niedziela, 7 marca 2021

Karmelowe tartaletki na surowym spodzie z gryki

Ostatnie dni są absolutnym odwzorowaniem znanego przysłowia w Marcu jak w garncu.
W piątek śniegowe zawieje przeplatały się z mocnymi promieniami marcowego słońca, wczoraj mróz malował wzory na szybach samochodów przy akompaniamencie rozochoconych ptaków we wciąż łysych koronach drzew, a dziś chłód przenika do szpiku kości, a wiatr pachnący wiosną próbuje urwać głowę.
Na kuchennym blacie jednak ciepło karmelowego budyniu i słodkich daktyli umila szary dzień w przygotowaniach małych, rozkosznych tartaletek.
Nie jestem fanką niepalonej kaszy gryczanej ani lepkości, jaką osiąga po ugotowaniu, jednak zaintrygował mnie szalenie pomysł na wykorzystanie jej w podstawie 'ciasta'.
Kruszone, surowe ziarna kaszy w połączeniu z daktylami i płatkami owsianymi stają się przyjemną teksturą i wygodnymi ramionami dla karmelowego budyniu i ostatnich mrożonych owoców lata, których teraz w zamrażarce została dosłownie garstka.
Ta niezwykła, wegańska mieszanka na podstawy tartaletek zaskoczyła mnie niesamowicie pozytywnie i z pewnością wrócę do niej nie raz! :)
Delikatnie lepka, słodka, z karmelowym posmakiem i kokosowym aromatem gdzieś daleko w tle jest uniwersalna i naprawdę pyszna!
Do tego kremowy budyń z karmelem, rzut świeżych albo mrożonych owoców i maleńka szczypta soli dla pełnej równowagi ♥
To chyba jedna z najzdrowszych słodkości, jakie zrobiłam i tak niesamowicie wspaniała i niewymagająca pieczenia.
Taka karmelowa tartaletka jest pyszna, piękna, prosta do przygotowania i idealna na jutrzejsze święto wszystkich kobiet, dam i dziewczynek :)
Zatem już dziś wznoszę toast tymi małymi pysznościami w karmelowych sukienkach za nasze szczęście, delikatność, siłę i wolność tu i teraz ♥























Karmelowe tartaletki na surowym spodzie z gryki
na 6 tartaletek
Potrzebujesz:
Na spód

  • 3/4 szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki daktyli bez pestek
  • 45ml wody
  • 3 łyżki oleju kokosowego
Budyń karmelowy:
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • mleko
  • 2 łyżki karmelu lub masy kajmakowej + do dekoracji
  • świeże/ mrożone borówki amerykańskie, maliny, truskawki lub inne miękkie owoce
  • 1 łyżeczka suchej niepalonej kaszy gryczanej
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. W robocie kuchennym umieść kaszę gryczaną i pulsacyjnym miksowaniem lekko rozdrobnij.
2. Dodaj pozostałe składniki i miksuj do momentu uzyskania lepkiej konsystencji (jeśli masa nie będzie się wystarczająco dobrze formować, dodaj odrobinę więcej wody).
3. Foremki do tartaletek natłuść delikatnie olejem kokosowym i wylep je masą gryczaną bardzo dokładnie - schłodź w lodówce przez 30min.

Budyń karmelowy:
1. Z proszku budyniu i mleka przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
2. Wmieszaj w gotowy budyń karmel lub kajmak i wypełnij schłodzone spody do tart.
3. Ozdabiaj kleksem z karmelu/ kajmaku, udekoruj owocami, ziarenkami gryki i odrobinką soli.

Smacznego!




























Caramel tartlets on a raw buckwheat crust
for 6 tartlets
Ingredients:
On the crust
  • 3/4 cup dry unroasted buckwheat
  • 1/4 cup of oatmeal
  • 1/2 cup pitted dates
  • 45 ml of water
  • 3 tablespoons of coconut oil
Caramel pudding:
  • 1/2 packet of vanilla pudding without sugar
  • milk
  • 2 tablespoons of caramel or butterscotch + for decoration
  • fresh / frozen American blueberries, raspberries, strawberries, or other soft fruit
  • 1 teaspoon of dry unroasted buckwheat
  • pinch of salt
Method:
1. Place the buckwheat in a food processor and chop lightly by pulse mixing.
2. Add the remaining ingredients and mix until it is viscous (if the mass does not form well enough, add a little more water).
3. Grease the tartlet molds with coconut oil and press crust into them evenly - cool in the refrigerator for 30 minutes.

Caramel pudding:
1. Prepare the pudding from the pudding powder and milk according to the instructions on the package.
2. Stir the caramel or butterscotch into the finished pudding and fill the chilled tart bases.
3. Decorate with a caramel / butterscotch blot, decorate with fruit, buckwheat grains and a little salt.

Enjoy!





2 komentarze:

  1. Super post! :)

    Zapraszam na mojego bloga i Instagrama
    wwww.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...