Koniec Kwietnia przyniósł długo wyczekiwane kwitnące drzewa i jasnozielone, młodziutkie listki.
Drewniane skrzynki w osiedlowym warzywniaku wypełniają się powoli nowalijakmi i wszelką zielenią sałat i wesołych natek.
U progu stoi Majówka, kusząc relaksem, bujaniem w obłokach i zapachem dymu z pierwszego grilla.
Przyjemnie będzie się na chwilę rozpuścić w ulubionych aktywnościach lub słodkim nicnierobieniu ;)
Z pewnością przyda się też jakaś słodkość, dlatego pędzę podzielić się z Wami prostym pomysłem na deser lub słodką przekąskę.
Złocisty croissant wypełniony po brzegi miodowym kremem mascarpone i owocami to przyjemność w każdym kęsie!
Ubite żółtka napowietrzają krem, a sok z cytryny rozświetla miodowe nuty, dodając charekteru i łącząc płynnie kremowe nadzienie z soczystymi plasterkami truskawek (hiszpańskich jeszcze, co prawda ale pachną i smakują naprawdę dobrze!) i pękatymi borówkami wykopanymi z ostatniej paczuszki w zamrażarce.
Każde miękkie owoce świetnie sprawdzą się w tej kompozycji.
Lekki jak piórko rogalik pełen słodkich, soczystych dobroci, zwieńczony chrupiącym akcentem w postaci migdałowych płatków idealnie wpisuje się w majówkowe klimaty.
Z policzkami wypełnionymi taką pysznością i filiżanką pysznej kawy można z lubością zakopać się w najzieleńszej trawie na calusieńki weekend :)
Oby tylko nie padało!
Croissant z miodowym mascarpone i owocami
na 2 croissanty
Potrzebujesz:
- 1 żółtko jaja
- 2 czubate łyżki mascarpone
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 złociste croissanty
- świeże truskawki
- borówki
- płatki migdałów
- inne ulubione miękkie owoce
Krem:
- 1 egg yolk
- 2 heaped tablespoons of mascarpone
- 1 teaspoon of honey
- 1/2 teaspoon lemon juice
- 2 golden croissants
- fresh strawberries
- blueberries
- almond flakes
- other favorite soft fruits
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz