poniedziałek, 29 marca 2021

Irlandzki chleb sodowy z czosnkiem niedźwiedzim

Planowałam ten post na 17 marca, czyli Dzień św.Patryka, patrona zielonej Irlandii, do której wycieka wciąż przede mną :)
Okazało sie jednak, że mnie również dosięgnął moment, w którym doba była zdecydowanie za krótka, a dostawa najciekawczego i wyczekiwanego składnika w tym przepisie, niesamowicie się wydłużała.
Na szczęście nadszedł dzień dostarczenia pachnącej świeżością i lasem paczki, w której chował się cały kilogram zielonych liści czosnku niedźwiedziego.
Soczyste, aromatyczne i w końcu w mojej kuchni ♥
Czosnek niedźwiedzi to wiosenny rarytas pełen zdrowotnych właściwości, który wraz z przebiśniegami i krokusami jest niepodważalnym zwiastunem Wiosny :)
Chwyciłam garść tych soczyście zielonych, pysznych liści i zmieszałam z ciastem na Irlandzki Chleb Sodowy (Irish Soda Bread), który jest gotowy w mniej niż godzinę!
Zmieszanie ciasta nie trwa więcej, niż 20 minut łącznie w przygotowaniami, ciasto nie musi wyrastać, bo całą robotę robi tu połączenie sory z maślanką, dzięki którym chleb wyrasta i ma miękki miąższ.
Po 30 minutach pieczenia, chleb jest rumiany, pachnący, miękki w środku i gotowy do zaserwowania na wiosenne śniadanie, więc można go przygotować z samego rana :)
Będzie też idealnym dodatkiem do wielkanocnych pyszności!
Chleb na sodzie mocno wyrasta i ma piękną, chrupiącą skórkę, jednak nie do końca przypomina smakiem nasz codzienny chleb.
Jest lekko słodkawy od miodu, z dość wyczuwalnym posmakiem sody i miąższem bardziej kruchym od klasycznego chleba.
Dzięki dodatkowi czosnku niedźwiedziecho chleb staje się bardziej wytrawny ale możecie całkowicie pominąć ten punkt, lub dodać ulubione zioła, szpinak, chrupiący boczek albo rodzynki, czy nawet czekoladę!
Ten sodowy chlebek jest świetną bazą do bawienia się smakiem dzięki swojej wyjątkowo uniwersalnej bazie :)
Siadajcie do stołu na wiosenne śniadanie, właśnie pokroiłam Irlandzki chleb sodowy z czosnkiem niedźwiedzim!























Irlandzki chleb sodowy z czosnkiem niedźwiedzim (Irish soda bread)
Potrzebujesz:

  • 500g mąki pszennej + do podsypania
  • 350ml maślanki
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. W misce wymieszaj mąkę z sodą i solą.
2. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto, powinno być lekko klejące.
3. Uformuj chleb w okrągły bochenek, przełóż na blachę wyłożoną paierem do pieczenia i zrób nacięcie w kształcie krzyżyka na całym wierzchu chleba.
4. Piecz przez 35min w 190*C.
5. Upieczony chleb wystudź na kratce i podawaj.

Smacznego!









































Wild garlic Irish soda bread
Ingredients:
  • 500g of wheat flour + for sprinkling
  • 350ml of buttermilk
  • 1 heaped teaspoon of baking soda
  • 1 egg
  • 1 teaspoon of honey
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 3 tablespoons of chopped wild garlic leaves (optional)
Method:
1. In a bowl, combine the flour, baking soda and salt.
2. Add the remaining ingredients and knead the dough, it should be slightly sticky.
3. Shape the bread into a round loaf, put it on a baking sheet lined with baking parchment paper and make a cross-shaped cut all over the top of the bread.
4. Bake for 35 minutes at 190 * C.
5. Cool the baked bread on a wire rack and serve.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...