Dziś o poranku przed klatką przywitał mnie świeży dywan białego puchu i śnieżna zawieja.
Taka zima, że nic, tylko jechać w góry! :)
Zakopać się w śnieżnej ciszy wśród strzelistych szczytów przykrytych zimowymi czapami, a potem rozgrzać się bezczelnie szumiącym w głowie grzanym winem z pomarańczą i korzennym aromatem.
Do tego obowiązkowa w górach czekolada.
Połączyłam oba te smaki i zamknęłam w nieregularnej kulce obtoczonej aromatycznym kakao, tworząc pyszne trufle o smaku grzanego wina właśnie :)
A wyszły niesamowicie kremowe i mocno czekoladowe z lekkim winnym akcentem w tle i aromatem cynamonu i goździków.
Rozpływające się w ustach trufle z pewnością zaskarbią sobie podniebienie niejednego konesera słodkości i wielbiciela czekolady.
Mogą stać się pysznym upominkiem dla gospodarzy karnawałowej zabawy lub zimowych odwiedzin u ulubionych ludzi :)
Proste w wykonaniu z pewnością na niejednej buzi namalują czekoladowy uśmiech i być może przywrócą jakieś wspomnienia z górskich schronisk i karczm otoczonych bezkresną bielą.
Zbliżają się Walentynki, a wino i czekolada to bardzo ponętna para, która może osłodzić jeszcze bardziej ten serduszkowy dzień ♥
Karnawał powoli dobiega końca, a przed nami dwa najsmaczniejsze i najsłodsze dni w roku, więc nie szczędźmy sobie pyszności!
Trufle Grzane wino
Potrzebujesz:
- 100ml czerwonego półsłodkiego wina
- 1 plaster pomarańczy
- 1 goździk
- 2 plasterki imbiru
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100g deserowej czekolady
- 70g mascarpone
- 1 łyżka kakao
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 szczypty mielonych goździków
4. Dodaj mascarpone i wymieszaj - schłodź w lodówce przez 30mi.
Truffles Mulled wine
Ingredients:
- 100ml of red semi-sweet wine
- 1 slice of orange
- 1 clove
- 2 slices of ginger
- a pinch of cinnamon
- 1 teaspoon of honey
- 100 g of dark chocolate 80%
- 100g of semi-dark chocolate 50%
- 70g mascarpone
Additionally:
- 1 tablespoon of cocoa
- 1/3 teaspoon of cinnamon
- 2 pinches of ground cloves
Method:
1. Finely chop the chocolate.
2. Boil the wine with orange, ginger, honey, cloves and cinnamon in a pot - cook for 2 minutes.
3. Strain the wine and pour it over the chopped chocolate - stir until the chocolate is completely melted and let it cool.
4. Add mascarpone and mix - chill in the fridge for 30mi.
5. Shape into truffles and coat in cocoa + cinnamon + cloves.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz