Za oknem coraz więcej przestrzeni, błękitu nieba i ciepłej nadziei na zieleń kolejnych dni.
Idziemy z psim kompanem na poranną przechadzkę, a nad naszymi głowami przelatuje powracająca para łabędzi, przecinając niebo i powietrze charakterystycznym świstem trzepotu skrzydeł.
Podobno jedna jaskółka wiosny nie czyni ale chyba łabędzie i żurawie można już uznać za wiosenną oznakę? ;)
Czas w takim razie i do kuchni wprowadzać coraz więcej wiosennych aspektów, dlatego dziś podstawa wielu śniadań, przekąsek i kolacji...wszystkich glutenowych przyjemności ;)
Przed Państwem chleb Baltonowski przygotowany na mieszance do chleba od Polskich Młynów.
Dobrze mieć taką mieszankę w swojej szafce na wypadek zamkniętych sklepów, pustego chlebaka, czy nieodpartej chęci na świeże pieczywo w niedzielę rano lub...każdy inny dzień :)
Zmieszałam chlebowe ciasto i podzieliłam na dwie równe części.
Upiekłam jeden klasyczny bochenek, a w drugi zawinęłam zielone wstążki pasty ze szpinaku, która nadała chlebowi bardziej wytrawny charakrer, ziołowy zapach i piękne spiralki w przekroju :) - idealny do wiosennych kanapek z twarożkiem i pomidorem!
Oba wyszły niezwykle sprężyste i miękkie, o idealnie wypieczonej skórce, wypełniajac kuchenne przestrzenie jednym z najprzytulniejszych zapachów świeżo upieczonego chleba.
A skąd sama nazwa tego pysznego i najpopularniejszego pieczywa na naszych stołach?
Pochodzi ona od sieci sklepów Balton, które w czasach PRL-u były uważane za synonim luksusu, wysokiej jakości produktów i standardów zachodniego konsumpcjonizmu.
I jeśli chodzi o wysoką jakość i namiestkę luksusu, to z pewnością odnajdziecie ją w chlebie upieczonym właśnie z gotowej mieszanki od Polskich Młynów, która w swoim składzie ma same naturalne produkty i ani grama konserwantów, i w którą możecie zaopatrzeć się na stronie oficjalnego sklepu tej marki!
Tymczasem miksujcie szpinakowe liście i odważajcie drożdże, bo już czas na rozpoczęcie przedwiosennego wypiekania! :)
Potrzebujesz:
- 500g mieszanki Chleb Baltonowski Polskie Młyny
- 300ml wody
- 15g świeżych drożdży
- 60g świeżych liści szpinaku
- 5 dużych liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 szczypty czarnego pieprzu
- 1/2 łyżki łyskanych ziaren słonecznika
- 50ml oleju rzepakowego / słonecznikowego
2. Do misy wsyp mieszankę do chleba i zalej wodą z drożdżami - wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta (ok.10-15min) - możesz to zrobić rękami lub wyrobić mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta.
3. Odstaw na 20min. do wyrośnięcia.
5. Jedną część uformuj w nieduży walec i włóż do foremki natłuszczonej i oprószonej mąką.
6. Drugą część ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości 5mm, posmaruj go pastą ze szpinaku, zostawiając wolny margines 1cm wzdłuż jednego dłuższego boku.
11. Wyrośnięte chleby wstaw do nagrzanego piekarnika z naczyniem z wodą i piecz przez 30-35min.
UWAGA: Jeśli chcesz upiec jeden duży chleb ze szpinakiem, pomnóż składniki pasty szpinakowej x2 i wydłóż czas pieczenia chleba do 50min.
- 500g of a mixture of Polish Młyny Baltonowski Bread
- 300ml of water
- 15g of fresh yeast
- 60g of fresh spinach leaves
- 5 big leaves of basil
- 1 clove of garlic
- 1/3 teaspoon of salt
- 2 pinches of black pepper
- 1/2 tablespoon of sunflower seeds
- 50ml of rapeseed / sunflower oil
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz