No dobra, jest połowa Kwietnia i ja znam doskonale to przysłowie, że Kwiecień plecień... ale naprawdę zaczynam gubić się w tym pogodowym zawirowaniu.
Wczoraj był pierwszy dzień od tygodnia, kiedy nie padał od rana do wieczora mokry śnieg i nie przeszywała do szpiku deszczowa mżawka.
A nawet wyszło słońce na kilka chwil i pozwoliło ocieplić policzki na spacerze ♥
Marząc wciąż o wyrwaniu się w teren z plecakiem wypełnionym po brzegi piknikowymi pysznościami, wciąż trzymam się ciepłych i bardziej treściwych dań, takich jak ten przepyszny makaron!
Aromatyczny sos na bazie mascarpone i białego wina z charakternym chili i słodką szalotką rozgrzeją i wypełnią wnętrza przytulnością, a jędrne pieczarki, wstążki zielonego szpinaku, suszone pomidrory i cytrynowa skórka odświeżą całość i orzeźwią :)
Do tego jeszcze rzut chrupiących pestek słonecznika lub orzeszków pini, jeśli wolicie i można zajadać się tą wspaniałością, którą przygotujecie w 20min...a nawet w 15min, jeśli szybkie siekanie nie sprawia Wam trudności ;)
Nawijam na widelec nitki makaronu przeplatanego całą dobrocią sosu i dodatków i czuję, jak pyszność prześlizguje się po języku wprost do wygłodniałego brzucha, gdzie mości się rozkosznie.
Na drzewach coraz większe pączki, powietrze choć częściej wilgotne od deszczu, jest ciepłe i napawa nadzieję na lekkość wiosennych dni, kremowy makaron paruje w miseczkach, umilając czas i łaskocząc podniebienie eksplozją smaków w każdym kęsie.
Siadacje do stołu, może i Wiosna w końcu się rozsiądzie z nami na dobre i pyszne :)
Potrzebujesz:
- 350-400g suchego długiego makaronu (spaghetti, buccatini, linguine)
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- 5-6 dużych pieczarek lub boczniaków
- 150g świeżych liści szpinaku
- 100ml białego półwytrawnego wina
- 100g mascarpone
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1/3 szklanki wody po gotowaniu makaronu
- 2 łyżki oleju
- prażone pestki słonecznika lub orzeszki pini
- otarta skórka i sok z cytryny
1. Ugotuj makaron al-dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 350-400g dry long noodles (spaghetti, buccatini, linguine)
- 1 shallot
- 3 cloves of garlic
- 1/2 red chili pepper
- 6 dried tomatoes with oil
- 1 heaped teaspoon of mustard
- 5-6 large mushrooms or oyster mushrooms
- 150g of fresh spinach leaves
- 100ml of white semi-dry wine
- 100g of mascarpone
- 1/2 teaspoon dried thyme
- salt and pepper to taste
- 1/3 cup of water after cooking the pasta
- 2 tablespoons of oil
- roasted sunflower seeds or pine nuts
- chafed peel and lemon juice
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz