Odkąd dawno temu spróbowałam suszonych pomidorów w połączeniu z suszoną żurawiną, przepadłam w miłości do tego smaku.
Idealnie zharmonizowana słodycz owoców z lekką wytrawną nutą suszonych pomidorów, ziół i oleju.
Dodatkowo, suszone pomidory i żurawina w duecie świetnie odnajdują się w szerszym towarzystwie!
Spróbujcie ich na kanapce z twarogiem albo dodajcie do klasycznej sałatki Caprese...pycha!
Możecie też wrzucić garść do kremowego sosu, w którym kąpie się już zrumieniony łosoś i który jest soczystym bohaterem dzisiejszego posta :)
Pyszne, sycące danie we wszystkich odcieniach różu i czerwieni to propozycja na zimowy obiad o nieco lżejszych smakach.
Filety łososia zanurzone w kremowym sosie z trzema rodzajami pomidorów i żurawiną, podkręcone aromatem wędzonej papryki i oregano to poezja smaków!
Do tego wyraziste wiórki pamezanu, które podbijają smak sosu i ryby.
Początkowo planowałam zrobić klasyczny sos pomidorowy ale kiedy sięgałam do szafki po zioła, a mój wzrok spoczął na słoiku z żurawiną...pierwsze plany się rozmyły ;)
Dodałam garść suszonych owoców do sosu, zagotowałam, przełożyłam łososia i podgrzałam razem całość, a potem podałam z długimi ziarnami czerwonego ryżu, który dodał daniu kolejnej warstwy tekstury.
Tak powstał wspaniały, zimowy obiad w ciepłych odcieniach czerwieni, który lubieżnie rozpieścił podniebienia swoją kremowością i lekkim słodkim akcentem.
Skusicie się? ;)
Łosoś w sosie z suszonymi pomidorami i żurawiną
Potrzebujesz:
- 3-4 filety z łososia bez skóry
- 1 średnią cebulę
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczkę suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1 puszka pomidorów
- 7 szt. suszonych pomidorów
- 1 duża garść suszonej żurawiny
- 100ml śmietanki 30%
- 1 czubata łyżka tartego parmezanu / grana padano
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki do podania
1. Łososia dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju po 1min zkażdej strony - zdejmij rybę z patelni i odstaw.
5. Suszone pomidory pokrój w paski i dodaj na patelnię razem z suszoną żurawiną, śmietanką i tartym parmezanem - podgrzewaj całość przez 10min.
- 3-4 salmon fillets, skinless
- 1 medium onion
- 4 cloves of garlic
- 3 tablespoons of oil
- 1/2 teaspoon of sweet smoked paprika
- 1 teaspoon of dried oregano
- 1/3 teaspoon of chili flakes
- 1 can of tomatoes
- 7 pcs. Dried tomatoes
- 1 large handful of dried cranberries
- 100ml of 30% cream
- 1 heaped tablespoon of grated Parmesan / Grana Padano
- salt and pepper to taste
- chopped parsley for serving
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz