Przychodzę do Was dzisiaj z pomysłem na walentynkowe śniadanie, wszak już jutro dzień miłości w samym środku zimy.
Właściwie pomysł ten sprawdzi się świetnie na śniadanie, obiad, deser i na kolację, bo na dobre gofry zawsze jest dobra pora.
Muszę przyznać, że z ciastem na gofry zawsze miałam jakieś przeboje.
Albo było za rzadkie, albo okropnie przyklejało się do gofrownicy, albo gofry w ogóle nie wyrastały i były zwykłymi naleśnikami o gofrowym wzorku...
Wszystko się zmieniło, gdy wpadła mi w ręce gotowa mieszanka do gofrów z Polskich Młynów!
Osobiście nie jestem wielką zwolenniczkę gotowych półproduktów ale to wymiata!
Idealnie skomponowana mieszanka jest gwarancją puszystych gofrów z chrupiącymi brzegami i pysznego smaku ♥
Przyrządziłam gofry według instrukcji na opakowaniu, a potem obtoczyłam w mieszance cukru z cynamonem.
Następnie, niesiona miłością do czekolady, szybko ukręciłam pyszny, aksamitny czekoladowy sos i tak powstały gofrowe churros, inspirowane pyszną, hiszpańską słodkością ♥
Puszyste, gofrowe słupki obsypane chrzęszczącą między zębami, cynamonową posypką, maczane w aksamitnym, gęstym sosie czekoladowym, który lubieżnie spływa po palcach, będą rozkosznie słodkim punktem walentynkowego spotkania lub weekendową pysznością :)
Możecie dodać też owoce, zachomikowane latem.
Urozmaicą i orzeźwią smakiem, przypominając łaskoczące po nosie słońce, gdy za oknem świat przykryty grubą warstwą śnieżnego cukru pudru ;)
Proste w przygotowaniu, przepyszne i uroczo kuszące!
Jeżeli zatem chcecie zaskoczyć swoją drugą połówkę pysznym słodkim i ciepłym deserem w ten ośnieżony dzień wszystkich odcieni czerwieni i różu, albo macie ochotę podarować sobie samym nieco rozkoszności, to ogromnie polecam Wam gofrowe churros!
A mieszanka na gofry jest dostępna na stronie oficjalnego sklepu Polskich Młynów [<- klik], jeśli macie ochotę.
Gofrowe churros z sosem czekoladowym
Potrzebujesz:
- 1 opakowanie mieszanki na gofry Polskie Młyny
- 2 jajka
- 400ml mleka
- 80ml oleju
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 1 szklanka mleka
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2. W misce połącz mleko, żółtka jaj, olej i mieszankę do gofrów na jednolitą masę.
3. Do masy delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek.
5. Upieczone gofry pokrój w słupki szerokości 3-4 cm.
1. W garnku o podwójnym dnie umieść pokruszoną czekoladę i zalej ją 3/4 szklanki mleka - podgrzewaj do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i całość zacznie się gotować.
2. Do pozostałego mleka wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj bardzo dokładnie, żeby nie było grudek.
3. Do gotującej się czekolady wlej mleko z mąką ziemniaczaną i gotuj przez 2-3 min., nieprzerwanie mieszając, aż sos zgęstnieje.
4. Podawaj z gofrowymi churros.
Smacznego!
- 1 packet of Polskie Młyny waffle mix
- 2 eggs
- 400ml of milk
- 80ml of oil
- 50g of sugar
- 1/2 teaspoon of ground cinnamon
- 2 tablespoons of melted butter
- 1 bar of dark chocolate (100g)
- 1 cup of milk
- 1.5 teaspoons of potato flour
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz