piątek, 30 kwietnia 2021

Croissant z miodowym mascarpone i owocami

Koniec Kwietnia przyniósł długo wyczekiwane kwitnące drzewa i jasnozielone, młodziutkie listki.
Drewniane skrzynki w osiedlowym warzywniaku wypełniają się powoli nowalijakmi i wszelką zielenią sałat i wesołych natek.
U progu stoi Majówka, kusząc relaksem, bujaniem w obłokach i zapachem dymu z pierwszego grilla.
Przyjemnie będzie się na chwilę rozpuścić w ulubionych aktywnościach lub słodkim nicnierobieniu ;)
Z pewnością przyda się też jakaś słodkość, dlatego pędzę podzielić się z Wami prostym pomysłem na deser lub słodką przekąskę.
Złocisty croissant wypełniony po brzegi miodowym kremem mascarpone i owocami to przyjemność w każdym kęsie!
Ubite żółtka napowietrzają krem, a sok z cytryny rozświetla miodowe nuty, dodając charekteru i łącząc płynnie kremowe nadzienie z soczystymi plasterkami truskawek (hiszpańskich jeszcze, co prawda ale pachną i smakują naprawdę dobrze!) i pękatymi borówkami wykopanymi z ostatniej paczuszki w zamrażarce.
Każde miękkie owoce świetnie sprawdzą się w tej kompozycji.
Lekki jak piórko rogalik pełen słodkich, soczystych dobroci, zwieńczony chrupiącym akcentem w postaci migdałowych płatków idealnie wpisuje się w majówkowe klimaty.
Z policzkami wypełnionymi taką pysznością i filiżanką pysznej kawy można z lubością zakopać się w najzieleńszej trawie na calusieńki weekend :)
Oby tylko nie padało!























Croissant z miodowym mascarpone i owocami
na 2 croissanty
Potrzebujesz:

Krem
  • 1 żółtko jaja
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Do tego
  • 2 złociste croissanty
  • świeże truskawki
  • borówki
  • płatki migdałów
  • inne ulubione miękkie owoce
Sposób przyrządzenia:
Krem:
1. Żółtko jaja przełóż do miski i utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.
2. Do ubitego żółtka dodaj mascarpone i miód i dokładnie połącz na jednolity krem.
3. Wmieszaj sok z cytryny.

Całość:
1. Owoce umyj i większe pokrój w plasterki.
2. Przekrój croissanty na pół w poprzek i posmarój dolną część miodowym mascarpone.
3. Na kremie ułóż owoce i przykryj górną częścią rogala.
4. Na wierzch croissanta wyłóż 1/2 łyżeczki kremowego nadzienia, rozsmaruj lekko i posyp płatkami migdałów.

Smacznego!








































Croissant with honey mascarpone and fruit
for 2 croissants
Ingredients:
Cream
  • 1 egg yolk
  • 2 heaped tablespoons of mascarpone
  • 1 teaspoon of honey
  • 1/2 teaspoon lemon juice
Additionally
  • 2 golden croissants
  • fresh strawberries
  • blueberries
  • almond flakes
  • other favorite soft fruits
Method:
Cream
1. Put the egg yolk into a bowl and whip with a mixer until light and fluffy.
2. Add the mascarpone and honey to the whipped yolk and combine thoroughly to form a uniform cream.
3. Stir in the lemon juice.

Whole
1. Wash the fruit and cut the larger ones into slices.
2. Cut the croissants in half crosswise and coat the bottom with honey mascarpone.
3. Place the fruit on top of the cream and cover with the top of the croissant.
4. Put 1/2 teaspoon of cream filling on top of the croissant, spread lightly and sprinkle with almond flakes.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...