Już jutro święto lukru, cukru pudru, różanej marmolady, glutenu i miliona kalorii!
Od samego rana wszyscy wielbiciele tego dnia będą wypychać sobie policzki ulubionymi frykasami pod postacią faworków, pączków wiedeńskich, pączków nadziewanych albo tych malutkich, idealnych na jeden kęs ;)
W Słonecznej Kuchni też nikt nie przejdzie obojętnie obok tradycyjnego świętowania Tłustego Czwartku, a nawet dołożę na paterę kolejny pączkowy pomysł!
Przed Wami pączki-nie pączki, bo przygotowanie na bazie ciasta do brioszek (brioche), usmażone klasycznie na głębokim tłuszczu i przełożone bardzo nie dbającym o nasze obwody - kawowym kremem mascarpone.
Ale któż zwracałby akurat na to uwagę, kiedy brioszkowy pączek już rozkosznie wypełnia policzki, prześlizguje się po podniebieniu na kawowo-śmietankowej wstążce nadzienia i bezczelnie chrzęści między zębami cukrowo-cynamonową otoczką ♥
Rumiane brzuszki przepasane kremową wstęgą i obsypane skrzącymi się w lutowym słońcu kryształkami cukru idealnie wpisują się w klimat Tłustego Czwartku i wspaniale dopełniają czwartkową kawę.
Smakowite bułeczko-pączki wielu tekstur, o smaku i pysznym aromacie kawy i mlecznego mascarpone kłaniają się Państwu w pas i zapraszają do tłuściutkiego tańca w ostatnie dni karnawału!
Pączki brioche z kawowym kremem mascarpone
na 8-9 pączków
Potrzebujesz:
- 10g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 300g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 60g masła
- olej do smażenia
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki wrzątku
- 3 łyżki mascarpone
- 2 łyżki naturalnego serka homogenizowanego (np: President) / ricotty / greckiego jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżki cukru
- 1/5 łyżeczki mielonego cynamonu
1. Kawę rozpuść we wrzątku.
- 10g of fresh yeast
- 1/3 cup of lukewarm milk
- 1 tablespoon of sugar
- 300g of wheat flour
- 1/3 teaspoon of salt
- 1 large egg
- 60g of butter
- frying oil
- 1.5 teaspoons of instant coffee
- 3 teaspoons of boiling water
- 3 tablespoons of mascarpone
- 2 tablespoons of natural homogenized cheese (e.g. President) / ricotta / Greek natural yoghurt
- 3 teaspoons of powdered sugar
- 3 tablespoons of sugar
- 1/5 teaspoon of ground cinnamon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz