Nie wiem, czy to ostatnio jakieś przesilenie wiosenne, czy naprawdę zaczyna mnie doganiać i przygniatać pandemiczna rzeczywistość i ogólny nadmiar stresu...ale jakaś niemoc twórcza i niechęć siedzi mi nad głową.
Pozwoliłam sobie więc na dwa dni totalnego nicnierobienia i wraz z rozluźnieniem i wyhamowaniem przyła ochota na ciasto, które będzie równie pyszne, co niespieszne i przytulne :)
Tak powstał mięciutki i bardzo puszysty chlebek bananowy z czekoladowymi piegami, którym pedzę się z Wami podzielić, bo jest absolutnie przepyszny! :D
Delikatny, idealnie słodki, mięciutki i z wypieczoną skórką, która idealnie równoważy jego puszystość.
WSPANIAŁY!
Można ukroić grubsze kromki, gdy jeszcze paruje i jeść lekko ciepły, kiedy czekoladowe piegi są przyjemnie płynne i rozkosznie muskają słodyczą wargi przy każdym kęsie, rozpływając się na podniebieniu.
Taki chlebek można też zjeść na śniadanie lub podwieczorek z masłem orzechowym i dżemem - wspaniałe połączenie odkryte pewnego poranka.
Do tego całe ciasto zrobicie przy pomocy jednej miski i widelca!
Proste, całkiem szybkie i absolutnie przepyszne ♥
W końcu nie od dziś wiadomo, że banan kocha się w czekoladzie.
I chociaż nie jestem fanką bananowych słodyczy, to na bananowy chlebek zawsze znajdę miejsce, a już szczególnie na tę puszystą jego wersję w towarzystwie kawy lub herbaty w ulubionej filiżance, zanurzając się w końcu w rozkwitającej wiośnie :)
Potrzebujesz:
- 400g bananów bez skórki (2 bardzo duże lub 3 średnie)
- 280g mąki pszennej
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 150g cukru białego lub jasnego brązowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 100g roztopionego masła
- 120g jogurtu greckiego naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 3 łyżki posiekanej czekolady lub dropsów czekoladowych
1. Banany umieść w dużej misce i rozgnieć na puree za pomocą widelca lub zblenduj.
Moist chocolate banana bread
Ingredients:
- 400g peeled bananas (2 very large or 3 medium)
- 280g of wheat flour
- 1 teaspoon of baking soda
- 1/2 teaspoon of salt
- 150g of white or light brown sugar
- 1/2 teaspoon ground cinnamon
- 1/4 teaspoon of ground nutmeg
- 100g of melted butter
- 120g of natural Greek yogurt
- 2 eggs
- 1 teaspoon of vanilla extract (optional)
- 3 tablespoons of chopped chocolate or chocolate drops
Method:
1. Place bananas in a large bowl and puree with a fork or blend.
2. Add eggs, yogurt and melted butter - mix thoroughly.
3. Add the sifted flour, baking soda, salt and add sugar and spices - combine until smooth.
4. Stir the chocolate into the dough - you can put the part aside and sprinkle the top of the cake.
5. Line the mold with baking paper and pour the dough over it.
6. Bake at 180*C for 60 minutes.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz