czwartek, 25 lutego 2021

Chleb Baltonowski na dwa sposoby

Za oknem coraz więcej przestrzeni, błękitu nieba i ciepłej nadziei na zieleń kolejnych dni.
Idziemy z psim kompanem na poranną przechadzkę, a nad naszymi głowami przelatuje powracająca para łabędzi, przecinając niebo i powietrze charakterystycznym świstem trzepotu skrzydeł.
Podobno jedna jaskółka wiosny nie czyni ale chyba łabędzie i żurawie można już uznać za wiosenną oznakę? ;)
Czas w takim razie i do kuchni wprowadzać coraz więcej wiosennych aspektów, dlatego dziś podstawa wielu śniadań, przekąsek i kolacji...wszystkich glutenowych przyjemności ;)
Przed Państwem chleb Baltonowski przygotowany na mieszance do chleba od Polskich Młynów.
Dobrze mieć taką mieszankę w swojej szafce na wypadek zamkniętych sklepów, pustego chlebaka, czy nieodpartej chęci na świeże pieczywo w niedzielę rano lub...każdy inny dzień :)
Zmieszałam chlebowe ciasto i podzieliłam na dwie równe części.
Upiekłam jeden klasyczny bochenek, a w drugi zawinęłam zielone wstążki pasty ze szpinaku, która nadała chlebowi bardziej wytrawny charakrer, ziołowy zapach i piękne spiralki w przekroju :) - idealny do wiosennych kanapek z twarożkiem i pomidorem!
Oba wyszły niezwykle sprężyste i miękkie, o idealnie wypieczonej skórce, wypełniajac kuchenne przestrzenie jednym z najprzytulniejszych zapachów świeżo upieczonego chleba.
A skąd sama nazwa tego pysznego i najpopularniejszego pieczywa na naszych stołach?
Pochodzi ona od sieci sklepów Balton, które w czasach PRL-u były uważane za synonim luksusu, wysokiej jakości produktów i standardów zachodniego konsumpcjonizmu.
I jeśli chodzi o wysoką jakość i namiestkę luksusu, to z pewnością odnajdziecie ją w chlebie upieczonym właśnie z gotowej mieszanki od Polskich Młynów, która w swoim składzie ma same naturalne produkty i ani grama konserwantów, i w którą możecie zaopatrzeć się na stronie oficjalnego sklepu tej marki!
Tymczasem miksujcie szpinakowe liście i odważajcie drożdże, bo już czas na rozpoczęcie przedwiosennego wypiekania! :)








































Chleb Baltonowski klasyczny i ze szpinakiem
Potrzebujesz:

Pasta ze szpinaku:
  • 60g świeżych liści szpinaku
  • 5 dużych liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżki łyskanych ziaren słonecznika
  • 50ml oleju rzepakowego / słonecznikowego
Sposób przyrządzenia:
1. Do wody dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj.
2. Do misy wsyp mieszankę do chleba i zalej wodą z drożdżami - wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta (ok.10-15min) - możesz to zrobić rękami lub wyrobić mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta.
3. Odstaw na 20min. do wyrośnięcia.
4. Wstępnie wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagnieć na oprószonym mąką blacie i podziel na 2 równe częsci.
5. Jedną część uformuj w nieduży walec i włóż do foremki natłuszczonej i oprószonej mąką.
6. Drugą część ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości 5mm, posmaruj go pastą ze szpinaku, zostawiając wolny margines 1cm wzdłuż jednego dłuższego boku.
7. Zwiń całość w roladę wzdłóż dłuższego boku, następnie przekrój roladę wzdłuż na pół tak, aby jeden z konców nie był do końca przekrojony i zapleć.
8. Przełóż tak zaplecionych chleb do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki.
9. Bochenki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na 60min.
10. Na dno piekarnika wstaw niewielkie naczynie z wodą i nagrzej piekarnik do 200*C.
11. Wyrośnięte chleby wstaw do nagrzanego piekarnika z naczyniem z wodą i piecz przez 30-35min.

Pasta ze szpinaku:
1. Podane składniki zmiksuj razem na pastę.

UWAGA: Jeśli chcesz upiec jeden duży chleb ze szpinakiem, pomnóż składniki pasty szpinakowej x2 i wydłóż czas pieczenia chleba do 50min.

Smacznego!















































Classic Balton Bread and Spinach Balton Bread
Ingredients:
Spinach paste:
  • 60g of fresh spinach leaves
  • 5 big leaves of basil
  • 1 clove of garlic
  • 1/3 teaspoon of salt
  • 2 pinches of black pepper
  • 1/2 tablespoon of sunflower seeds
  • 50ml of rapeseed / sunflower oil
Method:
1. Add the crushed yeast to the water and mix.
2. Pour the bread mix into the bowl and pour water with yeast in - knead until a smooth, uniform dough is obtained (about 10-15 minutes) - you can do it with your hands or with a mixer with a kneading hook.
3. Set aside for 20 minutes. to grow.
4. Knead the initially risen dough again on a floured surface and divide it into 2 equal parts.
5. Shape one part into a small cylinder and put it in a greased and floured baking tin.
6. Roll out the other part of the dough into a 5mm thick rectangle, brush it with spinach paste, leaving a free margin of 1cm along one long side.
7. Roll the whole roll up along the longer side, then cut the roll in half lengthwise so that one end is not completely cut and braid it.
8. Put the braided bread into a greased and floured baking tin.
9. Cover the loaves with a cloth and set aside in a warm place to rise for 60 minutes.
10. Put a small dish with water on the bottom of the oven and heat the oven to 200 * C.
11. Put the risen bread into a preheated oven with a bowl of water and bake for 30-35 minutes.

Spinach paste:
1. Blend all the ingredients into a paste.

NOTE: If you want to bake one large bread with spinach, double the ingredients of the spinach paste and extend the baking time to 50 minutes.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...