
Wyszły zaskakująco fantastycznie czekoladowe, lekko wilgotne, słodkie, przeplatane kwaśnymi kawałeczkami żurawiny, świąteczną pomarańczą i przytulnym cynamonem ♥
Wspaniały smak i przyjemna konsystencja.
Policzki wypełniają się czekoladową rozkoszą i zapowiedzią świątecznej radości.
W tle słychać melodie ulubionych zimowych piosenek.
Takie muffinki mogą być pyszną przekąską podczas przygotowań i świątecznego zawirowania, słodkością na świątecznym stole ale i słodkim upominkiem (np. razem z buteleczką domowej Świątecznej nalewki mandarynkowej i dojrzewającym piernikiem) :)
Spróbujcie koniecznie tych prostych i pysznych czeko-pięknotek, które zatańczą na Waszych podniebieniach w rytm Last Christmas! :D










































Wegańskie muffiny czekoladowe z pomarańczą i żurawiną
Na 12 szt
Potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 50g świeżych owoców żurawiny
  • szczypta soli
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
1. W misce połącz wszystkie suche składniki.
2. Dodaj skórkę z pomarańczy i pokrojone na mniejsze kawałki owoce żurawiny.
3. Dodaj wodę i olej - połącz wszystko na gładkie ciasto.
4. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami lub natłuść je masłem i wysyp bułką tartą.
5. Wylej ciasto do 3/4 wysokości foremek.
6. Piecz 30min w 180*C z termoobiegiem.
7. Ostudzone muffinki posyp cukrem pudrem.

Smacznego!























Vegan chocolate muffins with orange and cranberries
for 12 muffins
Ingredients:

  • 1.5 cups of wheat flour
  • 3/4 cup of sugar
  • 3 tablespoons of cocoa powder
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • zest of 1 orange
  • 50g of fresh cranberries
  • pinch of salt
  • 1 cup of cold water
  • 1/3 cup of oil
  • powdered sugar for sprinkling

Method:
1. Combine all dry ingredients in a bowl.
2. Add the orange zest and the cranberries, cut into smaller pieces.
3. Add water and oil - combine everything for a smooth dough.
4. Line the muffin molds with muffin cups or grease them with butter and sprinkle with breadcrumbs.
5. Pour the dough up to 3/4 of the height of the molds.
6. Bake for 30 minutes at 180*C with hot air.
7. Sprinkle the cooled muffins with powdered sugar.

Enjoy!






W akcji: Świąteczne domowe wypieki

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...