poniedziałek, 8 lutego 2021

Trufle Grzane wino

Dziś o poranku przed klatką przywitał mnie świeży dywan białego puchu i śnieżna zawieja.
Taka zima, że nic, tylko jechać w góry! :)
Zakopać się w śnieżnej ciszy wśród strzelistych szczytów przykrytych zimowymi czapami, a potem rozgrzać się bezczelnie szumiącym w głowie grzanym winem z pomarańczą i korzennym aromatem.
Do tego obowiązkowa w górach czekolada.
Połączyłam oba te smaki i zamknęłam w nieregularnej kulce obtoczonej aromatycznym kakao, tworząc pyszne trufle o smaku grzanego wina właśnie :)
A wyszły niesamowicie kremowe i mocno czekoladowe z lekkim winnym akcentem w tle i aromatem cynamonu i goździków.
Rozpływające się w ustach trufle z pewnością zaskarbią sobie podniebienie niejednego konesera słodkości i wielbiciela czekolady.
Mogą stać się pysznym upominkiem dla gospodarzy karnawałowej zabawy lub zimowych odwiedzin u ulubionych ludzi :)
Proste w wykonaniu z pewnością na niejednej buzi namalują czekoladowy uśmiech i być może przywrócą jakieś wspomnienia z górskich schronisk i karczm otoczonych bezkresną bielą.
Zbliżają się Walentynki, a wino i czekolada to bardzo ponętna para, która może osłodzić jeszcze bardziej ten serduszkowy dzień ♥
Karnawał powoli dobiega końca, a przed nami dwa najsmaczniejsze i najsłodsze dni w roku, więc nie szczędźmy sobie pyszności!
















Trufle Grzane wino
Potrzebujesz: 

  • 100ml czerwonego półsłodkiego wina
  • 1 plaster pomarańczy
  • 1 goździk
  • 2 plasterki imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100g deserowej czekolady
  • 70g mascarpone
Do tego:
  • 1 łyżka kakao
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 szczypty mielonych goździków
Sposób przyrządzenia:
1. Czekoladę drobno posiekaj.
2. W rondelku zagotuj wino z pomarańczą, imbirem, miodem, goździkiem i cynamonem - gotuj przez 2min.
3. Przecedź wino i zalej nim posiekaną czekoladę - mieszaj do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i odstaw to ostudzenia.
4. Dodaj mascarpone i wymieszaj - schłodź w lodówce przez 30mi.
5. Formuj trufle i obtaczaj w mieszance kakao + cynamon + goździki.

Smacznego!























Truffles Mulled wine
Ingredients:

  • 100ml of red semi-sweet wine
  • 1 slice of orange
  • 1 clove
  • 2 slices of ginger
  • a pinch of cinnamon
  • 1 teaspoon of honey
  • 100 g of dark chocolate 80%
  • 100g of semi-dark chocolate 50%
  • 70g mascarpone

Additionally:

  • 1 tablespoon of cocoa
  • 1/3 teaspoon of cinnamon
  • 2 pinches of ground cloves

Method:
1. Finely chop the chocolate.
2. Boil the wine with orange, ginger, honey, cloves and cinnamon in a pot - cook for 2 minutes.
3. Strain the wine and pour it over the chopped chocolate - stir until the chocolate is completely melted and let it cool.
4. Add mascarpone and mix - chill in the fridge for 30mi.
5. Shape into truffles and coat in cocoa + cinnamon + cloves.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...