Ostatnie dni są absolutnym odwzorowaniem znanego przysłowia w Marcu jak w garncu.
W piątek śniegowe zawieje przeplatały się z mocnymi promieniami marcowego słońca, wczoraj mróz malował wzory na szybach samochodów przy akompaniamencie rozochoconych ptaków we wciąż łysych koronach drzew, a dziś chłód przenika do szpiku kości, a wiatr pachnący wiosną próbuje urwać głowę.
Na kuchennym blacie jednak ciepło karmelowego budyniu i słodkich daktyli umila szary dzień w przygotowaniach małych, rozkosznych tartaletek.
Nie jestem fanką niepalonej kaszy gryczanej ani lepkości, jaką osiąga po ugotowaniu, jednak zaintrygował mnie szalenie pomysł na wykorzystanie jej w podstawie 'ciasta'.
Kruszone, surowe ziarna kaszy w połączeniu z daktylami i płatkami owsianymi stają się przyjemną teksturą i wygodnymi ramionami dla karmelowego budyniu i ostatnich mrożonych owoców lata, których teraz w zamrażarce została dosłownie garstka.
Ta niezwykła, wegańska mieszanka na podstawy tartaletek zaskoczyła mnie niesamowicie pozytywnie i z pewnością wrócę do niej nie raz! :)
Delikatnie lepka, słodka, z karmelowym posmakiem i kokosowym aromatem gdzieś daleko w tle jest uniwersalna i naprawdę pyszna!
Do tego kremowy budyń z karmelem, rzut świeżych albo mrożonych owoców i maleńka szczypta soli dla pełnej równowagi ♥
To chyba jedna z najzdrowszych słodkości, jakie zrobiłam i tak niesamowicie wspaniała i niewymagająca pieczenia.
Taka karmelowa tartaletka jest pyszna, piękna, prosta do przygotowania i idealna na jutrzejsze święto wszystkich kobiet, dam i dziewczynek :)
Zatem już dziś wznoszę toast tymi małymi pysznościami w karmelowych sukienkach za nasze szczęście, delikatność, siłę i wolność tu i teraz ♥
Karmelowe tartaletki na surowym spodzie z gryki
na 6 tartaletek
Potrzebujesz:
Na spód
- 3/4 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki daktyli bez pestek
- 45ml wody
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- mleko
- 2 łyżki karmelu lub masy kajmakowej + do dekoracji
- świeże/ mrożone borówki amerykańskie, maliny, truskawki lub inne miękkie owoce
- 1 łyżeczka suchej niepalonej kaszy gryczanej
- szczypta soli
1. W robocie kuchennym umieść kaszę gryczaną i pulsacyjnym miksowaniem lekko rozdrobnij.
2. Dodaj pozostałe składniki i miksuj do momentu uzyskania lepkiej konsystencji (jeśli masa nie będzie się wystarczająco dobrze formować, dodaj odrobinę więcej wody).
3. Foremki do tartaletek natłuść delikatnie olejem kokosowym i wylep je masą gryczaną bardzo dokładnie - schłodź w lodówce przez 30min.
2. Wmieszaj w gotowy budyń karmel lub kajmak i wypełnij schłodzone spody do tart.
3. Ozdabiaj kleksem z karmelu/ kajmaku, udekoruj owocami, ziarenkami gryki i odrobinką soli.
- 3/4 cup dry unroasted buckwheat
- 1/4 cup of oatmeal
- 1/2 cup pitted dates
- 45 ml of water
- 3 tablespoons of coconut oil
- 1/2 packet of vanilla pudding without sugar
- milk
- 2 tablespoons of caramel or butterscotch + for decoration
- fresh / frozen American blueberries, raspberries, strawberries, or other soft fruit
- 1 teaspoon of dry unroasted buckwheat
- pinch of salt
Super post! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga i Instagrama
wwww.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Bardzo dziękuję! :)
UsuńBiegnę Cię odwiedzić!