czwartek, 4 lutego 2021

Szwedzkie klopsiki w gęstym sosie

Kiedyś miałyśmy z koleżankami z klasy taki niepisany zwyczaj, że raz na bliżej nieokreślony czas jeździłyśmy na drugi koniec miasta do Ikei tylko po to, żeby wspólnie ochać i achać nad ich zestawem z klopsikami :)
To były świetne czasy i pyszne wspólne wypady, choć łączyły się z godzinną podróżą tramwajem przez całe miasto.
Teraz, gdy czasu już na takie podróżowanie miejskie zrobiło się dużo mniej, a Ikea nie zawsze jest obecnie otwarta, postanowiłam spróbować odtworzyć je w zaciszu domowej kuchni.
Wyszły przepysznie, choć wcale nie mieliłam mięsa kilka razy, jak proponowano w niektórych przepisach.
Soczyste i miękkie mięsne kulki pławiące się w gęstym, aksamitnym sosie rozsiewają swój aromat po całej kuchni.
Idealnie doprawione rozgrzewającą gałką muszkatołową, mielonym zielem angielskim i odrobiną pieprzu cayenne są wspaniałym daniem na zimowy obiad.
Do tego klasyczny dodatek do szwedzkich klopsików, czyli dżem z borówki brusznicy i ziemniaczane puree, które akurat nie załapało się do zdjęcia...;)
Od siebie dodałam przepyszną i odświeżającą całe danie surówkę z jarmużu, o której niedawno TUTAJ pisałam.
Pyszne i proste danie, dające przestrzeń do relaksu podczas formowania mięsnych kulek.
Jeżeli zatem, tak jak ja, jesteście miłośnikami szwedzkich klopsików, to serdecznie zapraszam do kulania :)










































Szwedzkie klopsiki w sosie
na 34 szt
Potrzebujesz:
Klopsiki:
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 1 duże jajko
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielksiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej lub masło klarowane do smażenia
Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki wywaru mięsnego (lub 3 szklanki wody i 1 kostka bulionu wołowego)
  • 1 łyżka Maggi lub sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
  • świeży koperek do posypania
Sposób przyrządzenia:
Klopsiki
1. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju.
2. Cebulę dopraw pieprzem cayenne i odstaw do ostygnięcia.
3. W misce połącz oba rodzaje mięsa z przyprawami, jajkiem i bułką tartą.
4. Do mięsa przełóż cebulę i dodaj natkę pietruszki - wymieszaj na jednolitą masę.
5. Zmocz dłonie wodą i formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
6. Smaż klopsiki na rozgrzanym oleju na brązowy kolor.

Sos:
1. Na patelni rozpuść masło.
2. Na masło wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie - podsmażaj do momentu, aż mąka lekko zmieni kolor na jasnobeżowy.
3. Stopniowo wlewaj bulion i mieszaj bardzo dokładnie, aż sos zgęstnieje i nie będzie miał grudek.
4. Dopraw sos Maggi, czosnkiem, pieprzem, solę i sokiem z cytryny (jeśli potrzeba).
5. Do sosu przełóż klopsiki i podgrzewaj całość przez 5min.
6. Podawaj posypane świeżym koperkiem.

Smacznego!








































Swedish meatballs in sauce
for 34 pcs
Ingredients
Meatballs:
  • 1 medium onion
  • 2 tablespoons of rapeseed oil
  • 1/2 teaspoon cayenne pepper
  • 500g of minced pork
  • 500g minced turkey meat
  • 1 large egg
  • 1 heaped tablespoon of breadcrumbs
  • 1/2 teaspoon of ground allspice
  • 1/3 teaspoon of ground nutmeg
  • 2 tablespoons of chopped parsley
  • 2 teaspoons of salt
  • 1 teaspoon of pepper
  • oil or clarified butter for frying
Sauce:
  • 2 tablespoons of butter
  • 3 tablespoons of wheat flour
  • 3 cups of meat stock (or 3 cups of water and 1 cube of beef stock)
  • 1 tablespoon of Maggi or Worcestershire sauce
  • 1 teaspoon of granulated garlic
  • salt, pepper and lemon juice to taste
  • fresh dill for sprinkling
Method:
Meatballs
1. Dice the onion finely and sauté in oil.
2. Season the onion with cayenne pepper and leave to cool.
3. In a bowl, combine both types of meat with spices, egg and breadcrumbs.
4. Put the onion into the meat and add the parsley - mix until smooth.
5. Wet your hands with water and form meatballs the size of a walnut.
6. Fry the meatballs in hot oil until brown.

Sauce:
1. Melt the butter in a pan.
2. Pour the flour over the butter and mix it thoroughly - fry it until the flour slightly turns light beige.
3. Gradually whisk in the broth and mix it very thoroughly until the sauce is thick and free of lumps.
4. Season with Maggi sauce, garlic, pepper, salt and lemon juice (if needed).
5. Put the meatballs in the sauce and heat it up for 5 minutes.
6. Serve sprinkled with fresh dill.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Mniam, zrobię na pewno, moje dzieciaki uwielbiają takie frykasy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę! :) te klopsiki same się proszą o dokładkę :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...