Przedstawiam Wam dzisiaj jajka faszerowane Marcem :)
Smaki i tekstury przeplatają się tu, jak w przysłowiowym garncu, wciąż jednak tworząc pyszne połączenie.
Tu spotykają się aksamitnie utarte żółtka z kruszonymi migdałami, odrobiną kurkumy i aromatyczną mieszanką świeżych ziół, przynoszących smakiem wiosnę.
Wyciągnięte wcześniej wnętrze jajka wraca na miejsce w nowej, odmienionej formie.
Oto żółte, puszyste nadzienie z kawałeczkami orzechów i aromatycznym bukiecikiem bazylii, koperku i natki pietruszki ląduje w objęciach elastycznego białka.
Każda nafaszerowana połówka dostanie jeszcze świąteczną broszkę z listka pietruszki albo koperku i można stawiać na świątecznym stole.
Za oknem wiosna powoli rozpakowuje walizki, ptaki coraz głośniej i pewniej witają o świecie słońce, a radosny, wielkanocny czas już za rogiem.
Te świeta zawsze kojarzą mi się ze świeżością i lekkością, pomimo suto zastawionego stołu ;)
A te pyszne, delikatne jajka wspaniale odnajdą się nie tylko w wielkanocnych okolicznościach ale także na co dzień :)
Jajka faszerowane migdałami i mnóstwem ziół
Potrzebujesz:
- 6-7 jaj ugotowanych na twardo
- 100g jogurtu naturalnego
- 1 kopiasta łyżka majonezu
- 1/3 łyżczki kurkumy
- 2 łyżki płatków migdałów + do dekoracji
- 1 łyżka posieknego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- garść świeżych liści bazylii
- sól i pieprz do smaku
2. Wyjmij żółtka i umieść je w misce wraz z ziołami, kurkumą i migdałami - zblenduj.
3. Do masy dodaj jogurt z majonezem i dopraw do smaku solą i pierzem - dokładnie wymieszaj.
4. Napełnij farszem białka, ułóż na półmisku i udekoruj świeżymi ziołami.
Deviled eggs with almonds and lots of herbs
Ingredients:
- 6-7 hard-boiled eggs
- 100g of natural yoghurt
- 1 heaped tablespoon of mayonnaise
- 1/3 tsp turmeric
- 2 tablespoons of almond flakes + for decoration
- 1 tablespoon of chopped dill
- 1 tablespoon of chopped parsley
- a handful of fresh basil leaves
- salt and pepper to taste
Method:
1. Peel the eggs and cut them in half lengthwise.
2. Take out the yolks and place them in a bowl with the herbs, turmeric and almonds - blend.
3. Add the yoghurt with mayonnaise to the mass and season with salt and feathers to taste - mix until completely combined.
4. Fill with the egg white stuffing, place on a serving plate and garnish with fresh herbs.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz