poniedziałek, 1 lutego 2021

Delikatny łosoś w sosie z suszonymi pomidorami i żurawiną

Odkąd dawno temu spróbowałam suszonych pomidorów w połączeniu z suszoną żurawiną, przepadłam w miłości do tego smaku.
Idealnie zharmonizowana słodycz owoców z lekką wytrawną nutą suszonych pomidorów, ziół i oleju.
Dodatkowo, suszone pomidory i żurawina w duecie świetnie odnajdują się w szerszym towarzystwie!
Spróbujcie ich na kanapce z twarogiem albo dodajcie do klasycznej sałatki Caprese...pycha!
Możecie też wrzucić garść do kremowego sosu, w którym kąpie się już zrumieniony łosoś i który jest soczystym bohaterem dzisiejszego posta :)
Pyszne, sycące danie we wszystkich odcieniach różu i czerwieni to propozycja na zimowy obiad o nieco lżejszych smakach.
Filety łososia zanurzone w kremowym sosie z trzema rodzajami pomidorów i żurawiną, podkręcone aromatem wędzonej papryki i oregano to poezja smaków!
Do tego wyraziste wiórki pamezanu, które podbijają smak sosu i ryby.
Początkowo planowałam zrobić klasyczny sos pomidorowy ale kiedy sięgałam do szafki po zioła, a mój wzrok spoczął na słoiku z żurawiną...pierwsze plany się rozmyły ;)
Dodałam garść suszonych owoców do sosu, zagotowałam, przełożyłam łososia i podgrzałam razem całość, a potem podałam z długimi ziarnami czerwonego ryżu, który dodał daniu kolejnej warstwy tekstury.
Tak powstał wspaniały, zimowy obiad w ciepłych odcieniach czerwieni, który lubieżnie rozpieścił podniebienia swoją kremowością i lekkim słodkim akcentem.
Skusicie się? ;)
























Łosoś w sosie z suszonymi pomidorami i żurawiną
Potrzebujesz:

  • 3-4 filety z łososia bez skóry 
  • 1 średnią cebulę
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczkę suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1 puszka pomidorów 
  • 7 szt. suszonych pomidorów
  • 1 duża garść suszonej żurawiny
  • 100ml śmietanki 30%
  • 1 czubata łyżka tartego parmezanu / grana padano
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do podania
Sposób przyrządzenia:
1. Łososia dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju po 1min zkażdej strony - zdejmij rybę z patelni i odstaw.
2. Na tej samej patelni zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek.
3. Dodaj wędzoną paprykę, oregano, chili oraz 2 szczypty soli i pieprzu - wymieszaj.
4. Na patelnię wlej pomidory z puszki (rozdrobnij, jeśli użuważ całych pomidorów).
5. Suszone pomidory pokrój w paski i dodaj na patelnię razem z suszoną żurawiną, śmietanką i tartym parmezanem - podgrzewaj całość przez 10min.
6. Spróbuj sosu i dopraw do smaku według uznania.
7. Na patelnię z sosem przełóż usmażonego łososia, podgrzewaj przez 2-3min. i podawaj całość posypaną natką pietruszki.

Smacznego!









































Salmon with sun-dried tomatoes and cranberries sauce
Ingredients:
  • 3-4 salmon fillets, skinless
  • 1 medium onion
  • 4 cloves of garlic
  • 3 tablespoons of oil
  • 1/2 teaspoon of sweet smoked paprika
  • 1 teaspoon of dried oregano
  • 1/3 teaspoon of chili flakes
  • 1 can of tomatoes
  • 7 pcs. Dried tomatoes
  • 1 large handful of dried cranberries
  • 100ml of 30% cream
  • 1 heaped tablespoon of grated Parmesan / Grana Padano
  • salt and pepper to taste
  • chopped parsley for serving
Method:
1. Season the salmon with salt and pepper and fry in hot oil for 1 minute on each side - remove the fish from the pan and set aside.
2. In the same frying pan fry the finely diced onion and chopped garlic.
3. Add smoked paprika, oregano, chili flakes and 2 pinches of salt and pepper - mix.
4. Pour canned tomatoes into the pan (crush them if you use whole tomatoes).
5. Cut the dried tomatoes into strips and add to the pan along with the dried cranberries, cream and grated Parmesan cheese - heat it up for 10 minutes.
6. Try the sauce and season to taste as desired.
7. Put the fried salmon on the pan with the sauce, heat for 2-3 minutes and serve it all sprinkled with parsley.

Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...