środa, 10 lutego 2021

Pączki brioche z kawowym kremem mascarpone

Już jutro święto lukru, cukru pudru, różanej marmolady, glutenu i miliona kalorii!
Od samego rana wszyscy wielbiciele tego dnia będą wypychać sobie policzki ulubionymi frykasami pod postacią faworków, pączków wiedeńskich, pączków nadziewanych albo tych malutkich, idealnych na jeden kęs ;)
W Słonecznej Kuchni też nikt nie przejdzie obojętnie obok tradycyjnego świętowania Tłustego Czwartku, a nawet dołożę na paterę kolejny pączkowy pomysł!
Przed Wami pączki-nie pączki, bo przygotowanie na bazie ciasta do brioszek (brioche), usmażone klasycznie na głębokim tłuszczu i przełożone bardzo nie dbającym o nasze obwody - kawowym kremem mascarpone.
Ale któż zwracałby akurat na to uwagę, kiedy brioszkowy pączek już rozkosznie wypełnia policzki, prześlizguje się po podniebieniu na kawowo-śmietankowej wstążce nadzienia i bezczelnie chrzęści między zębami cukrowo-cynamonową otoczką ♥
Rumiane brzuszki przepasane kremową wstęgą i obsypane skrzącymi się w lutowym słońcu kryształkami cukru idealnie wpisują się w klimat Tłustego Czwartku i wspaniale dopełniają czwartkową kawę.
Smakowite bułeczko-pączki wielu tekstur, o smaku i pysznym aromacie kawy i mlecznego mascarpone kłaniają się Państwu w pas i zapraszają do tłuściutkiego tańca w ostatnie dni karnawału!























Pączki brioche z kawowym kremem mascarpone
na 8-9 pączków
Potrzebujesz:

  • 10g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 60g masła
  • olej do smażenia
Krem
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki wrzątku
  • 3 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki naturalnego serka homogenizowanego (np: President) / ricotty / greckiego jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżeczki cukru pudru
Do tego:
  • 3 łyżki cukru
  • 1/5 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przyrządzenia:
1. W miseczce połącz drożdże z mlekiem i cukrem - mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży i cukru - odstaw do wyrośnięcia na 15min.
2. W dużej misce lub robocie kuchennym umieść mąkę, dodaj sól, jajko i zaczyn drożdżowy - wyrabiaj ciasto przez 10min.
3. Do ciasta dodaj masło w kawałkach i ponownie wyrabiaj przez 10-15min, aż ciasto całkowicie wchłonie masło i stanie się gładkie - ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1h w ciepłe miejsce lub włóż na noc do lodówki (8h).
4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 8-9 równych części.
5. Z każdej części ciasta uformuj kulkę i smaż na głębokim oleju na złoto z obu stron.
6. Usmażone pączki przekładaj do mieszanki cukru z cynamonem, obtocz je dokładnie i przełóż na talerz.
7. Wystudzone pączki przetnij na pół i wypełnij porcją kremu.

Krem:
1. Kawę rozpuść we wrzątku.
2. Połącz kawę z serkami i cukrem na gładki krem.

Smacznego!









































Brioche doughnuts with coffee mascarpone cream
for 8-9 donuts
Ingredients:
  • 10g of fresh yeast
  • 1/3 cup of lukewarm milk
  • 1 tablespoon of sugar
  • 300g of wheat flour
  • 1/3 teaspoon of salt
  • 1 large egg
  • 60g of butter
  • frying oil
Filling
  • 1.5 teaspoons of instant coffee
  • 3 teaspoons of boiling water
  • 3 tablespoons of mascarpone
  • 2 tablespoons of natural homogenized cheese (e.g. President) / ricotta / Greek natural yoghurt
  • 3 teaspoons of powdered sugar
Additionally:
  • 3 tablespoons of sugar
  • 1/5 teaspoon of ground cinnamon
Method:
1. In a bowl, combine the yeast with milk and sugar - stir until the yeast and sugar are completely dissolved - leave to rise for 15 minutes.
2. Put the flour in a large bowl or a food processor, add salt, egg and yeast leaven - knead the dough for 10 minutes.
3. Add the pieces of butter to the dough and knead it again for 10-15 minutes, until the dough has completely absorbed the butter and becomes smooth - leave the dough to rise for 1 hour in a warm place or put it in the refrigerator overnight (8 hours).
4. Knead the dough and divide it into 8-9 equal parts.
5. Shape each part of the dough into a ball and fry in deep oil until golden on both sides.
6. Put the fried donuts into a mixture of sugar and cinnamon, coat them thoroughly and put them on a plate.
7. Cut the cooled donuts in half and fill with a portion of cream.

Filling:
1. Dissolve the coffee in boiling water.
2. Combine the coffee, cheese and sugar into a smooth cream.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...